Μόνον ο… Ιππόδαμος δεν βρέθηκε στις ανασκαφές!
Πλούτος αρχαιολογικών ευρημάτων, στα έργα του Μετρό, από τις αρχαίες γειτονιές του Πειραιά – Λεπτομερές ρεπορτάζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
|> Μπορεί η κατασκευή του Μετρό στον Πειραιά, να έχει καθυστερήσει… εκνευριστικά, αλλά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που προέκυψαν από τη σκαπάνη των τεχνικών και ακολούθως των αρχαιολόγων, ήρθαν να μειώσουν την πειραϊκή δυσαρέσκεια.
Συγκεκριμένα, η εξαιρετική ευκαιρία δόθηκε στην αρχαιολογική σκαπάνη, κατά την διενέργεια των έργων της Γραμμής 3 του Μετρό και η ανασκαφή έφτασε σε 40 μ. για έρθουν στο φως ευρήματα με την… υπογραφή του Ιππόδαμου.
Ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση των τελευταίων είναι η συνύπαρξη στο κτίριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά της περιοδικής έκθεσης “Στην Επιφάνεια”, που εγκαινιάστηκε το 2016 και αφορά την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου με τις εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Μέρος των συντηρημένων αντικειμένων θα πλαισιώσουν τη μόνιμη έκθεση με θέμα το “Νερό” που θα στηθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό “Δημοτικό Θέατρο” και η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από αρχαία αντικείμενα, αναπαραστάσεις δεξαμενών και πηγαδιών, ένα τμήμα υδραγωγείου σε αντίγραφο, καθώς κι ένα αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο από δωμάτιο σπιτιού της κλασικής /ελληνιστικής εποχής που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές.
Το πλούσιο αρχαίο υλικό, που βρέθηκε στις ανασκαφές στο πλαίσιο του έργου, γίνεται αμέσως αντιληπτό στον επισκέπτη της “Ξυλαποθήκης”, του κτιρίου που κατασκευάστηκε στα “ίχνη” μιας αυθεντικής ξυλαποθήκης στην ιδιαίτερη γειτονιά των Αστικών Πυλών.
Ο Ευάγγελος Κολοβός, διευθυντής του έργου της επέκτασης της Γραμμής 3 της “Αττικό Μετρό”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Αποδείξαμε πως το τεχνικό έργο κατασκευής του Μετρό μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και να αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ταυτόχρονα με την αρχαιολογική ανασκαφή. Δηλαδή, ότι μπορούν να γίνουν και τα δυο μαζί και όχι κάτι σε βάρος του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που καταφέραμε εδώ και φαίνεται από το αποτέλεσμα των ευρημάτων, αλλά και από αυτή την έκθεση». Και συμπλήρωσε: «Συνολικά μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί περίπου 3 εκατ. ευρώ για την αρχαιολογική έρευνα, ποσό που ούτως ή άλλως προβλεπόταν στη σύμβαση -μάλιστα προβλεπόταν ένα πολλαπλάσιο ποσό. Θα συνεχίσουμε γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι πολύ σημαντική».
>>> Λεπτομέρειες με ενδιαφέροντα στοιχεία στον ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ