Στήνεται το νέο βελτιωμένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν
Ενισχύεται η ασφάλεια, για τρομοκρατία, διασυνοριακό έγκλημα κ.ά.
|> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες Τετάρτη 25/10 τρία προσχέδια κανονισμών τα οποία θα αναβαθμίσουν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν («SIS»), το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα πληροφοριών για την ασφάλεια και την διαχείριση τον συνόρων στην Ευρώπη.
Το νέο βελτιωμένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιλαμβάνει τα εξής:
- νέες καταχωρήσεις για άγνωστα άτομα που καταζητούνται για σχέση με σοβαρά εγκλήματα και τρομοκρατικές ενέργειες
- οι αρχές κάθε χώρας θα υποχρεούνται να μοιράζονται λεπτομέρειες τρομοκρατικών ενεργειών με όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη
- προληπτικές καταχωρήσεις για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής, ιδιαίτερα για περιπτώσεις που αφορούν απαγωγή από τους γονείς τους, καθώς και επιπρόσθετες καταχωρήσεις για ευάλωτα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο
- νέες καταχωρήσεις σχετικά με αποφάσεις επιστροφής προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν αποφάσεις επιστροφής των παρανόμως διαμενόντων μη Ευρωπαίων στα κράτη από τα οποία προέρχονται.
Επί του παρόντος, στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες συνοριακού ελέγχου, η αστυνομία, τα τελωνεία, οι δικαστικές και μεταναστευτικές αρχές. Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα και η Europol, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα έχει πρόσβαση σε καταχωρήσεις που αφορούν τα καθήκοντά του.
Ο συντάκτης της έκθεσης Κάρλος Κοέλιο (ΕΛΚ, Πορτογαλία) δήλωσε τα εξής: «Το “SIS” αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών στην Ευρώπη, τόσο για τους συνοριοφύλακες όσο και για τις αρχές εφαρμογής του νόμου. Αυτή η μεταρρύθμιση θα προετοιμάσει το σύστημα για το μέλλον, θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα εξασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση. Το «SIS» είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη, πλέον χρησιμοποιούμενη και καλύτερα εφαρμοζόμενη βάση δεδομένων στην Ευρώπη, παρέχοντας παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες μας».
Ο δεύτερος εισηγητής της έκθεσης Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) δήλωσε: «Ένα υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει, μπορεί εύκολα αυτή τη στιγμή να αποφύγει την επιστροφή μεταβαίνοντας σε κάποιο άλλο κράτος μέλος, λόγω της έλλειψης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Οι πολιτικές επιστροφής πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί η υποδοχή των αιτούντων άσυλο που χρειάζονται τη βοήθειά μας».
Επόμενα βήματα
Οι κανόνες σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους εγκρίθηκαν με 530 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 66 αποχές, οι κανόνες σχετικά με την αστυνομική και δικαστική συνεργασία εγκρίθηκαν με 555 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 20 αποχές, ενώ τέλος οι κανόνες σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών εγκρίθηκαν με 500 ψήφους υπέρ, 103 κατά και 41 αποχές.
Οι νέοι αυτοί κανόνες έχουν ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο από τον περασμένο Ιούνιο. Απαιτείται όμως και η επίσημη έγκριση τους από το Συμβούλιο.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Το «SIS» δημιουργήθηκε το 1995, μετά την κατάργηση των διασυνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν. Η πιο προηγμένη του έκδοση (Γνωστή ως «SIS II») δημιουργήθηκε το 2006 και τέθηκε σε λειτουργία το 2013. Χρησιμοποιείται σε 30 χώρες σε όλη την Ευρώπη και το 2017 χρησιμοποιήθηκε 5 δισεκατομμύρια φορές.