Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΒΕΠ: Ποιές είναι οι ημερομηνίες-“κλειδιά” για το μέλλον της Ελλάδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 18/06/2015

Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της, αφού το σημερινό Eurogroup αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για μία συμφωνία, που θα απελευθερώσει τα 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα έχει άμεσα ανάγκη. Επίσης, εκκρεμεί  η αποπληρωμή  του 1,5 δισ. ευρώ  προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έως το τέλος Ιουνίου.

Και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), μεανακοίνωσή του επισημαίνει, σύμφωνα και με δημοσίευμα των “Financial Times” ορισμένες, προσεχείς ημερομηνίες – «κλειδιά», για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Όπως:

Πέμπτη 18/6: Η καλύτερη ευκαιρία για συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο για την τακτική μηνιαία συνάντηση τους με την ελπίδα ότι, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.  Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, πως θα παρευρεθεί, χωρίς νέες προτάσεις. Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρχίζουν να πιστεύουν, ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος και ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι επιφανειακή. Αν και οι διορίες έρχονται και παρέρχονται, από την αρχή της κρίσης, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν, ότι μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας την Πέμπτη θα οδηγήσει την πεντάμηνη διαπραγμάτευση σε μια νέα, κρίσιμη φάση – με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει στο τέλος του μήνα. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει πολύς λίγος χρόνος για να εγκριθεί μια νέα συμφωνία στα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, ειδικά στην γερμανική “Bundestag”, η οποία θα πρέπει να συγκληθεί από το θερινό διάλειμμα, για να δώσει το «πράσινο φως» σε νέα συμφωνία.

Παρασκευή 19/6: Η επόμενη ημέρα του Eurogroup

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα είναι στο Λουξεμβούργο και για μια δεύτερη ημέρα συναντήσεων, αυτή τη φορά και με τις 28 χώρες . Θεωρητικά, όλοι οι πρωταγωνιστές, που πρέπει να επιτύχουν μια συμφωνία, θα είναι στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα. Αλλά, εφόσον, δεν έχει σημειωθεί μια δραστική αλλαγή στις υπάρχουσες συνθήκες, η μη επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη θα σημαίνει, πως θα υπάρχουν λίγα προς συζήτηση την Παρασκευή. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα εξετάσουν μια έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, η οποία θα  διεξαχθεί πιθανότατα την Κυριακή.

Κυριακή 21/6: Πιθανή έκτακτη σύνοδος

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως, μια σύνοδος της Ευρωζώνης θα είναι περιττή, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών, καθώς  τα υπουργεία τους είναι καλύτερα «εξοπλισμένα», για να διαπραγματευτούν τα ουσιώδη στοιχεία μιας συμφωνίας-διάσωσης. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, θέλει να κλείσει μια συμφωνία, αφού έχει τονίσει επανειλημμένα, ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί στα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα και όχι μεταξύ τεχνοκρατών διαπραγματευτών. Μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο και άλλους ηγέτες της Ε.Ε. μπορεί να είναι η κατάλληλη συνθήκη.

22/6 και έπειτα: Τα χειρότερα δυνατά σενάρια

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αρχίζουν και μπαίνουν στο προσκήνιο τα χειρότερα δυνατά σενάρια, μεταξύ των οποίων και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για τον περιορισμό των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες, για την αποτροπή μιας απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης. Αν ξεκινούσε μια μαζική φυγή καταθέσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – η οποία κρατάει τις ελληνικές τράπεζες σε μηχανική υποστήριξη με την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης – μπορεί να αναγκαζόταν να τις κηρύξει αφερέγγυες και να αποσύρει τη στήριξη.

25/6: Δευτερεύοντα θέματα

Σε αυτή την ημερομηνία έχει προγραμματιστεί μία Σύνοδος της Ε.Ε. Ωστόσο, η συνάντηση έχει ήδη γεμάτη ατζέντα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε. Εντούτοις, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν, ότι ως τότε, θα είναι πολύ αργά, για να διασωθεί μια ελληνική συμφωνία.

30/6: Καταληκτική ημερομηνία

Η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και όπου καλείται να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο Δ.Ν.Τ. Χωρίς μια συμφωνία σε μια λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει, πως δεν υπάρχει ελπίδα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος για τρίτη φορά, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι, χωρίς δίχτυ ασφαλείας για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

1/7: «Αχαρτογράφητα ύδατα»

Αν το πρόγραμμα διάσωσης λήξει και η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το Δ.Ν.Τ. – αλλά η Ε.Κ.Τ. αποφασίσει, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να συνεχιστεί – η Ελλάδα μπαίνει σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Με μια οικονομία σακατεμένη από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα και ένα τραπεζικό σύστημα που χαροπαλεύει σε μηχανική υποστήριξη, η Ελλάδα θα μπει σε μια διαδικασία οικονομικής ασφυξίας.

20/7: Πραγματικά, η τελευταία διορία

Πρόκειται για την ημέρα, που λήγουν δύο ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ προς την Ε.Κ.Τ. Πάρα ταύτα, η “Standards & Poor’s” ανέφερε πρόσφατα, ότι δεν θα θεωρήσει την αποτυχία πληρωμής αυτών των ομολόγων “default”, παρά μόνο τη μη πληρωμή ομολόγων του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ,  Β. Κορκίδης, δήλωσε:

korkidis5«Διατηρώ ακόμη ελπίδες ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, όλα τα προαναφερθέντα θα αποδειχθούν αχρείαστες σημειώσεις και δεν θα εξαντλήσουμε όρια και ημερομηνίες. Όσον αφορά στις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την επιβολή έκτακτης εισφοράς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή, πιστεύω πως, εκτός από αντιαναπτυξιακές είναι και άκρως τιμωρητικές, ειδικά για τους συνεπείς επιχειρηματίες. Το βέβαιο είναι ότι, εάν στον προϋπολογισμό του 2014 τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 15 δις, το επιπλέον 3% φορολόγησης δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά €450 εκ., αλλά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, από το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά. Εάν oι εμπνευστές, της ελληνικής πρότασης είναι πεπεισμένοι, ότι θυσιάζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, ως σύγχρονη “Ιφιγένεια”, θα σωθεί η Χώρα, οφείλουν τουλάχιστον να μας πείσουν και να είναι βέβαιοι, πως θα το πράξουμε. Άλλωστε, θα συμβεί για 10η φορά, αφού έχουμε ήδη υποστεί αυξήσεις φόρων, 9 φορές την τελευταία πενταετία.  Είναι προφανές ότι, το κλίμα έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το μαρτύριο να συμφωνούμε το πρωί και να χρεοκοπούμε το βράδυ, έχει απογοητεύσει και τους πλέον αισιόδοξους πολίτες του τόπου, ενώ έχει εξαντλήσει τη συναλλακτική εμπιστοσύνη στην αγορά. Οι Έλληνες φτωχύναμε για να μη πτωχεύσει η Χώρα μας. Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας το θεωρώ εθνική ντροπή. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή να αντιπολιτεύεται τη λαϊκή εντολή συμφωνίας για τη παραμονή μας στο Ευρωζώνη. Η συμφωνία μπορεί να μην διαφαίνεται πλέον τόσο έντιμη και επωφελής, αλλά, μάλλον, πολύ μέτρια και επώδυνη, όμως ακόμα και έτσι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και σωτήρια για την οικονομία και την κοινωνία της Χώρας μας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι άδικη για τους κόπους μιας ζωής και τις θυσίες 6 ετών του ελληνικού λαού. Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα!»…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: