Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή καρκινοπαθών στην εργασία
Πρόκειται για ένα από τα κύρια αποτελέσματα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου
|> H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μια μελέτη που καταγράφει πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και ΕΖΕΣ (Ελβετία, Ισλανδία, Λίχνενσταϊν, Νορβηγία), οι οποίες βοηθούν τους καρκινοπαθείς και όσους έχουν ιστορικό καρκίνου να παραμείνουν στην αγορά εργασίας ή να επιστρέψουν σε αυτή.
Η μελέτη είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και έχει σκοπό τη στήριξη της παραμονής και της επιστροφής στην εργασία των καρκινοπαθών και των επιζώντων καρκίνου.
Στη μελέτη διατυπώνεται σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση των κενών, των εμποδίων και των προκλήσεων που απομένουν, όπως η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης των εθνικών πολιτικών και κανόνων ώστε να περιλάβουν περισσότερα μέτρα ειδικά για τον καρκίνο, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και εφαρμογής και να ενταθούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι η έλλειψη εθνικών νομοθετικών πλαισίων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και/ή την επανένταξη των καρκινοπαθών και των επιζώντων σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι πολλές οργανώσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα στήριξης και ότι ορισμένες χώρες εφαρμόζουν γενικότερες πολιτικές για τη στήριξη των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες. Τα συμπεράσματα της έκθεσης διατυπώθηκαν κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η έκθεση περιλαμβάνει ενημερωτικά δελτία σχετικά με την κατάσταση σε κάθε χώρα και τις βέλτιστες πρακτικές που καταγράφηκαν.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων, των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από καρκίνο, στόχος που αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς δράσης του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Παρόλο που έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο, η διαχείριση της καθημερινής ζωής με καρκίνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα που συχνά πλήττει όσους πάσχουν από αυτή τη νόσο και να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη δουλειά τους ή να επιστρέψουν σε αυτή και να φροντίσουμε για την εξάλειψη των διακρίσεων. Είμαστε ακόμη στην αρχή της συζήτησης. Τώρα θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα και θα ενθαρρύνουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για το πώς οι σημερινές προκλήσεις θα μετατραπούν σε μελλοντικές ευκαιρίες».