Μεταναστεύουν από απόγνωση οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου
Πολλοί προτίμησαν τη μετανάστευση σε Γερμανία, Γαλλία, Αμερική κ.α. για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους
|> Σειρά επαφών πραγματοποιεί ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους σε μια διαχρονική προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης – πέραν των δικαστικών διεκδικήσεων – που καταβάλλει ο Σύλλογος από το 2016.
Όπως υποστηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «δεκάδες είναι τα ενυπόγραφα αιτήματα του φορέα που έφτασαν στη Βουλή αφού μένει αναλλοίωτη στο χρόνο η απάθεια της πολιτικής εξουσίας που έχει αρκεστεί σε πληθώρα μόνο επερωτήσεων, για εσωτερική κατανάλωση, και όχι τροπολογίας ή σχεδίου νόμου». Τονίζεται δε πως «οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να μας ακούσουν και να επιδιώξουν οριστική επίλυση για 200.000 ‘’απροστάτευτους’’ έως σήμερα δανειολήπτες μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται –επί λέξει- και τα εξής:
«Δεκάδες χιλιάδες νέα κόκκινα Δάνεια, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, επομένως και παράταση των προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», εκτιμά ότι θα υπάρξουν, στο άμεσο μέλλον, ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο (ΣΥΔΑΝΕΦ), εάν δεν επιλυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα στεγαστικά δάνεια, που χορηγήθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου.
Είναι αλήθεια -και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει- πως ο χρόνος κυλά υπέρ των τραπεζών. Όμως, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο κόσμος δεν αντέχει, πλέον, και κινδυνεύει σοβαρά η κοινωνική συνοχή της χώρας.
Σε δηλώσεις εκπροσώπου ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ κας Σονιάδου Δέσποινας αναφέρθηκε και μια άλλη κοινωνική εκδοχή «…Οι προσωρινές ρυθμίσεις δεν είναι λύση για τους χιλιάδες δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου, καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μεταφορά του χρέους στο μέλλον. Απλώς, βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το έχουμε ξαναπεί καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τα μέλη μας, πρώην κατοίκους Ελλάδας όπου πλέον ζουν στη Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, χώρες Βαλκανίων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προτίμησαν τη μετανάστευση και ακόμη περισσότερες που το σκέπτονται σοβαρά, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους νέους, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα. Πώς είναι δυνατόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λένε πως έχουν ψηλά στην ατζέντα την αντιμετώπιση του φαινομένου του Brain drain και της οικονομικής μετανάστευσης, αλλά το φαινόμενο να οξύνεται. Εάν συνυπολογίσει κανείς και την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση που θα επιφέρει νέο συνδυαστικό κύμα κλιματικής – ενεργειακής μετανάστευσης τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για τη χώρα μας που όλο και μικραίνει και συνεχώς χάνει τους επιστήμονες και το ενεργό δυναμικό της. Κρατήστε τα σπίτια των Ελλήνων για να ζήσουν στην πατρίδα τους και να την υπερασπιστούν», καταλήγει.
Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥΔΑΝΕΦ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ πραγματοποίησε και νεότερη παρέμβαση στη Βουλή, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, όπως αυτή εκπροσωπήθηκε από τον Βασίλειο Βιλιάρδο, Α’ Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο.
Η συνάντηση έγινε σε ζεστό κλίμα, ενώ υπήρξε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος.
Από πλευράς ΣΥΔΑΝΕΦ τονίστηκε πως δεν μένει πολύ χρόνος και γι’ αυτό απαραίτητο είναι να προσπεράσουμε το στάδιο των επερωτήσεων καθώς πρέπει να γίνουν άμεσα παραγωγικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε οριστική επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης.