Επίσκεψη… επιβεβαίωσης τού κάπτεν Xu στο υπ. Ναυτιλίας
Στο πλαίσιο της άφιξης του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping την Τρίτη στη χώρα μας
|> Η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με την Κίνα, στο ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά την διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου COSCO κάπτεν Xu Llirong (φωτό) με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της COSCO συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού ομίλου επισκέφθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας κ. Xi Jinping στην Ελλάδα η οποία αρχίζει αύριο Κυριακή και ολοκληρώνεται την Τρίτη.
Στην διάρκεια της συνάντησης τόσο ο κάπτεν Xu, όσο και ο κ. Πλακιωτάκης επισήμαναν την σπουδαιότητα των επενδύσεων της COSCO για την Ελλάδα, συμφωνώντας ότι η στρατηγική αυτή σχέση πρέπει να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί και στο μέλλον.
Ο κάπτεν Xu υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις της COSCO στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά έχουν ως μοναδικό σκοπό να καταστήσουν το επίνειο σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τον κινεζικό όμιλο, αλλά και για την εθνική οικονομία της Ελλάδας.
Επίσης αναγνώρισε τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα της εθνικής οικονομίας της Ελλάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Παρακολουθούμε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τον ορθή κατεύθυνση και η επένδυση μας ενισχύει την προσπάθεια αυτή».
Από τον πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις της COSCO στον Πειραιά είναι σημαντικές και διαβεβαίωσε τον κάπτεν Xu πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να υλοποιηθούν, σε ένα περιβάλλον win–win μέσα από το οποίο θα είναι ωφελημένες και οι δύο πλευρές.
Εκτός από τα στελέχη τής COSCO που συνόδευαν τον κάπτεν Xu, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο Αθανάσιος Λιάγκος, μέλος της διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε., εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.
Δήλωση Πλακιωτάκη
Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:
«Ήθελα να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που είχαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την τελευταία επίσκεψή μας στη Σαγκάη. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την προώθηση των επενδύσεων και αυτό έγινε με την έγκαιρη έγκριση του master plan της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και αυτό το έκανε πράξη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Αυτή η επένδυση σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στις ελληνοκινεζικές σχέσεις όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στις ευρύτερες άλλες δραστηριότητες προς όφελος και των δύο κρατών και βέβαια προς όφελος των δύο λαών.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της COSCO κάπτεν XU και για συνεργασία σε άλλους τομείς που συνάδουν με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, όπως στον τομέα της κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Την ώρα που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν στα κινεζικά ναυπηγεία ήρθε η ώρα και τα κινεζικά ναυπηγεία να υποδεχθούν τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η παρουσία κινεζικών τραπεζών και μάλιστα των πρώτων παγκοσμίως στη χώρα μας είναι η αρχή για νέες πολύ σημαντικές επενδύσεις και συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα».
Δήλωση Κορκίδη
Με αφορμή τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, είπε:
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη για το γεγονός ότι με δική του παρέμβαση ύστερα και από την προτροπή του ΕΒΕΠ ανοίγει μία «μεγάλη πόρτα» στα Κινεζικά ναυπηγεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εξοπλισμούς για πλοία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου που κατασκευάζουν όλων των τύπων υλικά και εξοπλισμούς για πλοία αξίζουν της προσοχής όχι μόνο των Κινεζικών ναυπηγείων, στα οποία Έλληνες εφοπλιστές κτίζουν πλοία τους, αλλά και γενικότερα των Ασιατικών και Ευρωπαϊκών ναυπηγείων. Ο Πειραιάς και οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων θα δίνουν δυναμικά το παρών μέσα από την υλοποίηση μία ισχυρής εξωστρεφούς πολιτικής στον εξαγωγικό τομέα που το Επιμελητήριο υποστηρίζει προτάσσοντας τα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που οι επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου παράγουν. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα στο πλαίσιο της άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής το ΕΒΕΠ υποδέχθηκε γερμανική αντιπροσωπεία επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στο πλαίσιο της προσπάθεια διάνοιξης διαύλων επιχειρηματικής και επιχειρησιακής επικοινωνίας με ανάλογες επιχειρήσεις-μελών του ΕΒΕΠ που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό χώρο».