Η Σταθερά “π”, ο Άλμπερτ Αϊνστάϊν και ο Στίβεν Χόκινγκ…
Την παγκόσμια “μαθηματική” ημερομηνία, γεννιέται ο ένας και πεθαίνει ο άλλος…
|> Ιστορική η σημερινή ημέρα για τον κόσμο των Μαθηματικών, διότι εκτός από Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς “π”, είναι η 14η Μαρτίου είναι η επέτειος γέννησης του Άλμπερτ Αϊνστάϊν, αλλά και η ημέρα θανάτου του Στίβεν Χόκινγκ. Δύο γεγονότα -γέννησης και θανάτου- που συμπίπτουν με την γιορτή των Μαθηματικών!
Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς “π” γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, λόγω κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Στην Αμερική π.χ. η ημερομηνία 14/3 γράφεται ανάποδα ως 3/14, δηλαδή δείχνει την τιμή της σταθεράς (π=3,14). Και η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς 1:59 το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι π=3,14159.
Πιο συγκεκριμένα, στη μαθηματική σταθερά “π”, ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = C/d), ενώ με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίση με 3,14159265. Παγκοσμίως εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα “π” από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως “pi” (ελληνική εκφορά του “π”). Πρώτος που όρισε την 14η Μαρτίου ως Ημέρα του “π” ήταν ο φυσικός Λάρι Σόου, το 1988.
Ο αριθμός “π” εμφανίζεται χιλιάδες χρόνια πριν, σε αρχαίους πολιτισμούς, ακόμη και στην Αγία Γραφή! Ο Αρχιμήδης* προσπάθησε να δώσει έναν ακριβή υπολογισμό του “π” το 250 π.Χ. χρησιμοποιώντας δύο πολύγωνα 96 όψεων, ένα μέσα σε κύκλο και ένα δεύτερο έξω. Υποστήριξε ότι η τιμή του “π” θα βρίσκεται μεταξύ των μηκών της περιμέτρου τού κάθε πολυγώνου. Η θεωρία του αυτή ήταν ο πιο ακριβής υπολογισμός του “π”.
Το σημερινό doodle, με το οποίο η Google γιορτάζει την Ημέρα του “π”, είναι φτιαγμένο από τον Ντομινίκ Άνσελ. Ο βραβευμένος σεφ ζαχαροπλαστικής και δημιουργός του περίφημου κρόνατ (κάτι ανάμεσα σε κρουασάν και ντόνατ) αποδίδει… φόρο τιμής σε αυτή τη μαθηματική σταθερά, με μια γλυκιά έμπνευση από το pi, χρησιμοποιώντας -τι άλλο;– πίτα!
(*) Ο Αρχιμήδης ήταν ο πρώτος που έδωσε μια μέθοδο υπολογισμού του “π” σε οποιοδήποτε βαθμό ακρίβειας. Η μέθοδός του έγκειται στο ότι η περίμετρος ενός κανονικού πολυγώνου ή πλευρών εγγεγραμμένου σε κύκλο, είναι μικρότερη της περιφέρειας του κύκλου, και άρα και της περιμέτρου του περιγεγραμμένου πολυγώνου. > Από τον καθηγητή Νικόλαο Χατζιδάκι 1872-1942). Εισηγητής της Απειροστικής Γεωμετρίας. Πέθανε στην Κατοχή από την πείνα…