Ι. Π. Μεσολογγίου: Η Έξοδος και το Τυπογραφείο του Μάγερ…
Σήμερα συμπληρώνονται 196 χρόνια από την ηρωική Έξοδο των Μεσολογγιτών, την Κυριακή των Βαΐων γίνονται οι επίσημες εκδηλώσεις και ένα ιστορικό κτήριο μένει παραμελημένο…
Τ/Π |> Σαν σήμερα πριν 196 χρόνια έγινε η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου – ένα Ολοκαύτωμα μοναδικό στην παγκόσμια Ιστορία. ΄Ήταν Κυριακή των Βαΐων της 10ης Απριλίου του 1826, όταν οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες αποφάσισαν να “βαπτίσουν” τον τόπο τους με το αίμα τους ως “Ιερά Πόλις Μεσολογγίου”!
Για την Έξοδο του Μεσολογγίου, υπάρχουν μύρια αφιερώματα και ένα σημαντικό -της “Κυριακάτικης Δημοκρατίας”- είναι αναρτημένο στη διπλανή στήλη, με την υπογραφή του Νίκου Κορδόση. Όμως παρά την μοναδική αυτή στιγμή της Ιστορίας, υπάρχουν παράμετροι που ίσως δεν έχουν εκληφθεί στα σοβαρά, όπως η περίπτωση του τυπογραφείου που εκδόθηκε η πρώτη ελληνική εφημερίδα – τα “Ελληνικά Χρονικά” του Μάγερ… Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε ΄στο Μεσολόγγι την 1η Ιανουαρίου 1824 και το τελευταίο στις 20 Φεβρουαρίου του 1826, λίγες μέρες πριν την Έξοδο…
Η αναφορά στα “Ελληνικά Χρονικά” δεν γίνεται τόσο για το ιστορικό της υπόθεσης, όσο για τον τόπο, το οίκημα όπου εκδιδόταν η εφημερίδα του Ελβετού ιατρού Ιωάννου-Ιακώβου Μάγερ. Εκεί στο ερειπωμένο της πλέον κεντρικής οδού Χαριλάου Τρικούπη. Για κάποιον που δεν ξέρει, είναι ένα κτίσμα που “ξέχασε” να καταρρεύσει. Και όσοι γνωρίζουν διακρίνουν -πάνω από αναγγελίες κηδειών και μνημοσύνων- μία μαρμάρινη πινακίδα να γράφει: “ΕΝΘΑΔΕ ΕΚΕΙΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ”.
Το ιστορικό αυτό κτίσμα ίσως θα έπρεπε να τύχαινε μεγαλύτερης προσοχής και να μην δείχνει τόσο περιττό. Τόσα χρόνια βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, τόσες επέτειοι της Εξόδου έχουν γίνει, τόσες μεγαλοκουβέντες έχουν ακουστεί για το Μεσολόγγι, αλλά το Τυπογραφείο του Μάγερ περνάει απαρατήρητο.
Την άλλη Κυριακή είναι των Βαΐων και η κορύφωση των εκδηλώσεων για την Έξοδο. Σε μια βδομάδα πολλά μπορούν να γίνουν. Ας εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον Δήμο Μεσολογγίου ή την Περιφέρεια ή και το υπουργείο Πολιτισμού. Αν υπάρχει βούληση, με μία κατεπείγουσα αρχιτεκτονική παρέμβαση, μπορεί να αλλάξει αυτή η άσχημη εικόνα*.
Η εφημερίδα του Αγώνα
Τα “Ελληνικά Χρονικά” Ιωάννου-Ιακώβου Μάγερ, ήταν πολιτική και πολεμική εφημερίδα, εκδιδόταν συνήθως κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από το τυπογραφείο του Δημητρίου Μεσθενέως.
Η έκδοσή τους συνέπεσε με την πιο ηρωική περίοδο για την εξέλιξη του Αγώνα στη Δυτική Στερεά Ελλάδα -από την Πρωτοχρονιά του 1824 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 1826. Στο διάστημα όμως αυτό σημειώθηκαν αρκετές διακοπές στην έκδοσή τους που οφείλονταν στα δεινά του πολέμου και τις τραγικές συνθήκες που δημιούργησε ο γενικός αποκλεισμός της πόλης του Μεσολογγίου από τις στρατιές του Κιουταχή και του Ιμπραήμ, η έλλειψη εφοδίων κι ο λιμός που ακολούθησε.
Η παρουσία του λόρδου Βύρωνα και του συνταγματάρχη Λίτσεστερ Στάνχοπ, του Pietro Gamba, φίλου και γραμματέα του Βύρωνα, εκδότη της ξενόγλωσσης εφημερίδας “Τelegrafo Greco”, και άλλων πολλών φιλελλήνων, συνετέλεσε ώστε να παρουσιάζονται στα “Ελληνικά Χρονικά” ειδήσεις, πληροφορίες και ενδιαφέρουσες εξιστορήσεις για το φιλελληνικό κίνημα. Επίσης δημοσιεύονταν άρθρα για τη φιλολογία, για την ποίηση, κείμενα που πρόβαλαν εξέχουσες ελληνικές προσωπικότητες.
> Το αρχείο των φύλλων της εφημερίδας βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.