Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στις 10 Νοεμβρίου η Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 07/11/2020

ΕΕ: Συμβολική ημέρα του έτους για να αμείβονται οι γυναίκες το ίδιο με τους άνδρες

|> Στην ΕΕ των 27, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μειώθηκε ελαφρά από 14,5 % πέρυσι σε 14,1 % φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών σηματοδοτεί συμβολικά την ημέρα του έτους για να αμείβονται οι γυναίκες το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους για την ίδια εργασία. Εφέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών πέφτει στις 10 Νοεμβρίου.

Εν όψει αυτής της συμβολικής ημέρας, η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα, ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ και η επίτροπος Ισότητας Χέλενα Ντάλι  προέβησαν στην εξής κοινή δήλωση:

«Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι. Στην προσπάθεια της να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία, η Ευρώπη χρειάζεται όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες που διαθέτει. Ωστόσο, δεν δίνεται ίση αξία στην εργασία των γυναικών. Ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες σε όλη την Ευρώπη κερδίζουν κατά μέσο όρο 86 λεπτά για κάθε ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες πρέπει να εργαστούν 51 ημέρες παραπάνω για να αμειφθούν το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους. […] Η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτές τις διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των φύλων, καθώς και τον κίνδυνο της φτώχειας. […] Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και αντίθετη σε όσα πρεσβεύει η Ένωσή μας. Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που το δικαίωμα στην ίση αμοιβή κατοχυρώθηκε στις Συνθήκες της ΕΕ. Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες ή και αιώνες για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας και μηδενίσουμε το μισθολογικό χάσμα. Φέτος παρουσιάσαμε τη στρατηγική μας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη, με μέτρα για τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να εξαλείψουμε όλες τις εναπομένουσες μισθολογικές διακρίσεις και προκαταλήψεις λόγω φύλου στις μισθολογικές δομές. Τις επόμενες εβδομάδες, θα προτείνουμε τη θέσπιση δεσμευτικών μέτρων για τη μισθολογική διαφάνεια».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: