Αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων
Έργο του Στ. Τανιμανίδη στην πλατεία Αλεξάνδρας – Δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη
|> Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.
Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του σπουδαίου, για τον Ποντιακό Ελληνισμό Μνημείου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας.
Το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας που το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος Υψηλάντη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.
Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος στην ομιλία του, ανέφερε:
«Καταρχήν θα ήθελα να μεταφέρω τον χαιρετισμό της περιφέρειας και της περιφερειάρχη κυρίας Ρένας Δούρου για τη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και πολύπλευρου συμβολισμού για τον Ελληνισμό. Βέβαια, η ημέρα αυτή είναι και για μένα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά γιατί κι εγώ είμαι γόνος ενός προσφυγόπουλου. Οι γονείς μου ήρθαν το ΄22, ο πατέρας μου προσφυγόπουλο 8 ετών από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας επί 28 αιώνες έκανε θαύματα. Ήταν ένας μοναδικός πολιτισμός ο οποίος διαδόθηκε σε όλη τη περιοχή. Δυστυχώς, το 1911 οι Νεότουρκοι αποφάσισαν τις Γενοκτονίες. Δεν είναι μόνο μια Γενοκτονία. Ξεκίνησαν από τους Αρμένιους και κατέληξαν στους Πόντιους. Ήταν μια εθνοκάθαρση την οποία είχαν αποφασίσει σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να μην το ξεχνάμε, θα πρέπει αυτός ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου να μην μείνει έτσι. Οι νεκροί μας πρέπει να δικαιωθούν και η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Παγκόσμια Κοινότητα. Αυτοί οι γείτονες δίπλα μας δεν έχουν ιστορία, αλλά έχουν ποινικό μητρώο. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, είπε:
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Σήμερα ο Πειραιάς τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης, με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού και άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στην πόλη μας για να θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων την οποία και περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, για την απόφαση προκειμένου ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να γίνει στον Πειραιά με αφορμή και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου, καθώς οικογενειακά συνδέεται στενά με το ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την ανακατασκευή της μεγάλης αυτής πλατείας, η οποία πλέον θα το φιλοξενεί.
Η πλατεία Αλεξάνδρας ήταν ανέκαθεν τοπόσημο για τον Πειραιά και από σήμερα θα κοσμείται επιπλέον με αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία που τιμά τον δήμο του Πειραιά. Παράλληλα επιθυμώ να ευχαριστήσω το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε στην τοποθέτηση του μνημείου στην πλατεία Αλεξάνδρας δείχνοντας τον σεβασμό του στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και τιμώντας μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε πολλούς ξεριζωμένους από άλλες πατρίδες.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά, καθώς θέλω από την πλευρά μου να αφιερώσω την όποια προσωπική μου συμβολή στην ανέγερση αυτού του μνημείου, του Πόντιου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, σε έναν άνθρωπο που δεν ζει, αλλά είχα την τιμή να είναι πνευματικός μου πατέρας, τον Οδυσσέα Λαμψίδη, ενός από τους σημαντικότερους Πόντιους βυζαντινολόγους και ιστορικούς του 20ου αιώνα. Σας ευχαριστώ».
Ο δωρητής του Μνημείου, Βαγγέλης Μαρινάκης, είπε:
«Το Ελληνικό Έθνος έχει βαθιές ρίζες στο χώρο και στο χρόνο. Οι Έλληνες νιώθουμε περήφανοι -και δικαίως- για τη μακρά ιστορική μας πορεία. Αυτό που συχνά και εμείς οι ίδιοι λησμονούμε είναι ότι αυτή η ιστορική διαδρομή του Έθνους μας ποτίστηκε με το αίμα των προγόνων μας. Η ελευθερία μας, η διατήρηση της ταυτότητάς μας, η προάσπιση των αρχών και των αξιών, των ιδανικών μας, δεν ήταν αυτονόητα. Είχαν ένα βαρύ τίμημα, το οποίο πληρώσαμε πολλές φορές μέσα στους αιώνες.
Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν -ίσως περισσότερο από όλους- το σκληρό αυτό πρόσωπο της Ιστορίας. 353.000 άνθρωποι, 353.000 ψυχές χάθηκαν σε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή.
Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την πόλη μας, τον Πειραιά. Από σήμερα, ένα εμβληματικό μνημείο – φόρος τιμής στη μαρτυρική θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θα βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και θα κοσμεί την πόλη μας. Είναι σημαντικό το μνημείο αυτό να γίνει στον Πειραιά, γιατί εδώ ήρθαν τα καραβάνια όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και για εμένα. Έχω την τιμή να έλκω την καταγωγή μου, από την πλευρά της μητέρας μου, Ειρήνης, από το γένος των Υψηλαντών. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία έχω τη χαρά να βρίσκομαι στην πανέμορφη, ιστορική πλατεία Αλεξάνδρας με την απέραντη θέα κοιτάζοντας το γαλάζιο και τον ορίζοντα, μια πλατεία επτά στρεμμάτων, χτισμένη κοντά στα αρχαία τείχη του Πειραιά, την οποία φτιάξαμε από την αρχή και εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια πραγματική όαση που θα χαίρονται καθημερινά οι Πειραιώτες. (Και ας μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Αλεξάνδρας έχει ιστορική σημασία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας όπου ο Θεμιστοκλής ναυπήγησε τον 4ο αιώνα π.Χ. τον Αθηναϊκό στόλο).
Από την άλλη πλευρά νιώθω τεράστια συγκίνηση αντικρίζοντας το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το εμβληματικό έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του μνημείου αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση ενός προσωπικού μου, εσωτερικού χρέoυς, του χρέους μου απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορία των προγόνων μου, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν. Οι λαοί πρέπει πάντα να θυμούνται τις ρίζες τους και τις θυσίες των προγόνων τους. Μόνον όταν σέβονται και στηρίζονται στην Ιστορία τους μπορούν να βαδίζουν υπερήφανοι και δυνατοί.
Αυτό το μνημείο, εδώ, στην καρδιά του Πειραιά, θα υπενθυμίζει στους Έλληνες αλλά και στους ξένους που θα φτάνουν στον Πειραιά, την τραγωδία της γενοκτονίας, αλλά και την παράδοση και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που επιβίωσε ενωμένος, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει ξανά».
Επίσης , χαιρετισμό απηύθυναν:
- Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παρχαρίδης.
- Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης.
- Ο γενικός γραμματέας του παγκόσμιου Συμβουλίου του Ποντιακού Ελληνισμού, Στέφανος Τανιμανίδης.
- Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης.
- Ο καθηγητής Αισθητικής των Πανεπιστημίων Παρισιού και Σαγκάης Δημοσθένης Δαβρέττας.
- Ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης.
Παγκόσμιο μήνυμα Ειρήνης, έστειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Συγκλονιστικά ήταν τα δρώμενα που πλαισίωσαν την εκδήλωση, με τη διαδικασία του Πυρρίχιου χορού από συγκρότημα πυρριχιστών καθώς και του συμβολισμού τιμής και μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση χώματος από τον Πόντο και αγιάσματος από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.
Στεφάνια κατέθεσαν:
- Εκ μέρους της Αυτής Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπασπιστής του αντισμήναρχος Ιπτάμενος Ιωάννης Οικονομίδης.
- Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
- Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η βουλευτής Β΄ Πειραιώς Νίνα Κασιμάτη.
- Εκ μέρους της περιφερειάρχη Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.
- Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
- Ο δωρητής του Μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης.
- Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης, διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
- Εκ μέρους του προέδρου της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών το μέλος Μιχάλης Φιλιππίδης.
- Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμικής Αεροπορίας υποπτέραρχος Δημήτριος Λαζάρου.
- Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατζάρας.
- Εκ μέρους της Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος το μέλος Αγκόπ Αγογκιμιάν.
- Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΑΕ ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας», ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Γερογιάννης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
- Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ. Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Νικαίας κ. Αλέξιος και Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
- Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
- Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Βουλευτής Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη.
- Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.
- Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωάννης Τραγάκης.
- Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής Β΄ Πειραιά.
- Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ημήτρης Καρύδης, πρώην βουλευτής. \
- Ο Αθανάσιος Νίκου εκπρόσωπος από το «Ποτάμι».
- Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος βουλευτής Β΄ Πειραιά.
- Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου βουλευτής Β΄ Πειραιά.
- Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
- Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
- Οι βουλευτές κα Γεωργία Γεννιά, Κώστας Κατσαφάδος, Θεόδωρος Φορτσάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης.
- Οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Μελάς και Πέτρος Μαντούβαλος .
- Ο γενικός γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης.
- Εκπρόσωπος του Α/ ΓΕΕΘΑ και διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης.
- Εκπρόσωποι: ΓΕΝ υποναύαρχος κ. Παπαδόπουλος και ΓΕΣ υποστράτηγος κ. Αζναουρίδης.
- Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.
- Ο Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ο πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης.
- Ο διευθύνων σύμβουλος της «Θρύλος Α.Ε.» Γιώργος Παύλου καθώς και στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
- Ο επίτιμος γενικός πρόξενος Μιανμάρ Παναγιώτης Τζανέας.
- Οι δήμαρχοι : Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, Νικαίας- Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου και ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας.
- Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης.
- Οι αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Γιάννης Μελάς, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Χρήστος Αγραπίδης, Στυλιανός Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Σταύρος Βοϊδονικόλας.
- Οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Νταϊφά και κ. Ανδρέας Βεντούρης.
- Ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος.
- Η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Κορίνα Λαουλάκου, η πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταυρούλα Αντωνάκου και ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Παναγιώτης Αβραμίδης.
- Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Νικόλαος Πηρούνιας, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, Πόπη Αστεριάδη, Ευαγγελία Σαρρή, Πασχαλίνα Καλαγιά, Αμαλία Φύκια και Ηλίας Κατσαφάδος.
- Ο επίτιμος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κουβάτσος.
- Οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων της πόλης και πολλοί κοινοτικοί σύμβουλοι.
- Ο πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Ανδρέας Συναδινός.
- Ο επίτιμος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης.
- Μέλη του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού.
- Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης.
- Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης
- Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μαρία Μενενάκου.
- Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.
- Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ανδριανός Μιχάλαρος.
- Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος.
- Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης.
- Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» Θεόδωρος Τσόντος.
- Η πρόεδρος του «Εξάλειπτρον» Νανά Λάτση.
- Μέλη φορέων και συλλόγων της πόλης, Ποντιακών Συλλόγων της Αττικής και πλήθος κόσμου.
Προσφυγικά σωματεία
Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ένα από τα πλέον στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας με την αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού της καθ΄ημάς Ανατολής.
Με το μήνυμα αυτό η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος , συμμετέχει σήμερα 19 Μαίου στο εθνικό μας πένθος για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας των αδελφών μας Ελλήνων Ποντίων.
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές.
Από το 1908, χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε μια νέα φάση της ιστορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων και παρά τις ελπίδες για μεταρρυθμίσεις, αυτοί έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Ότι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Στις 19 Μαίου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει την πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Να σημειωθεί ότι από την οθωμανική ελληνική κοινότητα, που ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια, καταμετρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το ’28 λίγο περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια. Με τις σχετικές αριθμητικές πράξεις προκύπτει ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της Οθωμανικής θηριωδίας στην καθ ημάς Ανατολή.
Η ΟΠΣΕ πιστεύει και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι λαοί δεν πρέπει να ξεχνούν τα θύματα κάθε γενοκτονίας, καθώς μόνο έτσι η Οικουμένη και η διεθνής κοινότητα θ’ αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.