Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κατάρ και FIFA να αποζημιώσουν τους νεκρούς του Μουντιάλ

ΕU,ΚΟΣΜΟΣ στις 25/11/2022

Πάγια άποψή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η διαφθορά εντός της FIFA είναι ‘’ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη’’, ενώ έχει βλάψει σοβαρά την εικόνα και την ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

|> Με το Μουντιάλ του 2022 σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τους χιλιάδες εργαζομένους μετανάστες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προετοιμασία του Κατάρ και χθες ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το κράτος του Κόλπου κέρδισε στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για το Παγκόσμιο Κυπέλλου της FIFA εν μέσω αξιόπιστων καταγγελιών για δωροδοκία και διαφθορά. Εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίοι βοήθησαν τη χώρα να προετοιμαστεί για το τουρνουά, καθώς και για όλους τους τραυματισμούς.

Περιγράφοντας τη διαφθορά εντός της FIFA ως «ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη», οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2010 δεν ήταν διαφανής και στερούνταν υπεύθυνης εκτίμησης κινδύνου. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η FIFA έχει βλάψει σοβαρά την εικόνα και την ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το Κοινοβούλιο προτρέπει τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτές με μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, να ασκήσουν πιέσεις στην UEFA και στην FIFA με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση της δεύτερης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να θεσπιστούν δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες για την ανάθεση της διοργάνωσης Παγκοσμίων Κυπέλλων, και να διασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κριτηρίων βιωσιμότητας για τις διοργανώτριες χώρες. Προκειμένου να προστατεύονται οι αθλητές και οι οπαδοί και να εξαλειφθεί το πολιτικό ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού («sportswashing»), οι παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικά η εμφανής συστηματική βία με βάση το φύλο, θα πρέπει να αποτελούν δεσμευτικό κριτήριο αποκλεισμού από την ανάθεση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Να αποζημιωθούν όλα τα θύματα
των προετοιμασιών του Μουντιάλ

Με περίπου 2 εκατομμύρια ξένους υπηκόους να αποτελούν περίπου το 94% του εργατικού δυναμικού της χώρας, το ψήφισμα εκφράζει την ικανοποίηση του Κοινοβουλίου για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει επιστρέψει 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε θύματα μισθολογικών καταχρήσεων μέσω του λεγόμενου ‘’Ταμείου Υποστήριξης και Ασφαλίσεων των Εργαζομένων’’. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στο Κατάρ και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί από το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου αυτού και ζητούν την επέκτασή του ώστε να συμπεριλάβει όλους τους πληγέντες από την έναρξη των εργασιών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, καλύπτοντας επίσης τους θανάτους των εργαζομένων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν επίσης από τη FIFA να συμβάλει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τις οικογένειες των εργαζομένων, ως αποζημίωση για τις συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει.

Χρειάζονται ενδελεχείς έρευνες

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των μεταναστών εργαζομένων στην οικονομία του Κατάρ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της χώρας να διεξαγάγουν πλήρεις έρευνες για τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των νεκρών σε περίπτωση που ο θάνατός τους προκλήθηκε από τις συνθήκες εργασίας τους. Στηρίζει επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες του Κατάρ για τη βελτίωση των συνθηκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ζητήματα που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, αλλά ζητεί την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την κακοποίηση που διαπράττουν οι αρχές της χώρας σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, για παράδειγμα μέσω της χρήσης νομοθεσίας που επιτρέπουν την προσωρινή κράτηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη για διάστημα έως έξι μηνών. Το ψήφισμα παροτρύνει επίσης το Κατάρ να ενισχύσει τα μέτρα για την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των καταλοίπων της κηδεμονίας των γυναικών, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στην επίσημη αγορά εργασίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: