Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με πολύ υψηλή αξιολόγηση του πολιτισμού η ‘σέξυ’ Αθήνα!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 20/11/2019

Σε έρευνα οι τουρίστες μίλησαν για έλλειψη καθαριότητας και καλή επαφή με τους ντόπιους

TornosNews.gr |> Με 8,1 στα 10 αξιολογούν τη συνολική εμπειρία τους από την Αθήνα οι διεθνείς επισκέπτες της πόλης, το υψηλότερο «σκορ» της τελευταίας πενταετίας, με δυνατό χαρτί της τον πολιτισμό αλλά με σοβαρή υστέρηση σε θέματα καθαριότητας, όπως αποκάλυψε η 15η Έρευνα Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2019 των ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting, χορηγός της οποίας είναι η εταιρία City Contact.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.450 ατόμων μέσω ερωτηματολογίων, τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2019, και παρουσιάστηκε χθες Τρίτη, 19/11 παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, αποτυπώνει μια εικόνα υψηλής ικανοποίησης των επισκεπτών της Αθήνας.

Ειδικότερα, το 87% των επισκεπτών δήλωσαν ότι θα ξαναέρχονταν στην Αθήνα και το 96% ότι θα τη σύστηνε ως προορισμό σε άλλους, νιώθοντας ευχαριστημένοι από τη σχέση τιμής-ποιότητας. Μάλιστα, το 80% πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για να δουν και να κάνουν στην Αθήνα.

Οι κύριοι λόγοι ικανοποίησης προέρχονται από την πολύ υψηλή αξιολόγηση του πολιτισμού (η Ακρόπολη αποτελεί must αξιοθέατο και το 2018, για πρώτη φορά καταγράφηκαν περισσότεροι από 3 εκατ. επισκέπτες, το Μουσείο της Ακρόπολης είχε 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες), της συμπεριφοράς των ντόπιων και τη διασκέδαση / αναψυχή καθώς και των υποδομών των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των café / bars και των καταστημάτων. Από την άποψη της εμπειρίας, οι τουρίστες έκαναν χρήση του λεωφορείου hop on hop off και μιας από τις πολλές μορφές περιήγησης / ξενάγησης που προσφέρονται.

Ως θετικά σημεία της πόλης ξεχωρίζουν η ασφάλεια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία παρουσιάζουν βελτιωμένη αξιολόγηση σε σύγκριση με το 2018, αλλά αντίθετα, αρνητική εικόνα έχουν οι επισκέπτες της Αθήνας για τα πάρκα και το πράσινο, την ηχορύπανση, τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καθαριότητα, η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση αξιολόγησης έναντι του 2018.

Ωστόσο ο “βραχνάς” της πόλης παραμένει η καθαριότητα η οποία αξιολογήθηκε με 5,6 στα 10, μακράν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών.

Εντύπωση προκαλούν διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες παρατηρείται έντονη εποχικότητα στα ξενοδοχεία, κάτι που δεν συνάδει με έναν city break προορισμό που ενδείκνυται για 12μηνο τουρισμό, ενώ καταγράφεται και σημαντική πτώση στα επαγγελματικά ταξίδια λόγω έλλειψης υποδομών. Άλλωστε, τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 παρουσιάζουν αύξηση διεθνών ταξιδιωτών της τάξης του 12%. Η συγκεκριμένη ζήτηση αφορά κυρίως ταξιδιώτες αναψυχής, 87%, εκ των οποίων το 31% μετέβη σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας. Μόνο το 13% των κατοίκων εξωτερικού ήρθε στην Αθήνα το 2018 για επαγγελματικούς σκοπούς, με το 19% να μεταβαίνει σε άλλους εγχώριους προορισμούς.

Στα αρνητικά ευρήματα συγκαταλέγεται και η προβολή θεματικών προϊόντων, των νησιών του Αργοσαρωνικού, του αυθεντικού Μαραθωνίου κτλ. καθώς λίγοι γνωρίζουν για την ύπαρξη αυτών.

Συγκεκριμένα, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι γνωστός μόνο στο 24% των επισκεπτών (31% το 2018) και το 61% έχει επισκεφθεί ή γνωρίζει την Αίγινα, την Ύδρα και τον Πόρο, ενώ μόλις το 20% γνωρίζει ή έχει επισκεφθεί τα νησιά Αγκίστρι, Σπέτσες, Κύθηρα, Σαλαμίνα και Αντικύθηρα.

Άλλο σημείο στο οποίο «πάσχει» ο αθηναϊκό τουρισμός είναι ότι οι επισκέπτες δεν συναντούν ντόπιους και δε νιώθουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με τον τρόπο ζωής του τόπου, με εξαίρεση τη γαστρονομία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Κινέζους και τους Γερμανούς. Πιο κοντά στον πολιτισμό της Αθήνας είναι οι Κύπριοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Η σημαντικότερη αγορά της πόλης σε επίπεδο ταξιδίων αναψυχής είναι οι Αμερικανοί επισκέπτες της, οι οποίοι (8,5) μαζί με τους Καναδούς (8,7) και τους Αυστραλούς (8,2) δηλώνουν την υψηλότερη ικανοποίηση άνω του μέσου όρου στην πόλη (8,1).

Επίσης, οι ίδιες εθνικότητες σημειώνουν και το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος δαπανών στην πόλη ανά άτομο, (Αμερικανοί 135 ευρώ, Αυστραλοί 133 ευρώ και Καναδοί 130 ευρώ), με τη μέση ημερήσια δαπάνη στην Αθήνα να διαμορφώνεται στα 115 ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: