Συγχαρητήρια ‘’μηνύματα’’ στην κυβέρνηση από φορείς της οικονομίας του Πειραιά
Τι αναφέρεται σε ανακοινώσεις των: Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
|> Συγχαρητήρια προς τη νέα κυβέρνηση στέλνει ο εμπορικός, ο βιομηχανικός και ο επαγγελματικός κόσμος του Πειραιά με την ελπίδα ότι θα δουν να υλοποιούνται οι προσδοκίες τους.
Τα ‘’μηνύματά’’ τους στέλνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΕΠ).
Το ΕΒΕΠ
Συγχαρητήριες επιστολές στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς της κυβέρνησης απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τις οποίες υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ., Βασίλης Κορκίδης.
Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η αγορά ξαναψήφισε σταθερότητα, σοβαρότητα, συνέπεια και συνέχεια και προσδοκά: να επιτευχθεί η οικονομική και κοινωνική πρόοδος μέσω κοινών δράσεων, με βασικούς στόχους, να εξαλειφθούν τα εμπόδια στην αγορά, να βελτιωθούν οι συνθήκες αμοιβών και εργασίας, να ενισχυθεί η οικονομία και να διασφαλιστεί μια αρμονική ανάπτυξη με περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με την άρση των γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών που στο παρελθόν ανέστειλαν τις παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και η νέα κυβέρνηση να βάλει ψηλά στις προτεραιότητές της, τους νέους και τους μικρομεσαίους.
Όπως επισημαίνει, η αγορά αναγνώρισε τις ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καλού «καπετάνιου» να κρατήσει σταθερό το τιμόνι της χώρας στην «αναπτυξιακή ρότα» και ευελπιστεί, η σύνθεση του νέου «πληρώματος» που επέλεξε, να συνεχίσει το επιτυχές έργο της.
Αντίστοιχα, στις συγχαρητήριες επιστολές προς τους υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης, το Επιμελητήριο, πέραν των ευχών για καλή κοινοβουλευτική θητεία και επιτυχία στο έργο τους, όπως αυτό περιγράφεται αναλυτικά στους «μπλε φακέλους» που παρέλαβαν από τον Πρωθυπουργό, ως θεσμικός εκπρόσωπος του παραγωγικού κόσμου και επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης, θέτει ως στόχους την προώθηση των μεταρρυθμιστικού έργου και την επίλυση των προβλημάτων που συνεχίζει και αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος και η αγορά.
Η ορκωμοσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης συνέπεσε με τον εορτασμό της 15ης επετείου του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Μικρές Επιχειρήσεις (SBA), την Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΟΗΕ και την Υπουργική Διάσκεψη των SMEs του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 27-28 Ιουνίου. Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί αναφέρονται συνεχώς στις ΜμΕ ως «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», ενώ οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει υπόψη τις ανησυχίες των μικρομεσαίων. Ωστόσο, οι αποφάσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι «ένα μέγεθος για όλους», με το πραγματικό αποτέλεσμα να είναι αντιπαραγωγικό. Αυτός είναι ο λόγος που εγκαινιάζεται στην ΕΕ η πρωτοβουλία «SME claims», ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με τα οφέλη των ΜμΕ στις προτάσεις τους, ως προς την παροχή κατάλληλης μεταβατικής περιόδου και υποδείξεων με στοχευμένα μέτρα στήριξης και παροχή καθοδήγησης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωσή του, τονίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μόχθος που καταβάλλουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον είναι καθημερινός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αγγίζει το 99,5% και απασχολεί πάνω από το 86,9% του εργατικού δυναμικού, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλου κράτους – μέλους της Ένωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ΜμΕ άντεξαν και αντέχουν σε μία περίοδο όπου τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ο πληθωρισμός επιμένει και η πρόσβαση στην χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη. Ως εκ τούτου, η στήριξη των ΜμΕ σε όλο τον κύκλο της ζωής τους, από τη δημιουργία, την ανάπτυξη, τη μεταβίβαση, αλλά και τη δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας, παραμένει κύρια προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητά τους, δεδομένου του σημαντικού ρόλου τους ως «βηματοδότη» της ελληνικής οικονομίας. Το Ε.Β.Ε.Π. ζητά από τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης συνεργασία στην ανάλυση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Αξιώσεις ΜμΕ».
Ο Εμπορικός Σύλλογος
«Το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης ημέρας, είναι να γίνει πράξη το αίτημα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για μια σταθερή διακυβέρνηση, που θα κάνει τις απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Προσδοκούμε ένα ξεκάθαρο, απλό, σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα σταθερότητας στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και κατάργηση παράλογων φόρων που εναντιώνονται στην επιχειρηματικότητα και στους συνεπείς φορολογούμενους. Αντίστοιχα, αναμένουμε νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να τονωθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα.
Πρόσθετα, αναγκαία είναι η τόνωση της ρευστότητας ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλανίζουν χρόνια το επιχειρείν, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και να δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα, ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να αποκτήσουν τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται.
Σε αυτή την προσπάθεια οι θεσμοθετημένοι φορείς της αγοράς προσδοκούν να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί και αναμένουν από την Πολιτεία να κληθούν σε γόνιμο διάλογο.
Προσδοκούμε από την Κυβέρνηση να φανεί αντάξια των προσδοκιών των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των απαιτήσεων της περιόδου που διανύουμε».
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Βουτσινάς, αναφερόμενος στις προτεραιότητες που ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά να θέσει η νέα κυβέρνηση, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτίστως θα κληθεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να επιταχύνει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η κατάταξη και η αξιολόγηση των θεμάτων που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων θα πρέπει να γίνει εστιάζοντας σε κάθε πόλη, νησί, νομό και περιφέρεια της χώρας, με την καταγραφή των χωρικών προβλημάτων, την ανάλυση και την εμβάθυνση τους, ώστε να προκύψουν οι βέλτιστες παρεμβάσεις που θα δώσουν μια νέα πνοή απ’ άκρου εις άκρον της επικράτειας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις πολιτών/επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης, με την βελτίωση της αποδοτικότητας των δημόσιων λειτουργών, στόχος που για να επιτευχθεί προϋποθέτει την αλλαγή κουλτούρας των εργαζομένων σε κεντρικούς και περιφερειακούς οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα.
Η αλλαγή νοοτροπίας για την βελτίωση της λειτουργίας των δομών του δημοσίου τομέα αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα, που πρέπει, όμως να κερδίσει η κυβέρνηση της χώρας.
Παράλληλα, υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα, αποτελεί η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας για τα επόμενα χρόνια και το έργο αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Χρειάζεται ένα βέλτιστο σχέδιο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά θα συμβάλει καθοριστικά και στην ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ώστε να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Οι εύκολες λύσεις της παροχής επιδομάτων για την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ενεργητικές μορφές ενίσχυσης της απασχόλησης, που θα περιορίζουν νοοτροπίες «βολέματος» και θα δίνουν κίνητρα για εργασία και παραγωγή πλούτου που θα κατανέμεται και θα διαμοιράζεται στην κοινωνία για την ενίσχυση της συνοχής της.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση, την εξειδίκευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας, και να διασφαλιστεί στο διηνεκές η εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού στις ειδικότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης.
Η επιμελητηριακή κοινότητα, όπως έχει αποδείξει, ιδιαίτερα την τελευταία δύσκολη δεκαετία, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά με τις δράσεις και τις προτάσεις της στην προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».