Βαρουφάκης: Δεν βάζω την υπογραφή μου για να συντηρηθεί η λιτότητα
Σήμερα στο συνέδριο του Economist
Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα τερματίζει την ύφεση και τη φτώχεια, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο με ανέφικτους στόχους που θα συντηρεί τη λιτότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σήμερα στην “19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση” που οργανώνει (14&15 Μαΐου) στο ξενοδοχείο Inetercontinental, το Economist.
Υποστήριξε ακόμα ότι στα περισσότερα ζητήματα συμφωνούμε με τους εταίρους μας, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα του παρελθόντος και ότι το κράτος πρέπει να σταματήσει να είναι εχθρός των επιχειρηματιών και κυρίως των νέων επιχειρηματιών. Κατηγόρησε ωστόσο τους θεσμούς ότι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, επειδή δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει. Μεταξύ των προτάσεών του για το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί «ξεπούλημα» αλλά διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού στα χέρια του Δημοσίου, ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, οι μετοχές της οποίας θα πάνε στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το PSI.
Επίσης, υποστήριξε ότι μακάρι να μην είχαμε μπει στο ευρώ και να είχαμε ακόμα τη δραχμή, αλλά τώρα δεν μπορούμε να βγούμε από το κοινό νόμισμα διότι θα ήταν καταστροφή. Ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι κατά τη γνώμη του το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται επανασχεδιασμό. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για κούρεμα, αλλά για μετακύληση κάποιων ομολόγων στο μέλλον, όπως για παράδειγμα αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν το καλοκαίρι.
Η Unit Joan
Εξ άλλου, η ανώτερη αναλύτρια του Economist Intelligence Unit Joan επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο συγκεντρώνοντας 60% πιθανότητες, και απέδωσε το 40% των πιθανοτήτων του αρνητικού σεναρίου στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κατά τη γνώμη της μεγάλο πεδίο για συναίνεση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η ίδια προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0% «ως ένα πολύ καλό κατώφλι» για την Ελλάδα το 2015, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Aναφερόμενη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν απαραίτητα καταστροφικό, λέγοντας πως άλλες χώρες στη συνέχεια κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκου τους.
Ο Ενρίκο Λέτα,
Το μήνυμα ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και ως τέτοια θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί έστειλε από το βήμα του 19ου ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.
Ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας προέτρεψε σε αυτό το πλαίσιο και τις δύο πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποφυγής ενός αντίστοιχου σεναρίου, σημειώνοντας ευρύτερα ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη φάση για την Ευρώπη που κατά τη γνώμη του θα επηρεάσει το μέλλον της.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν είναι εφικτές μόνο με λιτότητα και περικοπές. Ο ίδιος μίλησε για τρεις πολιτικές παγίδες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ: Brexit, Grexit, Μεσόγειος (μεταναστευτικό).
Ειδικότερα για την Ιταλία, χαρακτήρισε παράγοντα – κλειδί το γεγονός, όπως είπε, ότι επέδειξε αποφασιστικότητα σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος δήλωσε ότι διαβλέπει ευκαιρία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από τρεις παραμέτρους: επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, τάχθηκε με έμφαση υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.