“Όχι” λένε οι λιμενικοί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Η ομοσπονδία ενθαρρύνει τα στελέχη του ΛΣ να εμβολιαστούν ώστε να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στην ανάσχεση της πανδημίας
|> Παρέμβαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάνει το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι στηρίζουν τον εθελοντικό και όχι του υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Παναγιώτη Τσιάνο και τον γενικό γραμματέα Αλέξανδρο Δροσόπουλο, αναφέρει:
Εδώ και πολύ καιρό, βιώνουμε μία επιδημία λοιμώδους ασθένειας, η οποία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλη την υφήλιο απειλώντας το σύνολο του πληθυσμού. Η πανδημία αυτή έχει κοστίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο ενώ την ίδια στιγμή έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας.
Μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα, η επιστήμη προέταξε τον εμβολιασμό και πέρα από το φόβο και τις αμφιβολίες, που ο καθένας μπορεί να αισθάνεται είναι προφανές ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία η επιστήμη δε διαθέτει άλλον αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Είναι βέβαιο ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας και τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση μπορούν να εγγυηθούν το σταδιακό έλεγχο της πανδημίας.
Με αυτό το σκεπτικό, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. εκφράζει την υποστήριξή της στον εμβολιασμό, ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους μας να εμβολιαστούν συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάσχεση της πανδημίας.
Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας επιβολής του εμβολιασμού μέσω της πρόβλεψης της υποχρεωτικότητάς του σε ομάδες εργαζομένων. Η επιβολή αυτή εκφράζεται με διάφορες μορφές, από απαγορεύσεις και περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την αποστέρηση αποδοχών και εργασίας.
Η προσέγγιση αυτή, η επιβολή έμμεσων ή άμεσων μέτρων εις βάρος όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι και κυρίως η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο και απ’ ότι φαίνεται επιφέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.
Αντιθέτως, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενημέρωση των πολιτών και η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αποτελούν τα πλέον πρόσφορα μέσα προκειμένου να επεκταθεί ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανάπτυξης τοίχους ανοσίας.
Από την πρώτη στιγμή έχουμε μεταφέρει στη φυσική μας ηγεσία τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μερίδας συναδέλφων μας τόσο στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού (εδώ) όσο και τις κυρώσεις σε όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι.
Στη βάση αυτή πριν εξεταστούν τα σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οι οποίες θα υποδηλώνουν την αποφασιστικότητα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού προτιμότερο είναι να επενδύσουμε περισσότερο στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της κοινής γνώμης.
Σε κάθε περίπτωση οι κοινωνίες προοδεύουν μέσα από συνεννόηση και συναίνεση και όχι με απαγορεύσεις και υποχρεωτικότητες.
Ως εκπρόσωποι των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θέλουμε να είμαστε όλοι οι συνάδελφοι μαζί, δίπλα-δίπλα τόσο σήμερα, που εξελίσσεται αυτή η πανδημία όσο και μετά το τέλος και αδυνατούμε να φανταστούμε οτιδήποτε άλλο.