Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αχθοφόροι βαρείας παραδόσεως και τα Σαλαμίνια τοπικό πανηγυράκι

ΕΛΛΑΔΑ στις 03/09/2016

Ζητείται παρέμβαση…

kapranos d

|> Δημήτρης Καπράνος

|>Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην “κατάρα” που κατατρέχει τους Έλληνες, σε ό,τι αφορά στην συμπεριφορά μας, απέναντι στην βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι.

Αχθοφόροι ενδόξου ονόματος, μεταφορείς ενός βαρύτατου-για τους αδύναμους ώμους μας- φορτίου, έχουμε παραδοθεί στον “εκπολιτισμό” και σε κάθε ευκαιρία, καταφέρουμε χτυπήματα σε όσα μας άφησαν εκείνοι τους οποίους, όποτε μας συμφέρει, αποκαλούμε “αρχαίους ημών προγόνους”…

Έβλεπα στον “Άλφα” την εκπομπή “Γουόρλντ πάρτι”. Οι παρουσιαστές είχαν επισκεφθεί το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης και συνάντησαν εκεί έναν Αμερικανό επισκέπτη.

Τον ρώτησαν “πώς από ΄δώ” και άρχισε να τους αναλύει τα μοντέρνα εκπαιδευτικά προγράμματα στις ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν τα αρχαία ελληνικά (τα οποία διώκει η αριστερή κυβέρνηση), μιλούσε για την αρχαία Ελλάδα με δέος και αγάπη και έσταζε το στόμα του μέλι όταν ανέφερε τα ονόματα των αρχαίων (μας) φιλοσόφων.

Σκεφτείτε, λοιπόν, να είχαν (ας πούμε) οι Ιταλοί την δική μας τύχη και να βρισκόταν εκεί η Σαλαμίνα, εκεί η Αθήνα, εκεί ο Θεμιστοκλής, εκεί ο Μιλτιάδης, εκεί ο Περικλής!

  • Θα είχε διανοηθεί οποιοσδήποτε να στήσει ναυπηγεία και ταρσανάδες επάνω στους τάφους των Σαλαμινομάχων;
  • Θα είχε τολμήσει κανείς να μετατρέψει σε βούρκο τον αρχαίο λιμένα της Σαλαμίνας;
  • Θα είχαν καταστραφεί οι Νεώσοικοι στον Πειραιά;
  • Θα είχε μεταβληθεί η Αθήνα σε κόλαση τσιμέντου, που πνίγει την αρχαία της κληρονομιά;

Πάμε, τώρα να δούμε πώς αντιμετωπίζεται από τους Σαλαμίνιους η Ναυμαχία και η επέτειος, την οποία τιμούν κάθε χρόνο η Πολιτεία αλλά και δεκάδες ξένοι πρέσβεις, οι οποίοι παρίστανται στα “Σαλαμίνια”.

Αφού την λαμπρή εκδήλωση την οποία οργάνωσε, το 2011 η τότε δημοτική αρχή οι διάδοχοι την μετέτρεψαν σε ένα κιτς “ταρατατζούμ”, το οποίο “περιποιήθηκαν” καταλλήλως τα ΜΜΕ, εφέτος αποφάσισαν “πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι”!

Έτσι, αποφασίστηκε να αλλάξει το τόπος καταθέσεως στεφάνων, προφανώς επειδή οι εκδηλώσεις “ενοχλούν” τα ναυπηγεία τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν (!) επάνω στα ερείπια των Νεοσοίκων και στα απομεινάρια των τάφων!

Φαίνεται ότι η “μεγέθυνση” των Σαλαμινίων και η μετατροπή τους σε εκδήλωση με διεθνή ακτινοβολία, κάποιους ενόχλησε και αποφασίστηκε η επιστροφή στο “τοπικό πανηγυράκι”.

Ε, δεν είναι και εύκολο να σηκώσεις το βάρος μιας εκδήλωσης στον Άγνωστο Στρατιώτη, με τους πρέσβεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών (αλλά και πολλών άλλων) να αποτίουν φόρο τιμής στη Ναυμαχία η οποία διέσωσε τον Δυτικό Πολιτισμό!

Έχοντας παρακολουθήσει την μεγαλειώδη εκδήλωση του 2011 στον Άγνωστο Στρατιώτη, εύκολα διαπιστώνω ότι η περίπτωση των “Σαλαμινίων” είναι ενδεικτική της αδυναμίας των θεσμών Πολιτείας να διαχειριστούν το ένδοξο και βαρύ παρελθόν της χώρας.

Τα “Σαλαμίνια” θα έπρεπε να είχαν ήδη τεθεί υπό την αιγίδα του κράτους και με εκδηλώσεις ανάλογες της σημασίας της ιστορικής Ναυμαχίας, να τιμάται η νίκη του πολιτισμού απέναντι στην βαρβαρότητα.

Επειδή, όμως, δεν ελπίζω να συγκινήσω εκείνους που –εκ πεποιθήσεως– πολεμούν την παράδοση και τη γλώσσα, ελπίζω στην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: