Η Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Έξυπνες Τεχνολογίες, Έξυπνοι Πολίτες, Έξυπνη Κοινωνία
ΤΕΕ και Ψηφιακό Μέλλον
|> «Κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων, λόγω των τεραστίων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός στο 2ο συνέδριο που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα “Η Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Έξυπνες Τεχνολογίες, Έξυπνοι Πολίτες, Έξυπνη Κοινωνία”.
Στο συνέδριο μίλησαν επίσης η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Σ. Ράλλης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο διευθυντής και πρόεδρος του ΕΚΚΕ Νίκος Δεμερτζής, ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον Χαράλαμπος Τσέκερης και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, τομεάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Σύγκλισης ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βρεττός.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ
Γ. Στασινός: «Ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου. Και αυτό γιατί όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Και ο κίνδυνος να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης επειδή αφιερώνουμε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο στην καθημερινή βιοπάλη, είναι υπαρκτός. Και αυτό, για να περιγράψω τη μεγάλη εικόνα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα ερευνητικά και επιστημονικά αποτελέσματα, σε μείωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας, σε χαμένες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο αυτό»
Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός απευθύνοντας χαιρετισμό στο 2ο Συνέδριο με θέμα: «Η Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Έξυπνες Τεχνολογίες, Έξυπνοι Πολίτες, Έξυπνη Κοινωνία», που διοργάνωσαν από κοινού το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές είναι τεχνολογικές και επιστημονικές, που μετασχηματίζονται σε οικονομικές και κοινωνικές, είναι του άμεσου ενδιαφέροντος του ΤΕΕ, του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας. Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την όσμωση που γίνεται στο Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον και μέσα από τα συνέδρια αυτά, μεταξύ των τεχνολογικών, των οικονομικών και των κοινωνικών επιστημών.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής αλλά και αυτές που έρχονται χρειαζόμαστε πολύ-επιστημονική και διεπιστημονική προσέγγιση. Καμία επιστήμη δεν διαθέτει πλέον από μόνη της επάρκεια ανάλυσης και σύνθεσης που απαιτείται για να είμαστε όλοι χρήσιμοι στον Πολίτη και στον Άνθρωπο. Αυτές τις παρατηρήσεις νομίζω όλοι τις συμμεριζόμαστε. Είναι άλλωστε παγκόσμιος κοινός τόπος, στο μεγαλύτερο κομμάτι του επιστημονικού κόσμου». «Για αυτόν τον λόγο στο ΤΕΕ δίνουμε έμφαση στην προώθηση του διεπιστημονικού διαλόγου, όπως γίνεται σήμερα» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, χωρίς να ανταγωνιζόμαστε το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων, με τα οποία συνεργαζόμαστε, προωθούμε ταυτόχρονα τον επιστημονικό ρόλο του Επιμελητηρίου, με έμφαση όμως σε πρακτικά ζητήματα, στον τομέα της εφαρμογής, αν μου επιτρέπετε τον όρο».
Ο Γ. Στασινός υπογράμμισε ότι «είναι συνεχείς οι εκδηλώσεις μας, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενέργειας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα επιστημονικού και θεσμικού έργου του ΤΕΕ, τις Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) για την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων, τον οδοφωτισμό, τους υαλοπίνακες. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε κανόνες και τυποποίηση στο επιστημονικό έργο των μηχανικών, με την έκδοση τεχνικών οδηγιών σε διάφορους τομείς, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Δίνουμε έμφαση στο μέλλον των τεχνολογιών, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πόλεις του μέλλοντος, διερευνώντας, για παράδειγμα, τα πεδία που αυτές τέμνονται με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
«Η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και άλλες τεχνολογίες που αναδύονται – ακόμη και κάποιες που ακόμη ερευνώνται – θα αλλάξουν τη ζωή όλων μας. Βεβαίως την εργασία, αλλά όχι μόνο» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Συνεχάρη τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου τονίζοντας ότι «η θεματολογία του αφορά το μέλλον όχι μόνο του ψηφιακού κόσμου γενικά αλλά και ειδικά το μέλλον της ζωής και της εργασίας των μηχανικών αλλά και όλων των πολιτών για τα επόμενα χρόνια. Και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Θεωρώ κρίσιμο να κάνουμε συζητήσεις όπως η σημερινή, γιατί όλοι προβληματιζόμαστε και προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε τις αλλαγές που έρχονται».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι «ως ΤΕΕ προωθούμε το επόμενο βήμα της χώρας στις τεχνολογίες και στα δίκτυα, στεκόμενοι δίπλα στην Πολιτεία όταν το χρειάζεται, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν την επόμενη τεχνολογικά ημέρα» και σημείωσε τη συνεργασία του ΤΕΕ με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την επίλυση χρόνιων παθογενειών στην αδειοδότηση των συστημάτων κεραιών.
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι:
«Με συνέπεια και αφοσίωση προωθούμε τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ώστε να μπορεί να βρει εύφορο έδαφος η επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογικής καινοτομίας στη χώρα» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για κάθε είδους αδειοδότηση, με όλες τις πληροφορίες και τις θεσμικές γραμμές για τα ακίνητα όλης της χώρας, που προωθεί και προτείνει το ΤΕΕ, αποτελεί τη σημαντικότερη εθνική μεταρρύθμιση για το επενδυτικό κλίμα, ακόμη και από το φορολογικό και ασφαλιστικό ζήτημα.
Όλγα Γεροβασίλη: «Σε μια στιγμή, που η Ελλάδα έχοντας επιστρέψει δυναμικά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γυρίζει οριστικά σελίδα. Και βέβαια, σε μια χρονική συγκυρία που στο επίκεντρο της κυβερνητικής μας προσπάθειας βρίσκεται το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την μεταμνημονιακή Ελλάδα και στο σχέδιο αυτό η ψηφιακή Ελλάδα καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση». Αυτά τόνισε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη απευθύνοντας χαιρετισμό στο στο 2ο Συνέδριο με θέμα: «Η Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Έξυπνες Τεχνολογίες, Έξυπνοι Πολίτες, Έξυπνη Κοινωνία», που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ και το ΕΚΚΕ.
Ειδικότερα στην ομιλία της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε τα ακόλουθα:
Στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουμε ήδη διανύσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση: της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, της ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης, των ανοιχτών δεδομένων, της ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Τα βήματα αυτά καταγράφονται διεξοδικά στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019».
Γιατί στρατηγικό μας στόχο αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, προκειμένου να συμβάλει: στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, στην παροχή φιλικότερων και ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην εξοικονόμηση πόρων, και φυσικά στη διαμόρφωση ενός διοικητικού μηχανισμού, ελκυστικού σε νέες και ξένες επενδύσεις. Και βέβαια, στον τομέα αυτό διατηρούμε κοινό βηματισμό με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπουργός σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή μετάβαση στη ψηφιακή διακυβέρνηση και τη ψηφιακή οικονομία επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ταλίν της Εσθονίας, παρουσία και της Ελλάδας. Γιατί στην ΕΕ μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για μια Ενιαία Ψηφιακή Κοινότητα, με στόχο: την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης.
“Για το λόγο αυτό, υλοποιούμε μια σειρά, εμβληματικών ψηφιακών έργων”, τόνισε η κ Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι « στη δική μας αντίληψη διακυβέρνησης, η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με έμφαση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι η βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Όταν μάλιστα η ψηφιοποίηση του διοικητικού έργου οδηγεί στην άμεση και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία. Τότε αυτό αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας και διαρκές μας ζητούμενο».
Η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», η ψηφιοποίηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και λειτουργική σύζευξή τους με τις τεχνολογίες επικοινωνίας, είναι μπροστά μας.Και έχουμε ήδη κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές μας, για να την υποδεχθούμε. Αναπτύσσοντας ταχύτητες, σε κάποιους τομείς, υψηλότερες και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο» είπε η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα σημείωσε:
Αρκεί να σας αναφέρω ότι δημιουργήσαμε το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος του Δημοσίου (G-Cloud), το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Καινοτόμο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς η λειτουργία του μας κατατάσσει στις χώρες που ηγούνται της Πληροφορικής Δημόσιου Τομέα. Με τελικό στόχο όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου να φιλοξενηθούν στο G-Cloud. Τα οφέλη από μια τέτοια συνύπαρξη είναι πολλά και πολλαπλασιαστικά. Συγκεκριμένα : Μείωση του κόστους κτήσης, συντήρησης και υποστήριξης των συστημάτων. Επίτευξη λειτουργικής διασύνδεσης των συστημάτων μεταξύ τους. Ευελιξία και ασφάλεια.
Εκεί έχει εγκατασταθεί ήδη η «Διαύγεια», σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας. Ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις καταγράφουμε και στο πεδίο των ανοιχτών δεδομένων (open data). Η επανάχρηση των οποίων βρίσκεται στην καρδιά της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης». Καθώς μπορεί να παράξει νέες υπεραξίες για την παγκόσμια οικονομία, όπως και νέες θέσεις εργασίας. Ενδεικτική της τάσης αυτής είναι η σταθερά ανοδική επισκεψιμότητα του εθνικού Portal data.gov.gr, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το οποίο επισκέφθηκαν 74.000 χρήστες για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, καταγράφοντας αύξηση 105% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα 265 φορείς έχουν πλέον ενταχθεί στο Μητρώο και έχουν αναρτηθεί 6.559 σύνολα δεδομένων. Ειδικότερα, σήμερα είναι εγγεγραμμένη η πλειοψηφία των Υπουργείων, των Περιφερειών, το σύνολο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το 1/3 των Δήμων. Συγκρίνοντας στοιχεία περιόδου της 2ης ετήσιας έκθεσης (05.02.2016-20.01.2017), και αντίστοιχα στοιχεία της σημερινής περιόδου (Μάρτιος 2018), παρατηρείται: αύξηση 67% του αριθμού των εγγεγραμμένων φορέων και αύξηση 81% των αναρτηθέντων συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων. Οι αριθμοί, λοιπόν, μιλούν από μόνοι τους. Με αυτό το δεδομένο, εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση της περαιτέρω χρήσης από τον ιδιωτικό τομέα, την Κοινωνία των Πολιτών και φορείς του δημοσίου τομέα. Έχοντας συνάψει διεθνείς συνεργασίες με τον ΟΟΣΑ, το European Data Portal, το Open Data Barometer, την OGP και την Expertise France για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Και ταυτόχρονα, υλοποιούμε έργα και δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Γιατί μέχρι τώρα είχαμε ψηφιακά συστήματα ασύνδετα, αποσπασματικά ή απαρχαιωμένα. Τα οποία χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τον ελληνικό λαό, χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινοτικά πλαίσια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
-«Στον αντίποδα, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιούμε έργα ψηφιακής υποδομής, είπε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» αναφέροντας μεταξύ των οποίων:
Την Κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων («Document Management System») μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ. Ώστε στα τέλη του 2018 να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω το χαρτί! Για το λόγο αυτό, προωθούμε ήδη τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο. Με στόχο την ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακά πλέον υπογεγραμμένων εγγράφων.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί και είναι σε ισχύ 54.913 Ψηφιακά Πιστοποιητικά για δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες και επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες. Δρομολογούμε τις «Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», με έμφαση στις αδειοδοτήσεις 279 επαγγελματικών ομάδων. Βρισκόμαστε σε τελική φάση έγκρισης του έργου, προϋπολογισμού 720.000 ευρώ. Προωθούμε, επίσης, τη Διαλλειτουργικότητα, καθώς ολοκληρώνεται η διασύνδεση 70 νοσοκομείων της χώρας (και έπονται άλλα 35). Και βέβαια, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου με ψηφιακές δεξιότητες. Η εκκίνηση των δράσεων της «Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Google και την Περιφέρεια Κρήτης, με αντικείμενο τις «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Ανάπτυξη του Τουρισμού». Παράλληλα, προετοιμάζουμε την «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας», καθώς ολοκληρώνεται το τεχνικό δελτίο του έργου. Ενώ εφαρμόζεται η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση δημόσιων υπηρεσιών μέσω της δράσης ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Και, βέβαια, αξιοποιούμε υφιστάμενες υποδομές, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προσθέτοντας τεχνογνωσία και διευρύνοντας τους χρηματοδοτικούς μας ορίζοντες. Συγκεκριμένα, υπογράφουμε τον επόμενο μήνα (Απρίλιο) συμφωνία για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΚΕΠ με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Η Όλγα Γεροβασίλη ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας: Προετοιμαζόμαστε με όλους τους τρόπους για το κοινό μας μέλλον. Η Ελλάδα της ψηφιακής εποχής, δεν είναι μόνο η Ελλάδα πέρα από την επιτροπεία. Είναι η σύγχρονη Ελλάδα της ισότιμης συμμετοχής στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Στέλιος Ράλλης: Ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είπε ότι η Ελλάδα κάνει πλέον σημαντικά βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ενιαία ψηφιακή αγορά, που είναι και ενιαία ψηφιακή οικονομία. Έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται πολλά και σημαντικά έργα, πολλά από τα οποία υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαν –λόγω αιρεσιμότητας- μείνει στάσιμα για δύο ολόκληρα χρόνια. Στην πρώτη γραμμή των νέων ψηφιακών υποδομών, είπε, είναι η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα αλλά και το έργο για το ψηφιακό δημόσιο, το οποίο ήδη σχεδιάζεται και υλοποιείται με αγαστή συνεργασία από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης του δημοσίου που θα καλύψει 261.000 φορείς και θα προσφέρει όφελος της τάξεως των 380 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είπε ακόμη ότι τα ψηφιακά έργα βρίσκονται πλέον σε ώριμη παραγωγική περίοδο , δεν προωθούνται όπως στο παρελθόν αποσπασματικά που είχε ως αποτέλεσμα να κοστίσουν ακριβά χωρίς παραγωγικό όφελος, αλλά υλοποιούνται πλέον οριζόντια και αποτελεσματικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ψηφιακές υποδομές μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καλύπτουν κοινωνικούς τομείς όπως η δικαιοσύνη και η υγεία. Ο κ. Ράλλης υπογράμμισε ακόμη ότι στον πυρήνα των πολιτικών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται είναι να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών στην τεχνολογία και να μην υπάρχουν ανισότητες.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
«Ζούμε στον αιώνα της ταχύτητας και του τεχνολογικού άλματος», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Νίκος Δεμερτζής. Και χαρακτηριστικά ανέφερε πως ανά πάσα στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο οι χρήστες του διαδικτύου ανέρχονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια, ενώ βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 2 δις. ιστοσελίδες, ανά δευτερόλεπτο διακινούνται 1,8 δις.email και κάπου 4 εκατομμύρια είναι χρήστες της μηχανής αναζήτησης της google… Ως χώρα όμως έχουμε χαμηλό δείκτη χρήσης του διαδικτύου, καθώς είμαστε στην 26η θέση της Ευρώπης των 28 κρατών – μελών.
«Έχουμε ανάγκη από ψηφιακό κεφάλαιο», τόνισε ο εντεταλμένος ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, Χαράλαμπος Τσέκερης. Και συμπληρώνοντας είπε πως χρειαζόμαστε ψηφιακές δεξιότητες και κάνουμε προσπάθειες γι αυτό. Σήμερα –όπως χαρακτηριστικά είπε- δεν επιβιώνει το μεγάλο, αλλά …γρήγορο ψάρι, καθώς ζούμε την εποχή που η τεχνολογία διαχέεται ραγδαία.
Εκ μέρους της ΝΔ μίλησε ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η βραδύτητα που παρουσιάζει η χώρα μας οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις των παρελθόντων ετών και γι αυτό δεν πρέπει να συνεχίζονται. Η τεχνολογική επανάσταση θα πρέπει πρώτα απ όλα να αντιστρέψει τις κοινωνικές ανισότητες και για μας, ως χώρα, η μεγαλύτερη ανισότητα, η μεγαλύτερη αδικία, είναι η ανεργία που παρουσιάζεται ειδικά στο χώρο των επιστημόνων. Και ο τόπος μας έχει λαμπρούς επιστήμονες. Και καταλήγοντας είπε πως το ψηφιακό μέλλον είναι κάτι που πρέπει να το σχεδιάσουμε όλοι μαζί.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, τομεάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Σύγκλισης ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βρεττός, υπογράμμισε πως η χώρα μας πρέπει να αντιδράσει πιο δυναμικά στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι στον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμο ρόλο κατέχει το κράτος. Και ακόμη επεσήμανε ότι όσο φεύγουν οι νέοι, όσο συνεχίζεται το brain drain, η κατάσταση στον τόπο μας δεν πάει καλά.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με συζητήσεις σε πάνελ και μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ, ενώ το σχετικό υλικό θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο μετά το πέρας των εργασιών.