Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με… γραβάτα ο Δρίτσας τίμησε την Ημέρα Ναυτιλίας και άκουσε τον Μώραλη

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 23/05/2015

Επίσημο δείπνο, διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής 22/5 το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορικού ΝαυτικούΗμέρα Ναυτιλίας».

Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος και παρευρέθη ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος τίμησε ιδιαίτερα την Ημέρα Ναυτιλίας, αφού φορούσε γραβάτα!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Πειραιά μίλησε με κεντρικό θέμα την ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο, με στόχευση στη γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μώραλης, είπε:

«Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην Ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού – στην Ημέρα Ναυτιλίας. Η θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με την συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να αποτίεται ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εσάς και στον ανώνυμο ναυτικό, που μοχθεί καθημερινά σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, με κίνδυνο της ζωής του, με αντίξοες συνθήκες, μακριά από την οικογένεια του.

Αισθάνομαι ειλικρινά υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά, της Πόλης που έχει συνδέσει όσο καμιά άλλη στην χώρα την οικονομική και κοινωνική της δραστηριότητα, με την ελληνική ναυτιλία. Από τους πλοιοκτήτες και τους πράκτορες, μέχρι τους ναυτεργάτες και τα πληρώματα, όλοι σας έχετε μερίδιο στη διαχρονική πρωτοπορία της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο στερέωμα.
moralis-dritsasΗ ελληνική ναυτιλία ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί, στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας. Είναι διαχρονικά στυλοβάτης της ελληνική οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, φέρνοντας επενδύσεις και συνάλλαγμα από το εξωτερικό, κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία.

Έτσι και τώρα, στις πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και που έχουν στοιχίσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελληνική Ναυτιλία βάζει πλάτη για να επιβιώσει η χώρα. Πιστεύω ακράδαντα, ότι η ελληνική ναυτιλία και προφανώς ο τουρισμός είναι οι κλάδοι στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η νέα προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της.

Στη σύγχρονη, τεχνική ορολογία ναυτιλία και τουρισμός συνιστούν αναπόσπαστα κομμάτια της “γαλάζιας οικονομίας”, του συνόλου των δραστηριοτήτων εκείνων που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας από τη θάλασσα. Εμείς, η νέα Δημοτική Αρχή του Πειραιά έχουμε προτάξει την αξιοποίηση της γαλάζιας οικονομίας. Με τους πενιχρούς δυστυχώς χρηματοδοτικούς πόρους μας, αλλά με το εξαιρετικά πλούσιο και καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, τον μελετημένο και συγκεκριμένο σχεδιασμό και τη χρήση των βέλτιστων, “έξυπνων” πρακτικών.

Σκοπός μας είναι να διασυνδέσουμε και πάλι οργανικά και οικονομικά την Πόλη με το Λιμάνι, να ξαναγίνει η Ακτή Μιαούλη το επίκεντρο της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας. Η προσπάθεια μας είναι δύσκολη και σίγουρα απαιτεί χρόνο. Εμείς όμως έχουμε συγκεκριμένη στόχευση και επιδιώξεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κοιτάμε προς τη θάλασσα και βασιζόμενοι στην γαλάζια ανάπτυξη και στρατηγική θέτουμε ως βασικό στόχο την Ανάδειξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως, αλλά και στην εξέλιξή του σε μια “έξυπνη” πόλη.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της Πόλης, θέλει να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό ναυτιλιακό οικοσύστημα, με λιγότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία, στο βαθμό των αρμοδιοτήτων του Δήμου, με περισσότερη εσωτερική διάδραση, αλλά και μεγαλύτερη εμπορική εξωστρέφεια, που θα φέρνει συνέργειες, θα αξιοποιεί με εναλλακτικούς τρόπους επιχειρηματικές εγκαταστάσεις. Θέλουμε να προσελκύσουμε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και νέες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικούς συμβούλους και μεσάζοντες, εταιρείες ασφαλιστικών και νομικών υπηρεσιών, να εγκατασταθούν στον Πειραιά, να βελτιώσουμε τις συνθήκες όσων βρίσκονται ήδη
εδώ. Να σταματήσουμε τη φυγή των επιχειρήσεων προς τα βόρεια προάστια ή προς τα νότια προάστια κάνοντας την πόλη μας πιο φιλική. Θέλουμε να συνδέσουμε την ακαδημαϊκή έρευνα με την επιχειρηματικότητα, να δώσουμε στους νέους που αγαπούν τη θάλασσα δεξιότητες που θα τους κάνουν περιζήτητους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, να επιμορφώσουμε τους ανέργους και μεγαλύτερους σε ηλικία για να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.
Θέλουμε η πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα της Πόλης να εμπλουτίσει με το ανεξάντλητο απόθεμά της το τουριστικό μας προϊόν. Όλα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά είναι απαραίτητα όσο και αναπόσπαστα κομμάτια αυτού του ναυτιλιακού “cluster” που οραματιζόμαστε για τον Πειραιά.
Όμως αυτά δυστυχώς δε μπορούν να γίνουν όσο γρήγορα όλοι θα θέλαμε, καθώς πρώτο μέλημά μας δεν μπορεί να μην είναι η σταθεροποίηση, το σταμάτημα του κατήφορού που μαζί με τη χώρα είχε πάρει και η πόλη του Πειραιά.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζω ότι μιλάω σε ανθρώπους που βλέπουν σε ανοικτούς ορίζοντες, ορίζοντες ωκεανών. Σε ανθρώπους πρωτοπόρους και θαρραλέους, που παραβλέπουν τον κίνδυνο, που το ρίσκο είναι συνοδοιπόρος σε κάθε τους απόφαση. Πήγατε μακριά, ως την κορυφή, γιατί έχετε όραμα, έχετε υγιές επιχειρηματικό πνεύμα. Να είστε σίγουροι ότι η νέα Δημοτική Αρχή εμπνέεται από το παράδειγμά σας, επιζητεί και υπολογίζει στη στενότερη δυνατή συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησής σας.

Όπως είμαστε υπερήφανοι για εσάς, θέλουμε να γίνετε και εσείς για την Πόλη σας, το Λιμάνι σας. Ναυτιλία και Πειραιάς ταυτίζονται, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο Πειραιάς που οραματιζόμαστε δεν κοιτάει προς την στεριά αλλά προς τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι το μέλλον μας, εκεί θα βρουν, ξανά, δουλειά οι νέοι μας, από εκεί θα δημιουργηθούν πάλι οι προϋποθέσεις για να ζουν με αξιοπρέπεια και ποιότητα οι Πειραιώτες στην Πόλη τους. Σας ευχαριστώ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: