Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα αιτήματα του ΕΒΕΠ άκουσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 31/03/2015

Παρουσία του αν.υπουργού Οικονομικών,  Δημ. Μάρδα, πραγματοποιήθηκε χθες η τακτική συνεδρίαση του δ.σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, αφού καλωσόρισε τον προσκεκλημένο υπουργό, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και επεσήμανε την πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η οποία έγκειται στην προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων για τη σταθεροποίηση της εθνικής μας οικονομίας και την ανάκτηση της αναπτυξιακής της δυναμικής, με βασική προτεραιότητα το νέο, εξωστρεφές πρότυπο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

 

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε στο χαιρετισμό του, ότι: «Όλοι αναγνωρίζουμε, αφού πολλά στελέχη της Κυβέρνησης είναι άνθρωποι της αγοράς, ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το χρέος θα χρειαστεί νέα διευθέτηση, καθώς δεν είναι βιώσιμο και είναι δυσθεώρητο για τους ελληνικούς όρους και την ελληνική οικονομία, αν και όχι για τους ευρωπαϊκούς. Πολύ σύντομα, πρέπει να ασχοληθούμε με το μείζον θέμα της ανάπτυξης και ήδη έχουμε έτοιμες πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες πραγματικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα “αναπτυξιακό σοκ” στην αγορά». Ακόμη, έδωσε οδηγίες στους επιχειρηματίες, σχετικά με το πώς να αποστέλλουν ορθά τα αιτήματα και τις προτεινόμενες λύσεις τους, σε κάθε αρμόδιο υπουργό.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, δήλωσε σχετικά: «Ήδη, έχουμε αναπτύξει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον κ. υπουργό, για όλα τα κρίσιμα θέματα, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την άρση των εμποδίων, καθώς επίσης με την αύξηση των δημοσίων εσόδων και εν γένει την αναθέρμανση της εθνικής μας οικονομίας». Και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κορκίδης, δήλωσε ότι, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα εξής:
• Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, ώστε να υπάρξει χαλάρωση στη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία συνεχίζει να ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.
• Διευθέτηση δημόσιου χρέους και επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
• Σύσταση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ.).
• Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας.
• Διευθέτηση των εκκρεμοτήτων της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, με επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων και εργοδοτών.
• Επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του Νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, με οριστική επίλυση του προβλήματος.
• Αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου για τις επιχειρήσεις.
• Υιοθέτηση ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με σταδιακή μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α.
• Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και άσκηση σοβαρής εποπτείας στην αγορά, προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και ανομιών.
• Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και συμμετοχή του στο σχεδιασμό των επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις-EFSI (πακέτο Γιούνκερ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν η λιτότητα, η ύφεση, ο αποπληθωρισμός, η ανεργία, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση του «επιχειρείν».
• Απλοποίηση διαδικασιών στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με έμφαση στη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
• Ενίσχυση των εξαγωγών και όσων επιχειρήσεων στηρίζονται στην εξωστρέφεια.
• Επίσπευση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με έμφαση στις μεσαίες, παραγωγικές επιχειρήσεις.
• Δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων, που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως Εγγυήσεις, Μικρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μικρο-δάνεια).
• Υιοθέτηση των προτάσεων του ΕΒΕΠ & της ΕΣΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, της παρανομίας και της φοροδιαφυγής.

Οι επιχειρηματίες- μέλη του ΕΒΕΠ έθεσαν στον υπουργό μια σειρά καίριων ζητημάτων, όπως η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η δεινή κατάσταση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, τα χρόνια προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευής, η πολυπλοκότητα των Νόμων, τα προβλήματα στους εφοδιασμούς των πλοίων, η παρακράτηση φόρου 26% για συναλλαγές με επιχειρήσεις, που έχουν έδρα σε κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», η συνυπευθυνότητα μετόχων και μελών του δ.σ.των επιχειρήσεων κ. ά, με τη δέσμευσή του να συνεργαστεί μαζί τους για την επίλυσή τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: