Ψήφισμα του δ.σ. Πειραιά για μην πούμε και… “το νερό – νεράκι”!
Ζητείται η ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της λειτουργίας και της συντήρησης του ΕΥΣ Αθήνας σε ιδιώτες – ευθύνη της ΕΥΔΑΠ
|> Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία και εξέδωσε ψήφισμα για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό.
Το ψήφισμα αναφέρει:
«Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση και τη συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ. Από τον διαγωνισμό έχει αποκλειστεί η δημόσια επιχείρηση ΕΥΔΑΠ.
Το ΕΥΣ της Αθήνας περιλαμβάνει όλους τους υδάτινους πόρους, υποδομές και εγκαταστάσεις για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας με πόσιμο νερό. Η παραχώρηση της ευθύνης λειτουργίας του σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, διασπά την ενιαία διαχείριση του κύκλου του νερού της Αττικής, ενώ οδηγεί σε απαξίωση των δικτύων μεταφοράς, στην υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού με συνέπειες και στην υγεία των πολιτών, στην αύξηση της τιμής του και στην επισφάλεια της ομαλής υδροδότησης. Άλλωστε, τη μεγάλη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αυτού αγαθού δέχθηκε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που με τις αποφάσεις αρ. 190 και 191/2022 έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού του νερού το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά:
Α) Επιβεβαιώνει ότι το νερό είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής και της ευημερίας των ανθρώπινων κοινωνιών. Οι υπηρεσίες ύδρευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα (Ψήφισμα 64/292/2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).
Β) Εκτιμά ότι η διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα του κράτους για την αδιάλειπτη, ασφαλή, προσιτή και ικανοποιητική, από κάθε άποψη, παροχή πόσιμου ύδατος στους πολίτες.
Γ) Ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της λειτουργίας και της συντήρησης του ΕΥΣ Αθήνας σε ιδιώτες -ευθύνη η οποία πρέπει να παραμείνει στη δημόσια διαχείριση της ΕΥΔΑΠ- και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, φορέων και κινήσεων στις δίκαιες διεκδικήσεις τους».