Κόμμα ομογενών στις εκλογές, όταν τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Ήδη άρχισαν οι διεργασίες
Στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία κόμματος από την ομογένεια. Οι διεργασίες για την ίδρυσή του άρχισαν από τη Ν. Υόρκη και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ομογενείς της Ν. Αμερικής, του Καναδά της Αυστραλίας, της Αφρικής και της (ανατολικής) Ευρώπης, ενώ αναπτύσσονται ιδιαίτερες επαφές με απόδημους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επικεφαλής της κίνησης είναι προσωπικότητα της ομογένειας (ΗΠΑ) με γνώση, κύρος και διεθνή αναγνώριση, το όνομα του οποίου θεωρείται πολύ ενωρίς για να δημοσιοποιηθεί.
Αυτό που έχει γίνει γνωστό, είναι ότι ο κεντρικός πυρήνας απαρτίζεται από ομογενείς που έχουν διαπρέψει στον επιστημονικό και επιχειρηματικό τομέα, κυρίως δε, που έχουν διακριθεί στον πολιτικό στίβο ή σε κρατικές θέσεις των χωρών όπου ζουν. Κάποιοι δε εξ αυτών έχουν ήδη παλιννοστήσει.
Μέχρι στιγμής, η οργάνωση του κόμματος δεν αναπτύσσει ιδιαίτερες δραστηριότητες, διότι ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τους απόδημους.
Πάντως ένας ομογενειακός ιστότοπος (kalami.net) σε ανάρτησή του κάνει λόγο για το υπό ίδρυση πολιτικό κόμμα από τους απόδημους και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες 200 υπογραφές Ελλήνων πολιτών, όπως ορίζει ο νόμος, και όλα είναι έτοιμα για να κατατεθεί η σχετική αίτηση για έγκριση από τον Άρειο Πάγο.
Όπως έγινε γνωστό, η δημιουργία αυτού του κόμματος κρίθηκε απαραίτητη μετά τον εμπαιγμό που υφίστανται δεκαετίες τώρα οι ομογενείς, που αραιά και πού ακούνε για απόκτηση δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι…
Το ποτήρι ξεχείλισε, μετά την δήλωση που έκανε τελευταία στη Ν. Υόρκη, Ελλαδίτης πολιτικός, ο οποίος υποσχέθηκε στους ομογενείς δικαίωμα ψήφου για τις εκλογές στην πατρίδα, αλλά δεν αναφέρθηκε στο θέμα του εκλέγεσθαι.
Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τους ομογενείς, οι οποίοι θεώρησαν ότι η υπόσχεση που δόθηκε ήταν κάπως προσβλητική, διότι εμμέσως πλην σαφέστατα δεν τους αναγνώριζε το δικαίωμα να εκλέγονται και οι ίδιοι.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι επί σειρά ετών, οι ομογενείς σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, δίνουν μάχες προκειμένου να αποκτήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ως Έλληνες πολίτες και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, που δεν καθιερώνουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.
Όμως, όλα τα κόμματα ή «κωφεύουν» όταν είναι στην κυβέρνηση ή δεν λένε «όχι» όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Αυτό το έχουν… συνηθίσει πλέον οι ομογενείς και ήταν επόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε μία τέτοια κίνηση…
Ακόμη και στην περίπτωση της παροχής του δικαιώματος, υποστηρίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν ένα «φιλοδώρημα» 4-5 εδρών και μάλιστα χωρίς εκπρόσωπό τους στη Βουλή, ενώ αποτελούν το ¼ του συνολικού ελληνικού πληθυσμού. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία του κόμματος των ομογενών, το οποίο θα εδρεύει στην Αθήνα και θα έχει υποψηφίους σε όλες τις ελληνικές «γειτονιές» του κόσμου.
Από την κεντρική οργάνωση της κίνησης, εκφράζεται η ελπίδα ότι στην περίπτωση της παροχής του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους ομογενείς και της συμμετοχής του κόμματος στις ελληνικές εκλογές, θα εκλεγεί ικανός αριθμός βουλευτών, ώστε το κόμμα να έχει την κοινοβουλευτική δύναμη «για να μπορεί να δώσει λύση και να βγάλει την πατρίδα μας από την μεγάλη κρίση, στην οποίαν την οδήγησαν επίορκοι, ευθυνόφοβοι και επαγγελματίες πολιτικοί».
Τέλος, σχετικά με το πώς θα μπορεί να λειτουργεί κάποιος βουλευτής ο οποίος διαμένει μονίμως π.χ. σε πόλη της Αυστραλίας, η απάντηση είναι: «Όπως λειτουργούν οι βουλευτές της περιφέρειας!»…