Όρμπαν: Θα θέλαμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ, με τον εκπαιδευτικό νόμο της Ουγγαρίας
Συζητήθηκε στο ΕΚ
|> Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων και οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν σήμερα τις απόψεις τους για τον νέο εκπαιδευτικό νόμο της Ουγγαρίας, που θεωρείται ότι στοχεύει το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), τους αυστηρότερους κανόνες για τις ΜΚΟ και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και τη διεξαγωγή μιας κυβερνητικής έρευνας με τίτλο «Εθνική διαβούλευση – Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες!».
Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ οι ΜΚΟ στοχοποιούνται προκειμένου να κατασταλούν όλες οι διαφορετικές φωνές.
Ορισμένοι επεσήμαναν ότι η ΕΕ παρακολουθεί παθητικά τη συστηματική διάβρωση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και ζήτησαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Άλλοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στις κινήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται κανόνες και τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τον τομέα της εκπαίδευσης. Η Ουγγαρία δέχεται επίθεση γιατί δεν συμφώνησε με την ιδέα των ανοιχτών συνόρων και της πολυπολιτισμικής ιδεολογίας, πρόσθεσαν.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι η ανάλυση του νέου εκπαιδευτικού νόμου από τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής επιβεβαίωσε την ασυμβατότητά του με το δίκαιο της ΕΕ και ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει (infringement procedure). Ο κ. Τίμερμανς άσκησε κριτική στην έρευνα της ουγγρικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι διαδίδει «ψευδείς ισχυρισμούς» σχετικά με τις προθέσεις της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του θέλησε να κλείσει το CEU και σημείωσε ότι η εθνική διαβούλευση αποτελεί δημοκρατικό εργαλείο. Ο νόμος για τις ΜΚΟ ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, πρόσθεσε. «Θα θέλαμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ, ωστόσο, η Ουγγαρία παραμένει αδιαμφισβήτητα αφοσιωμένη στην Ευρώπη», κατέληξε.