Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ημερίδα: Διαδίκτυο και φαινομενολογία της νεανικής παραβατικότητας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 03/04/2015

Χαιρετισμός Μώραλη

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μίλησε στην ημερίδα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Kαλός Ποιμήν», με θέμα: «Η Ασφαλής Πλοήγηση των Ανηλίκων στο Διαδίκτυο και η Φαινομενολογία της Νεανικής Παραβατικότητας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του, ο Γιάννης Μώραλης, είπε:

«Θα ήθελα να μεταφέρω τις αγωνίες πολλών γονιών που έχουν μικρά παιδιά. Έχω δύο μικρά παιδιά, ένα 3,5 ετών και ένα 15 μηνών και έχω τις ίδιες αγωνίες. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις ημερίδες να ακούμε τους ειδικούς, να ακούμε τους επιστήμονες για να μάθουμε πράγματα και να βοηθηθούμε.
Ο γιος μου Πέτρος, ο οποίος είναι 3,5 ετών χειρίζεται τον υπολογιστή σχεδόν καλύτερα από εμένα.
Έχω μιλήσει με τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος κάνει μια εξαιρετική δουλειά με το επιτελείο του. Είχα τη χαρά να έχουμε συζητήσει για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. Προφανώς το internet είναι χρήσιμο. Αλλά η υπερβολή είτε από τους γονείς είτε πολύ περισσότερο από τα παιδιά μικρής ηλικίας, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, κινείται στην λάθος κατεύθυνση.

poimin1

Θα ήθελα να συγχαρώ την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν», για την ημερίδα που πραγματοποιεί, γιατί το θέμα είναι επίκαιρο λόγω και των τελευταίων περιστατικών. Είχαμε και χθες ένα περιστατικό στο Ρέντη σε ένα σχολείο που ίσως να συνδέεται με αυτό που λέμε εκφοβισμό, bullying. Άρα, το θέμα, δυστυχώς είναι επίκαιρο και θα είναι επίκαιρο και για τα επόμενα χρόνια σε ότι αφορά το διαδίκτυο και τον εκφοβισμό. Αυτά τα φαινόμενα γεννιούνται μέσα από τον τρόπο που ζούμε πλέον. Για αυτό, είναι χρήσιμο να γίνονται ημερίδες σαν και αυτή, για να ακούμε επιστήμονες και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να συνεισφέρουμε όλοι μας. Ο Δήμος Πειραιά, που παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και η Διεύθυνση Παιδείας και δια βίου μάθησης του Δήμου, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Όσον αφορά τον αθλητισμό, είναι προφανές ότι ο αθλητισμός για τα παιδιά και τους νέους αποτελεί διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις υποχρεώσεις στο σχολείο, στα φροντιστήρια, το πιεσμένο πρόγραμμα το οποίο έχουν. Εγώ το έχω ζήσει, όχι μέσω των παιδιών μου, αλλά μέσω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό.
Αυτές οι λίγες ώρες που περνούν στα γήπεδα, στα στάδια, στα γυμναστήρια και στις πισίνες προσφέρουν στα παιδιά στιγμές χαλάρωσης, χαράς και διασκέδασης.
Παράλληλα, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας ή βίαιης συμπεριφοράς ανηλίκων μέσα και έξω από τα σχολεία. Η ενασχόληση των παιδιών από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό τα εισάγει σε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες και να συνεργάζονται με φίλους αλλά και αντιπάλους.
Ο αθλητισμός, όλοι το γνωρίζουμε, προάγει την ευγενή άμιλλα και όχι τον στείρο ανταγωνισμό. Τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις έννοιες της υπομονής, της προσπάθειας, της ανταμοιβής, της χαράς και της λύπης μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες, εφόδια σημαντικά για την μετέπειτα πορεία τους στη ζωή.
Έχουμε τη μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Πόσες φορές ακούμε ένα παιδάκι που είναι λίγο στρουμπουλό ή λίγο παχουλό να το αποκαλούν χοντρό στο σχολείο. Και αυτό είναι μια μορφή bullying, μια μορφή πίεσης. Και σε αυτό, ο αθλητισμός βοηθά. Πηγαίνουν τα παιδιά στα γυμναστήρια, κάνουν σωστή διατροφή, υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μια διαφορετική λογική τελικά. Και ψυχικά και σωματικά τα παιδιά γίνονται πιο υγιή.
Πρέπει να προτρέψουμε τα παιδιά μας, ειδικά τη σημερινή εποχή, να ασχοληθούν όλο και περισσότερο με τον αθλητισμό και είναι κάτι που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή και εμείς ως δήμοι, πρέπει να προάγουμε και συνεχώς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά με προγράμματα εκτός σχολείου, μαζικού αθλητισμού. Να μπορέσουμε να ανοίξουμε χώρους γυμναστηρίων ώστε να μπορέσουν να βρουν μια διαφορετική διέξοδο.
Παράλληλα, υποχρέωση του κάθε δήμου και του κάθε δημάρχου φυσικά είναι να στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, από φορείς της πόλης και όχι μόνο.
Πρόσφατα είχαμε και με το «Χαμόγελο του Παιδιού» μια καλή συνεργασία για το bullying. Είχαμε εγκαταστήσει τον «Οδυσσέα» έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και έγιναν σεμινάρια σε παιδιά και σε πολίτες.
Είμαστε εδώ, παρόντες ως δήμοι, με τα προβλήματά μας, τις ελλείψεις που έχουμε σε προσωπικό και άλλα προβλήματα και ειδικά ο Πειραιάς, αλλά έχουμε διάθεση, έχουμε όρεξη, έχουμε ανθρώπους που προσφέρουν ψυχή και καρδιά για να υποστηρίξουν τέτοιες προσπάθειες. Θα είμαστε παρόντες σε όποια άλλη πρωτοβουλία σας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: