Τρελοί οι Γερμανοί αν απορρίψουν την πρόταση Βαρουφάκη
Από τον νομπελίστα οικονομολόγου
Πωλ Κρούγκμαν από τους «New York Times»
Με τίτλο “Ποιος είναι παράλογος τώρα;” ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν παίρνει θέση υπέρ της πρότασης Βαρουφάκη για το χρέος στο τελευταίο του άρθρο στους. Και αναφέρει σχετικά:
“Εντάξει, όπως καταλαβαίνω απ’ τη νέα πρόταση, ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει ότι αυτός και οι συνάδελφοι του δεν ενδιαφέρονται για το ονομαστικό χρέος. Αντιθέτως αυτό που θέλουν είναι μία ουσιαστική αλλά όχι εξωφρενική ελάφρυνση απ’ το βάρος των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, μειώνοντας τα Κεφάλαια που δίδονται στους πιστωτές απ’ το 4,5% του ΑΕΠ σήμερα στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης θέλουν ευελιξία στο να επιτύχουν αυτά τα πλεονάσματα με ένα μείγμα που θα συμπεριλαμβάνει περισσότερα έσοδα και όχι περικοπές δαπανών”.
Και ο Κρούγκμαν σε μία δόση ειρωνείας προς τους Ευρωπαίους πιστωτές λέει: “Αυτό είναι ένα ποταπό τέχνασμα από αυτούς τους ριζοσπάστες αριστερούς…”. Και όμως, σύμφωνα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο η πρόταση του Βαρουφάκη είναι “πέρα για πέρα λογική”
Όπως σημειώνει στο άρθρο του “επανειλημμένα υπήρξε η διαβεβαίωση πως όλοι γνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί στο ακέραιο υπό την έννοια ότι η Ελλάδα τρέχει τελικά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα σε τρέχουσα αξία με το ονομαστικό χρέος. Με ποιο τρόπο βέβαια αυτή η πραγματικότητα παρουσιάζεται δεν πρέπει να έχει σημασία, είτε πρόκειται για μία ειλικρινή μείωση του ονομαστικού χρέους ή πακετοποίηση εκ νέου που θα μειώσει το πραγματικό βάρος χωρίς όμως να είναι και τόσο σαφής.
Μόλις έχουμε το δεδομένο ότι το χρέος δεν θα πληρωθεί στην πραγματικότητα στο σύνολο του, το ερώτημα είναι πως θα γίνει η διαχείριση αυτής της μικρότερης της ολόκληρης οφειλής. Όπως έχω υποστηρίξει το σημείο κλειδί είναι να δοθεί στην Ελλάδα κάποια χαλάρωση – αλλά όχι κατάργηση – της απαίτησης να επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για οικονομική ανάκαμψη. Και αυτό είναι που ζητεί τώρα η Ελλάδα. Δεν μπορώ να σκεφθώ σε ποια βάση και με ποια δικαιολογία η Γερμανία θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την πρόταση.
Εάν η γερμανική θέση είναι ότι τα χρέη πρέπει πάντα να πληρώνονται στο ακέραιο, τότε χωρίς κάποια ουσιαστική ανακούφιση, ακόμη και αν καταφέρει να αποφύγει διαγραφή του χρέους στα χαρτιά, τότε αυτή η θέση είναι ουσιαστικά τρελή, και όλοι οι ισχυρισμοί ότι η Γερμανία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες.
Εάν πάλι η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά…, λοιπόν είμαστε σε μια διαπραγμάτευση και θα δούμε – ας ελπίσουμε ότι κανείς δεν θα στηριχθεί στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες εάν αποτύχει να φέρει αποτέλεσμα.
Το θέμα είναι ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κάτι λογικό. Η επόμενη κίνηση θα είναι απ’ τους πιστωτές”.