Αντιδράσεις στην εισαγγελική παρέμβαση για τις μινωικές φρυκτωρίες
Πηγή: flashnews.gr
Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η αναβίωση των μινωικών φρυκτωριών – ενός συστήματος επικοινωνίας με φωτιές ή χειρονομίες σε υψηλά σημεία – που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή μετά από πρωτοβουλία πολιτών.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου, προκάλεσε έγγραφο της Αρχαιολογίας με το οποίο ζητείται η ακύρωση της εκδήλωσης για τις φρυκτωρίες.
Στη σελίδα στο Facebook που άνοιξαν διοργανωτές της εκδήλωσης, παρατίθεται το σχετικό έγγραφο με το σχολιασμό ότι ήδη υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τη μη πραγματοποίηση του ανάμματος.
Έτσι, η αναβίωση της επικοινωνίας των αρχαίων, ενδέχεται να ματαιωθεί.
Το έγγραφο:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων, στηρίζοντας την προσπάθεια αναπαράστασης-αναβίωσης μετάδοσης μηνυμάτων με φωτεινά σήματα ή φωτιές από τις ίδιες μινωικές φρυκτωρίες μετά από 4.000 χρόνια, προσκαλεί εκ νέου, τους ενδιαφερόμενους, την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και ώρα 18.30 στα γραφεία του Π.Συλλόγου
Δείτε εδώ τη σχετιική σελίδα στο facebook, για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση. (https://www.facebook.com/events/427412700759610/)
Το… SMS των Μινωιτών
Το αρχαιότερο συγκροτημένο επικοινωνιακό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, ενδεχομένως και στον κόσμο, είναι οι μινωικές φρυκτωρίες (1900 π.Χ. – 1700 π.Χ.), οι λεγόμενοι σωροί στη λαϊκή γλώσσα.
Μια μινωική φρυκτωρία είχε το σχήμα κόλουρου κώνου με διάμετρο βάσης 15 έως 47 μέτρα και ύψος 3 έως 8. Αποτελούνταν από χώμα και ημικυκλικά τοιχάρια ανά 70 πόντους Ήταν ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς ή χειρονομίες την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν οι αρχαίοι Κρήτες.
Στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της πεδιάδας Ηρακλείου εντοπίστηκαν 140 μινωικές φρυκτωρίες, μοναδικά ντοκουμέντα ενός πολυσχιδούς πολιτισμού. Είναι γνωστή η αναφορά στον Αισχύλο, στο έργο του «Αγαμέμνων», για τη μετάδοση μέσω των φρυκτωριών της είδησης για την άλωση της Τροίας, μέσα σε μια νύχτα, από την Τροία στις Μυκήνες. Στην περίπτωση των Μινωιτών έχουμε ένα έργο μοναδικό σε σύλληψη και εκτέλεση, ταυτόχρονα σύστημα παρατήρησης αλλά και άμυνας, που συναγωνίζεται, από πλευράς μεγέθους και κατασκευής, τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα.
Αντιδράσεις
Συνεχίζονται οι ατνιδράσεις ένθεν και ένθεν για την εκδήλωση αναβίωσης των Μινωικών Φρυκτωριών.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε έγγραφο της Αρχαιολογίας με το οποίο ζητείται η ακύρωση της εκδήλωσης για τις φρυκτωρίες, απαντητική ανακοίνωση εξέδωσαν τόσο ο πολιτιστικός σύλλογος “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” όσο και η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.
Η ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό”
“Ο πολιτιστικός σύλλογος “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό”, συνδιοργανωτής της αναβίωσης των μινωικών φρυκτωριών την ασέληνο νύχτα της 17ης Μαΐου, “Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών”, συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται από τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη, τους πολιτιστικούς συλλόγους και περίπου 600 εθελοντές για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού αυτού αρχαιολογικού χώρου μεγίστης σπουδαιότητας για την ιστορία και την ιδιαιτερότητα της Κρήτης.
Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς καμίας υπηρεσίας, που λάμπει δια της απουσίας της στην ουσιαστική προστασία αυτών των μνημείων και αντί να τα έχει προστατεύσει ανακηρύσσοντας τα επίσημα σε αρχαιολογικά μνημεία 14 χρόνια μετά την ανακάλυψη τους από τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη, τα αφήνει να καταστρέφονται και να είναι στο έλεος της φύσης και των ανθρώπων.
Προτιμά να κηρύσσει “κυνήγι μαγισσών” στους φίλους του Μινωικού Πολιτισμού και στους ενεργούς πολίτες της Πεδιάδας και να τους κατηγορεί για πιθανούς πυρομανείς καταστροφείς, λόγω της ενέργειας που προγραμματίζουν με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να υψώσουν συμβολικά πυρσούς στους τόπους, που οι πρόγονοι τους έκαιγαν φωτιές πριν 4.000 χρόνια.”
Η ανακοίνωση της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων
“Με μεγάλη έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση της εφορείας αρχαιοτήτων Ηρακλείου να απαγορεύει μία μέρα πριν, την διοργάνωση εκδήλωσης για την αναπαράσταση και αναβίωση των Μινωικών Φρυκτωριών στις 17-5-2015 στη ενότητα της Πεδιάδος Ηρακλείου.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με την αρχαιολογία έχουν κοινό στόχο, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς.
Όμως η προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα μόνο της αρχαιολογίας, είναι δικαίωμα και των Πολιτιστικών Συλλόγων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών. Οταν σε μια τέτοια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστική μας κληρονομιάς συμμετέχουν δεκάδες Σύλλογοι, Δήμοι και χιλιάδες πολίτες υπό το φως του Ηλίου σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα καταστροφής των αρχαίων.
Αντίθετα η αδράνεια και το σκοτάδι φέρνουν την αρχαιοκαπηλία και την καταστροφή των αρχαίων μας.
Πρέπει η αρχαιολογική υπηρεσία να σταθεί στο ύψος της ,να πάρει πίσω την απόφαση της , να συμμετέχει σε αυτό το μεγάλο γεγονός και να λειτουργήσει δημιουργικά έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στη σημαντική αυτή εκδήλωση. Διότι διαφορετικά αφήνει ένα αναπάντητο ερωτηματικό για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση μία μέρα πριν την εκδήλωση.
Η Παγκρήτια Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων αισθάνεται την υποχρέωση να γίνει συμμέτοχος, συμπαραστάτης και συνταξιδιώτης στη προσπάθεια του Συλλόγου <Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό> ,με το Σύλλογο για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος και με κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη για την μελέτη ,ανάδειξη και προβολή των Μινωικών Φρυκτωριών.”