Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κλειστά τα Δημαρχεία Περάματος και Κερατσινίου – Δραπετσώνας για το Πολυνομοσχέδιο

Για το άρθρο 70

|> Στο πόδι οι δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος για το Πολυνομοσχέδιο και το περίφημο “άρθρο 70” και σήμερα που συζητείται το ν/σ στη Βουλή τα Δημαρχεία των δύο δήμων έβαλαν “λουκέτο”. Συγκεκριμένα, από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ανακοινώθηκε;

Μετά την ξαφνική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παρατείνει (από 12 σε 20 χρόνια) με το «άρθρο 70» του νέου πολυνομοσχεδίου τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή μας, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας ξεκινάει νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, κλειστό θα παραμείνει αύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου, το δημαρχείο της πόλης. Παράλληλα, το πρωί στις 10, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από το δημαρχείο και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, με τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

  • Ζητάμε να αποσυρθεί το «άρθρο 70» του πολυνομοσχεδίου.
  • Απαιτούμε σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της Oil One, του Τσιμεντάδικου και των δεξαμενών των ΕΛΠΕ.

Το Πέραμα

Από τον δήμο Περάματος, ανακοινώθηκε:

Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι στο υπό συζήτηση Σ/Ν με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022» υπάρχουν άρθρα που τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση, λειτουργία, εκσυγχρονισμό και επέκταση των δραστηριοτήτων στην περιοχή της πόλης του Περάματος αλλά και του ευρύτερου Πειραιά, με ιδιαίτερα δυσμενή τρόπο.

Ο Δήμος Περάματος αποδεδειγμένα αποτελεί μια από τις πλέον περιβαλλοντικά βεβαρυμμένες περιοχές της Αττικής, με δεκάδες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες να λειτουργούν και μια πλειάδα περιβαλλοντικών οχλήσεων η οποία αντί να βαίνει μειούμενη, γιγαντώνεται. Παρά τις γνωστές και σαφείς αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας, παρά την σταθερή και αταλάντευτη στάση του συνόλου των Δημοτικών Αρχών για απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών, διαπιστώνουμε ότι στο Σ/Ν υπάρχουν ρυθμίσεις όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 70 περί «Μετεγκατάστασης λόγω αλλαγών χρήσεων γης» οι οποίες μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Η παρουσία του συγκεκριμένου άρθρου δίνει το δικαίωμα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις να παραμείνουν στην περιοχή για τα επόμενα 20 χρόνια και να επεκταθούν εντός του χώρου τους.

Η έκθεση η οποία «συνόδεψε» στη Βουλή το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει «Αφενός την προστασία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας της αλλά και την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση. Αφετέρου, με το σαφές χρονικό πλαίσιο που ορίζουν ιδίως οι παράγραφοι 2 και 3 του εν λόγω άρθρου, τίθεται και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, από το οποίο και μετά οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν».

Η επίκληση ότι αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε, δεν μας πείθει.

Η ρύθμιση αυτή υπονομεύει κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, και παράλληλα απαξιώνει κάθε έννοια ισονομίας και σεβασμού στους κατοίκους της πόλης μας. Με τη ρύθμιση αυτή καλείται το σύνολο του Περαμαϊκού λαού να ζήσει για 20 και πλέον χρόνια με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και άλλες περιβαλλοντικά επιζήμιες δραστηριότητες.

Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί με την απόσυρση του άρθρου 70.

Ο Δήμος Περάματος μάχεται για αλλαγή στους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης, αναβάθμισης, επέκτασης ή εκσυγχρονισμού βαριών Χρήσεων, μάχεται για την αυστηροποίηση των ελέγχων ακολουθώντας τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε ελαστικοποίηση των διαδικασιών, καθώς και στην επ’ αόριστον παραμονή βαριών και οχληρών χρήσεων και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή μας στην διαφαινόμενη πρόθεση τροποποίησης του γενικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί σε

βάρος των πολιτών, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Δήμος Περάματος διατυπώνει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση του, και συγχρόνως απαιτεί την απόσυρση του άρθρου 70 καθώς και όλων των άρθρων που δίνουν νέες άδειες επέκτασης και εμπορίας.

Απαιτούμε από τους τοπικούς Βουλευτές την υλοποίηση της δημόσιας τοποθέτησής τους στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος, όπου το σύνολό τους συντάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης των εταιρειών Πετρελαιοειδών από τον οικιστικό ιστό του Δήμου της πόλης καθώς και την άμεση κατάθεση τροπολογίας που να ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος καθώς και το σύνολο της πόλης του, θα σταθεί απέναντι σε κάθε πρακτική που απαξιώνει τις διαχρονικές απαιτήσεις του Περαμαϊκού Λαού και σε κάθε ενέργεια που προκαλεί περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και συνεχίζει να τη θέτει σε κίνδυνο.

O Δήμος Περάματος αύριο Πέμπτη 14/06/18, θα παραμείνει κλειστός σε μια άμεση διαμαρτυρία για την ψήφιση αρνητικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: