Το Ευρωβαρόμετρο για την ευρωπαϊκή νεολαία, αποκαλύπτει αλήθειες…
Ο Tibor Navracsics, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, συναντήθηκε στις 23 Απριλίου με διάφορες οργανώσεις νέων, προκειμένου να διερευνήσουν αποτελεσματικότερους τρόπους ενθάρρυνσης των νέων να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη δημοκρατική κοινωνία.
Αυτή η συνάντηση καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να συμβάλει στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της δέσμευσης που αναλήφθηκε κατά την άτυπη υπουργική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα στις 17 Μαρτίου, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη, με στόχο να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της ανεκτικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής ένταξης μέσω της εκπαίδευσης και των δράσεων για τη νεολαία.
Επιπλέον, η συνάντηση με τους εκπροσώπους της νεολαίας εντάσσεται και στο πλαίσιο της δέσμευσης του επιτρόπου κ. Navracsics να συναντήσει έως και ένα εκατομμύριο νέους κατά τη διάρκεια της θητείας του, είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω διαφόρων φόρουμ σε όλη την Ευρώπη.
Ακόμη μία ευκαιρία για συναντήσεις με ομάδες νέων θα αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας (EYW2015), που άρχισε στις 27 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 10 Μαΐου 2015. Εκεί, οι νέοι καλούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες των νέων στην επαγγελματική ζωή και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επίτροπος κ. Navracsics θα διεξαγάγει επίσης, στις 6 Μαΐου 2015, συζήτηση υψηλού επιπέδου σχετικά με την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, με σκοπό την εκπόνηση περαιτέρω δράσεων κατά τους προσεχείς μήνες.
Εξ άλλου, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωβαρόμετρο για την «Ευρωπαϊκή νεολαία», τα στοιχεία του οποίου καταδεικνύουν την ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους στην κοινωνία μας.
Βασικές διαπιστώσεις του Ευρωβαρόμετρου
Αν και σχεδόν οι μισοί (49%) από τους νέους Ευρωπαίους συμμετείχαν ενεργά σε ομάδες νέων, καθώς και σε κοινοτικές, αθλητικές ή πολιτιστικές ομάδες κατά το τελευταίο έτος, οι σχετικές δραστηριότητες μειώθηκαν σε σχέση με το 2013, όταν το εν λόγω ποσοστό βρισκόταν στο 56% (Ευρωβαρόμετρο 375).pdf
Η συμμετοχή των νέων σε πολιτικές εκλογές και εθελοντικές δραστηριότητες αυξήθηκε. Το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ψήφισαν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο το 2014, ποσοστό που συνιστά αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2013. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες συμμετείχε σε εθελοντικές δραστηριότητες, αύξηση κατά 1% το ίδιο διάστημα.
Η εκπαίδευση διαδραματίζει βασικό ρόλο στον καθορισμό της συμμετοχής των νέων στα πολιτικά και πολιτισμικά δρώμενα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι σπουδάζουν επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πιθανότερο να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους σε πολιτικές εκλογές και να έχουν συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Από όσους συνεχίζουν τις σπουδές τους και μετά την ηλικία των 20 ετών, το 82% ψήφισαν κατά την τελευταία τριετία, έναντι ποσοστού 51 % για τα άτομα που εγκατέλειψαν το σχολείο στα 15 τους ή νωρίτερα. Ομοίως, το 91 % των ατόμων που συνέχιζαν τις σπουδές τους και μετά την ηλικία των 20 ετών συμμετείχαν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, έναντι ποσοστού 74% για τα άτομα που εγκατέλειψαν το σχολείο στα 15 τους ή νωρίτερα.
Οι νέοι στην Ευρώπη εξακολουθούν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του παρελθόντος. Οι πλέον δραστήριοι στον τομέα του εθελοντισμού είναι οι νέοι από την Ιρλανδία (42%), τη Δανία (39%) και τις Κάτω Χώρες (38%).
Τα περισσότερα άτομα εργάζονται εθελοντικά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς και στους τομείς της ανθρωπιστικής και της αναπτυξιακής βοήθειας, ιδίως στην Κύπρο (71%), την Κροατία (70%), την Πολωνία (70%) και την Πορτογαλία (68%). Η εκπαίδευση, η κατάρτιση και ο αθλητισμός είναι οι τομείς τους οποίους προτιμούν οι νέοι για τις εθελοντικές τους δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο (50%), και επίσης στη Γαλλία (49%) και τη Δανία (48%).
Περίπου τα δύο τρίτα των νέων που συνεχίζουν τις σπουδές τους ανησυχούν ότι δεν θα βρουν σταθερή και μακροπρόθεσμη απασχόληση, κυρίως στην Ιταλία (84%), την Ισπανία (82%), τη Γαλλία (80 %) και τις Κάτω Χώρες (80 %). Σχεδόν το 50% των νέων Ευρωπαίων εκφράζουν επίσης ανησυχία σχετικά με το ύψος του μισθού τους, ιδίως στη Βουλγαρία (82%), την Ελλάδα (79%) και τη Ρουμανία (78%), καθώς και σχετικά με την ανάγκη να μετακομίσουν αλλού για να εργαστούν, πράγμα που απασχολεί περισσότερο τους νέους στην Ιρλανδία (61%).