Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής διαγωνίζονται τρεις μαθήτριες της Ραλλείου
Νέο Δελχί: 25-27/11
Συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων της Ραλλείου, είχε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συμμετοχή μαθητριών του Ραλλείου Λυκείου Πειραιά, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία θα διεξαχθεί στο Νέο Δελχί της Ινδίας από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.
Οι μαθήτριες της Ραλλείου, που αποτελούν την ομάδα E-Tteam, θα εκπροσωπήσουν τον Πειραιά και τη χώρα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στον οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 120 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες.
Οι μαθήτριες είναι οι: Ειρήνη Δήλερη, Παναγιώτα Κοντοπούλου και Ελένη Κουγιουμτζή, οι οποίες με τον προπονητή τους Γιάννη Τούρλο, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις καλύτερες ομάδες ρομποτικής από 45 χώρες για να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, διεκδικώντας για πρώτη φορά μια διάκριση.
Ο δήμαρχος Πειραιά, δήλωσε: «Η διάκριση των μαθητριών της Ραλλείου μας κάνει υπερήφανους και επιβεβαιώνει την πεποίθηση μας, ότι η νέα γενιά έχει τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον. Συναντήθηκα με τους Διευθυντές των σχολείων της Ραλλείου και ενημερώθηκα για την επιτυχημένη πορεία των μαθητριών σε πανελλαδικό επίπεδο και ασφαλώς για την εκπροσώπηση της πόλης μας και της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντα κοντά και θα στηρίζει νέους ανθρώπους που διαθέτουν ταλέντο και γνώσεις. Τα μυαλά των νέων ανθρώπων είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Εύχομαι καλή επιτυχία στις μαθήτριες της πόλης μας».
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής (WorldRobotOlympiad) είναι ένα πολύ σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύσκολους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τα σχολεία συγκροτούν ομάδες των τριών παιδιών, οι οποίες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ το οποίο θα μοιάζει ή θα συμπεριφέρεται ως ένας άνθρωπος.
Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής πραγματοποιείται χωριστά για τρία ηλικιακά επίπεδα ή κατηγορίες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Η κάθε κατηγορία διαγωνίζεται σε δικό της πρόβλημα και πίστα διαγωνισμού με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία, η οποία ανακοινώνεται τον Ιανουάριο κάθε χρονιάς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και είναι κοινή για τους συμμετέχοντες όλου του κόσμου. Η κάθε δοκιμασία είναι βασισμένη σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα κάθε χρονιά και οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ για την υλοποίηση των απαιτήσεων του εκάστοτε προβλήματος.
Η φετινή πρόκληση έχει σαν κεντρικό θέμα την ανακύκλωση. Το πρόβλημα για την κατηγορία του Λυκείου είναι να δημιουργηθεί ένα ρομπότ που να μπορεί να διαχωρίζει και να μεταφέρει απορρίμματα τα οποία βρίσκονται σε δοχεία ανακύκλωσης και να τα τοποθετεί στην αντίστοιχη δεξαμενή ανακύκλωσης σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων. Επιπλέον, το ρομπότ θα πρέπει να μεταφέρει τα δοχεία ανακύκλωσης στη σωστή τους θέση για την περαιτέρω συλλογή διαχωρισμένων απορριμμάτων. Για να ολοκληρώσει την αποστολή του, το ρομπότ θα πρέπει να ξεκινήσει και να τερματίσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η πίστα του διαγωνισμού φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.
Τα δοχεία ανακύκλωσης τοποθετούνται με κλήρωση στις 4 περιοχές δοχείων ανακύκλωσης και περιέχουν από ένα «σκουπίδι». Τα ρομπότ πρέπει αρχικά να συλλέξουν τα 4 σκουπίδια και να τοποθετήσουν τα δοχεία στην περιοχή με το αντίστοιχο χρώμα (σορτάρισμα). Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσουν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης (εξάγωνο) και να τοποθετήσουν τα σκουπίδια στις αντίστοιχες δεξαμενές ανακύκλωσης, των οποίων οι θέσεις επιλέγονται με κλήρωση πριν τη δοκιμασία. Τέλος, τα ρομπότ πρέπει να τερματίσουν πατώντας μέσα στην κόκκινη επιφάνεια που ορίζει την περιοχή συντήρησης. Μέγιστη διάσταση των ρομπότ 25Χ25Χ25 εκατοστά και μέγιστος χρόνος για τη δοκιμασία: 2 λεπτά. Κάθε επιμέρους ενέργεια βαθμολογείται ξεχωριστά και νικητής είναι το ρομπότ που θα συλλέξει τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ομάδες δημιουργούν πρωτότυπα ρομπότ και δεν αντιγράφουν κάποιες υπάρχουσες κατασκευές και ότι τα ρομπότ κινούνται αυτόνομα μέσα στην πίστα με το πρόγραμμα που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά και δεν είναι τηλεκατευθυνόμενα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008
Τον Νοέμβριο του 2008 η Ελλάδα έγινε το 35ο μέλος της επιτροπής WRO (WorldRobotOlympiad). Σκοπός της επιτροπής είναι η ετήσια διοργάνωση ενός διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές από 10 έως 18 ετών. Συνολικά, περισσότεροι από 100.000 μαθητές συμμετέχουν στους εθνικούς διαγωνισμούς, με σκοπό να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στους τελικούς της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας.
Στις αρχές του 2009 δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα ρομποτικής στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά και έλαβε μέρος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Αθήνα, τον Μάιο του ίδιου χρόνου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 41 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και η ομάδα PowerGirls από το Ράλλειο, κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2009, στην πόλη Pohang της Νότιας Κορέας.
Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και συνέβαλε στην κατάρριψη κατεστημένων απόψεων για την επίδοση των κοριτσιών σε δραστηριότητες που απαιτούν τεχνικές δεξιότητες και προγραμματισμό υψηλού επιπέδου. Πιο αναλυτικά:
Στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2010 και συμμετείχαν συνολικά 61 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες. Το Ράλλειο συμμετείχε με δύο ομάδες και κατέλαβε τη δεύτερη και την τρίτη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου.
Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2011 και συμμετείχαν συνολικά 75 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες. Το Ράλλειο, αύξησε τη συμμετοχή του με τρεις ομάδες και κατέλαβε τη δεύτερη, έκτη και την έβδομη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου.
Στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2012 και συμμετείχαν συνολικά 25 ομάδες στην κατηγορία του Γυμνασίου. Το Ράλλειο συμμετείχε πάλι με τρεις ομάδες και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου.
Το 2013, για πέμπτη συνεχή χρονιά μαθήτριες του Ραλλείου συμμετείχαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2013και συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων επιτυχιών, μια ομάδα του, κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 15 Γυμνασίων που διαγωνίστηκαν και εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που έγινε το Νοέμβριο 2013 στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.
Στον 6οκαι 7οΠανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Αθήνα το2014 και το 2015, συμμετείχαν πάνω από 100 ομάδεςσε όλες τις κατηγορίες. Το Ράλλειο συμμετείχε πάλι με τρεις ομάδες, επεκτείνοντας τη δράση του και στην κατηγορία του Λυκείου. Οι ομάδες διακρίθηκαν και στις δύο κατηγορίες, αλλά δεν κατάφεραν να νικήσουν και να συμμετάσχουν στις Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Ρομποτικής που ακολούθησαν.
Στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2016συμμετείχαν πάνω από 120 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες. Το Ράλλειο συμμετείχε με δύο ομάδες στις κατηγορίες Γυμνασίου και Λυκείου και συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων επιτυχιών η ομάδα E-Tteamκατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 20 Λυκείων που διαγωνίστηκαν.