Η ΔΕΗ και η ασυδοσία τού συστήματος…
Να σου κόβουν απροειδοποίητα το ρεύμα, να “χάνεις” τα γραπτά σου και “κολλητά” να σου τηλεφωνούν δικηγόροι – εισπράκτορες…
Δημήτρης Καπράνος |> Με την ΔΕΗ ποτέ δεν τα πήγαινα καλά. Τη μια ερχόταν ένας λογαριασμός-τέρας, την άλλη τα μισά λεφτά! Εμείς, εν τω μεταξύ, ουδέποτε υπήρξαμε μανιώδεις των συσκευών. Τελευταία, βεβαίως, με τους υπολογιστές , με την αύξηση των μελών της οικογενείας, όπως και να το κάνουμε, καταναλώνουμε περισσότερες κιλοβατώρες…
Πέρυσι, θυμάμαι, με την καραντίνα, μείναμε πολύ καιρό στο εξοχικό και κατανάλωση στην κύρια κατοικία μειώθηκε αισθητά.
Το παρατήρησε ο “μετρητής” που ήλθε να ελέγξει την κατανάλωση. “Λείψαμε και ανασάναμε λιγάκι” του είπα. Και σαν να κατάλαβε την αγωνία μου, μας έριξε ένα χιλιοδιακοσάρι κατακούτελα!
Βεβαίως, αν μελετήσεις τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σου πέφτουν τα μαλλιά. Πληρώνεις ένα σωρό “παράπλευρες δαπάνες” και φυσικά, δίνεις και το μερτικό σου για το ρεύμα.
Σε έναν από τους τελευταίους λογαριασμούς, που δεν “έβγαινα” να τον πληρώσω -είχαμε και κάτι άλλα έξοδα- έκανα μια ρύθμιση, την οποία καταβάλλω κάθε μήνα.
Προ ημερών μου ήρθε νέος λογαριασμός, ένα χιλιάρικο και κάτι. Πού να βγεις; Έχει έλθει και ένας λογαριασμός Φυσικού Αερίου κι ένας ΕΥΔΑΠ είχαμε και γιατρούς, φάρμακα και κάτι άλλα έξοδα, πάει ο προϋπολογισμός, τινάχτηκε στον αέρα.
Πήγα, πλήρωσα ό,τι μπορούσα, έβαλα κι ένα πεντακοσάρικο στη ΔΕΗ και κοιμήθηκα με ένα πενηντάρικο “σώσμα”…
Και σηκώνομαι το πρωί και αρχίζω να γράφω μανιωδώς, για να τελειώσω ένα βιβλίο που μου έχουν παραγγείλει, μήπως και συμπληρώσουμε το εισόδημα και περάσουμε λιγότερο δύσκολα.
Από τις πέντε το πρωί ως τις δέκα, καθώς είχα έμπνευση και είχα τακτοποιήσει τα πράγματα στο μυαλό μου, “κεντούσα” κυριολεκτικά. Έτσι είναι τα βιβλία! Όταν έχεις έμπνευση, πρέπει να καθίσεις κάτω και να γράψεις. Και χθες, είχα!
Και καθώς είχα φθάσει -στο βιβλίο- στη Γη του Πυρός, όπου συνάντησα έναν παλιό Έλληνα ναυτικό, παντρεμένο με μιαν Αργεντίνα, που γνώρισε στην Μύκονο, πέφτει το ρεύμα!
Και μέσα στον οίστρο και την μαγεία της εμπνεύσεως, είχα ξεχάσει να “σώσω” το γραφτό και πάει στράφι ένα ολόκληρο -σημαντικό και καλογραμμένο- κεφάλαιο!
Πετάγομαι έξαλλος από το γραφείο. “Έχουν έλθει από την ΔΕΗ να αλλάξουν ρολόγια”, λέει η κυρία μας. “Και κόψανε έτσι το ρεύμα; Χωρίς να μας ρωτήσουν;” ουρλιάζω!
Δυο υπάλληλοι αλλάζουν τα ρολόγια στο ταμπλό και δεν απαντούν. Ούτε ξέρω τί τους λέω! Ατάραχοι, τελειώνουν την δουλειά τους και φεύγουν!
Σε πέντε λεπτά επανέρχεται το ρεύμα, αλλά το κεφάλαιο του βιβλίου έχει πετάξει! Φεύγω από το σπίτι για να μην τρελαθώ, πηγαίνω στην καφετέρια και κάθομαι με τους φίλους. Ο καθένας έχει και μια ιστορία πόνου από την ΔΕΗ…
Γυρίζω το μεσημέρι σπίτι, καταβεβλημένος. Και με το που κάθομαι στο γραφείο, χτυπάει το τηλέφωνο.
“Χαίρετε, από το δικηγορικό γραφείο Ανδρικοπούλου. Σας τηλεφωνούμε για ένα χρέος σας στην ΔΕΗ!”, μου λέει μια φωνή και δεν ξέρω τί της σέρνω! Την μια μέρα κατέθεσα τα μισά χρήματα στον λογαριασμό, την επομένη με πήρε δικηγόρος!
Και μόλις πριν τρεις ώρες, η ΔΕΗ μου έχει κάνει την τεράστια ζημιά με το βιβλίο! Πώς είναι δυνατόν να μου τηλεφωνεί δικηγόρος την ώρα που η ΔΕΗ μου έκανε τέτοια ζημιά; Τηλεφώνησα στον δικηγόρο μου και ψάχνει να δει αν στοιχειοθετείται αγωγή! Στους ανάγωγους!
> Το άρθρο από την εφημερίδα “Εστία”
_________________________________________
Σ.Σ. Είναι να απορεί κανείς πώς σε μία χώρα λειτουργούν τα “προσωπικά δεδομένα” ακόμη και για τις πιό απίθανες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες. Με ποιό δικαίωμα εταιρείες κοινής ωφελείας, δίνουν τα “απόρρητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα” των πελατών τους σε “εισπράκτορες” και πώς εκείνοι τα δέχονται και προβαίνουν σε μη έννομες πράξεις. Ας διευκρινίσουν οι αρμόδιες Αρχές, ποια είναι τα όρια και κατά πόσο ενοχοποιούνται ή όχι, όσοι κάνουν χρήση προσωπικών δεδομένων χωρίς την άδεια των ατόμων που τους αφορούν.