Καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για spa σε ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις
Τα χαρακτηριστικά του ιαματικού πόρου πρέπει να είναι σύμφωνα με την απόφαση αναγνώρισης του σχετικού φυσικού πόρου
tornosnews.gr | Σοφία Κοντογιάννη |> Καθορίστηκαν από το υπουργείο Τουρισμού οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κέντρων αναζωογόνησης (spa) όταν λειτουργούν σε συνδυασμό με κύρια τουριστικά καταλύματα τουλάχιστον 3 αστέρων ή με εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού ή με σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η χρήση ιαματικού φυσικού πόρου ή θερμαινόμενου θαλασσινού νερού εντός Κέντρου αναζωογόνησης (spa) περιορίζεται σε μία μόνο δεξαμενή, σε διαφορετική περίπτωση η εγκατάσταση πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά ως Μονάδα Ιαματικής Θεραπείας ή Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού ή Κέντρο Θαλασσοθεραπείας σύμφωνα με τις ειδικότερες προδιαγραφές που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.
Κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του καταλύματος ή των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, και για τον υπολογισμό της δυνατότητας παροχής νερού και διάθεσης λυμάτων συνυπολογίζεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία του Κέντρου Αναζωογόνησης.
Σε περίπτωση χρήσης ιαματικού νερού, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από τη σχετική βεβαίωση από εργαστήρια (δημόσια, ιδιωτικά ή εργαστήρια ΑΕΙ, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία) σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ιαματικών πόρων προς χρήση. Τα χαρακτηριστικά του ιαματικού πόρου πρέπει να είναι σύμφωνα με την απόφαση αναγνώρισης του σχετικού φυσικού πόρου ως ιαματικού και να πληρούν τις οικείες υγειονομικές διατάξεις σε σχέση με την ποιότητα των ιαματικών υδάτων.
Σε περίπτωση χρήσης θαλασσινού νερού, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από Έγγραφο κρατικού ή άλλου εργαστηρίου σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία με το οποίο θα πιστοποιείται ότι η περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού που θα χρησιμοποιηθεί δε διαφέρει σε αλάτι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% της αντίστοιχης του νερού ανοικτής θαλάσσης (σημείο αναφοράς), δηλαδή ότι η περιεκτικότητά του σε χλωριόντα είναι μεταξύ 17‰ και 23‰, ότι το νερό αυτό δεν περιέχει υδρογονάναθρακες πετρελαϊκής προέλευσης σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,5 mg/Ι (εκπεφρασμένους ως χρυσένιο) και ότι η περιεκτικότητά του σε ραδιενέργεια είναι εντός των φυσικών ορίων.
Ο προσδιορισμός των υδρογονανθράκων γίνεται με τη φθορισμομετρική μέθοδο. Το σημείο λήψης είναι περίπου 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από τα θαλάσσια ρεύματα. Στην περίπτωση που η ύδρευση του κέντρου αναζωογόνησης (spa) γίνεται από γεώτρηση ή αφαλάτωση είναι αναγκαίο να επιβεβαιώνεται η καλή ποιότητα του νερού με σχετικά πιστοποιητικά κατά τον έλεγχο της καταλληλότητας του γηπέδου/οικοπέδου.