Η διαπόμπευση είναι επιτρεπτή μόνον για… στερεά απόβλητα!
Απαγορεύεται για βιαστές και… πορτοκάλια!
Του
Παντελή Ξανθίδη
Δύο υποθέσεις παραβάσεων, που διαπιστώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, το τελευταίο 48ωρο, δημιουργούν κάποια ερωτηματικά, καθώς η δημοσιοποίηση είχε διαφορετική αντιμετώπιση.
Επί του προκειμένου, σήμερα ανακοινώθηκε η υπόθεση για την δέσμευση 1,5 τόνου πορτοκαλιών στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, για τον οποία ορθότατα δεν δημοσιοποιήθηκε η επωνυμία της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι κατά την ανακοίνωση, υπήρχε πρόβλημα λόγω «μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας»…
Στο τέλος της ανακοίνωσης υπάρχει η υποσημείωση: «Η περαιτέρω τύχη του δεσμευμένου προϊόντος, θα κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας». Και είναι ευνόητο, πως αν πράγματι ευσταθεί η διαπίστωση των αρχών, τότε ίσως είναι έννομη η αναφορά της επωνυμίας της επιχείρησης…
Από την άλλη, προχθές ανακοινώθηκε η αυτοψία που έγινε σε εγκαταστάσεις εταιρείας στη Χαραυγή και στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν σε δύο σημεία η επωνυμία της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι είχε διαπιστωθεί «μεταφόρτωση στερεών, μη επικίνδυνων, αποβλήτων»…
Στο τέλος δε, η ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι ξεκίνησε η διαδικασία για διοικητικές κυρώσεις και μάλιστα ότι είχε κληθεί εκπρόσωπος της εταιρείας για να υποβάλει τις απόψεις του. Που σημαίνει, πως: όπως στην πρώτη υπόθεση έτσι και σ’ αυτή δεν υπάρχει ακόμη το «δια ταύτα»…
Οπωσδήποτε, κανέναν δεν τιμά η αντιμετώπιση υποθέσεων με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ενώ επιπλέον αφήνεται ελεύθερο το πεδίο σε κάθε καχύποπτο…
Από τη μια να έχουμε περίπτωση στην οποία η επιχείρηση να αντιμετωπίζεται λογικά και νόμιμα, ενώ στην άλλη περίπτωση η εταιρεία να διαπομπεύεται και μάλιστα πριν κριθούν οι όποιες παραβάσεις. Ποια η γνώμη των νομικών συμβούλων περί αυτού;
Επιπλέον, η είδηση δόθηκε στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων! Και το ΑΠΕ με τη σειρά του, να την διανέμει σε εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ιστότοπους, χωρίς καν να λογιστεί εάν η ανακοίνωση που δημοσιοποιείται συνάδει (τουλάχιστον!) με την δημοσιογραφική δεοντολογία.
Είναι να απορεί κανείς, πώς είναι δυνατόν να διαπομπεύεται μια εταιρεία χωρίς να έχει κριθεί η παράβασή της και το όνομα του 40χρονου βιαστή των μικρών παιδιών να μη είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί χωρίς άδεια της Εισαγγελίας! Παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις…
Τέλος, επειδή αρκετοί επικαλούμεθα τον “νομικό πολιτισμό” ας θυμηθούμε πως ένας οποιοσδήποτε κατηγορούμενος πρέπει να δικάζεται από δικαστήριο και αν κριθεί ένοχος να του επιβάλλεται μόνον η ποινή που προβλέπεται από το νόμο. Κάθε άλλη διαπόμπευση, κακοποίηση, παρενόχληση και ταλαιπωρία του κατηγορούμενου δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη και το δίκαιο…