Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο διάσημος αστροφυσικός και υπερεπιστήμων Στίβεν Χόκινγκ
Ήταν 76 ετών
|> Θλίψη και πένθος για τον κόσμο της επιστήμης η απώλεια του Βρετανού μεγάλου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σήμερα Τετάρτη 14/3 τις πρώτες πρωινές ώρες σε ηλικία 76 ετών. Με την ανακοίνωση του θανάτου του, τα τρία παιδιά του Λούσυ, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, δήλωσαν, μεταξύ άλλων «Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, που ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμη» και «Το θάρρος του, η επιμονή του, η ευφυΐα και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα».
Το 2017 ο Χόκινγκ, ο οποίος στα 21 του διαγνώστηκε ότι έπασχε από την ανίατη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί.
Ο Χόκινγκ, πασίγνωστος μεταξύ των ειδικών στον τομέα του, απέκτησε ευρύτερη, παγκόσμια φήμη το 1998, αφού δημοσιεύθηκε το βιβλίο του ‘Σύντομο Χρονικό του Χρόνου’ (‘A Brief History of Time΄), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
O Στίβεν Χόκινγκ ήταν διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του συγκαταλέγεται η συνεργασία του με τον Ρότζερ Πένροουζ πάνω σε αιωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται “ακτινοβολία Χόκινγκ”. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.
Ο εκλιπών, γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1942, έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959 και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο αντίπαλο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη βαρύτητα και τις “μαύρες τρύπες”.