Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι ειπώθηκε στην έναρξη του σημαντικού συνεδρίου του Economist για ΕΕ, Ευρασία, Κίνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 10/10/2017

Ολοκληρώνεται σήμερα

|> Θέτοντας στο επίκεντρο την Ευρώπη, την Ευρασία και την Κίνα, το συνέδριο αυτό αναφέρεται στο ζήτημα της προσέγγισης μεταξύ ανατολής και δύσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας χθες την επίσημη έναρξη των εργασιών του EU- Eurasia-China Business Summit του Economist, που πραγματοποιείται στο Καβούρι σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, με γενικό τίτλο «Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση».

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες που πρωτοπόρησαν στη συνεργασία με την Κίνα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η Κίνα έκανε την πρώτη μεγάλη επένδυσή της μέσα από την Cosco, αποδεικνύοντας τη θέλησή της να βρει τον δρόμο της συνεργασίας της με την Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα.  

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, η μεγάλη πρωτοβουλία της Κίνας τονίζει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τη Δύση και αυτήν την προσπάθεια εμείς οι Έλληνες τη στηρίζουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η συνεργασία αυτή έχει σημαντικό οικονομικό προσανατολισμό, αλλά προϋποθέτει έναν άλλο διάλογο που υπερβαίνει την οικονομία, τον διάλογο των πολιτισμών, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Δεν ζούμε την εποχή της σύγκρουσης πολιτισμών, αλλά μέσα από τη συνεργασία των πολιτισμών πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο συγκρούσεων και δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να αφήσουμε να αναβιώσουν οι εφιάλτες του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι άλλοι ομιλητές

JOHN ANDREWS

Με τη διαπίστωση ότι το κέντρο βαρύτητας κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή άνοιξε τις εργασίες του EU-Eurasia-China Business Summit o consultant editor του Economist John Andrews, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διερευνά το πεδίο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπό τη διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Πρέπει να βρούμε το νόημα αυτής της αλλαγής για να έχουμε μία επιτυχημένη έκβαση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Economist.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Για τον καθοριστικό ρόλο που κατέχει ο τουρισμός σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον με οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές, με προκλήσεις και αστάθμητους παράγοντες αλλά που γεννά και ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, έκανε λόγο από το βήμα του Economist η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι από τις πλέον ανθεκτικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες διεθνώς, με συμβολή 10% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και 7% στις παγκόσμιες εξαγωγές με σημαντική επίσης συνεισφορά στην απασχόληση και προβλεπόμενη ετήσια ανάπτυξη άνω του 3% έως το 2030, ανέφερε η υπουργός, ενώ εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 30 εκατ. με αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: διανυκτερεύσεις, πληρότητες, έσοδα και επενδύσεις.

Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 300 προτάσεις για επενδύσεις, καθώς κορυφαίοι ρωσικοί και κινεζικοί όμιλοι προχωρούν σε στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ξενοδοχειακό τομέα και στις υποδομές, υπογράμμισε η κυρία Κουντουρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόσο η Κίνα, όσο και η Ευρασιατική Ένωση βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής μας διπλωματίας, ανέφερε ο υπουργός, φιλοδοξώντας -όπως είπε- να καταστούμε ένας από τους βασικούς διαύλους περιφερειακής συνεργασίας ολόκληρης της Ευρώπης με την Κίνα.

Τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρασίας και την Κίνα, από την εποχή του παλιού Δρόμου του Μεταξιού, και αναφέρθηκε σε ενέργειες του υπουργείου για την προώθηση της συνεργασίας με τα αντίστοιχα κράτη. Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τέτοιες περιφερειακές και διακρατικές συνεργασίες θα συμβάλουν και στην αξιοποίηση ενός ακόμα συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του brain drain.

ROMAN VASSILENKO

Όντας η μεγαλύτερη ηπειρωτική χώρα του κόσμου, το Καζακστάν έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα τη διασφάλιση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητά της με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον Roman Vasilenko, υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν.

Χάρις σε νέα project, όπως είναι ο νέος «δρόμος του μεταξιού», η σχέση της ΕΕ με την Ευρασία περνά πλέον μέσα από το Καζακστάν, βοηθώντας περισσότερο τις συναλλαγές μεταξύ ανατολής και δύσης και ενισχύοντας την παγκόσμια ευημερία, υπογράμμισε ο υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο Nurly Zhol, στο νέο project του Καζακστάν, που στόχο έχει να μετατρέψει το Καζακστάν σε έναν βασικό κόμβο διαμετακομιδής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι μεταφορές προς στην Κίνα έχουν ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά αναμένεται να 8πλασιαστούν μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον κ. Vassilenko, ενώ αυτήν τη στιγμή από το Καζακστάν περνάει το 40% των οδικών μεταφορών από την Κίνα προς την Ευρώπη.

Χωρίς τη συμμετοχή της χώρας του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του One Belt One Road, είπε ο κ. Vasilenko, ενώ επεσήμανε ότι το Καζακστάν τάσσεται πάντα υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας.

JIANZHONG LU

Η Ελλάδα αποτελεί μία πραγματική γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία τόνισε κατά την εισήγησή του ο ιδρυτικός πρόεδρος του Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC) και πρόεδρος του Tang West Market Group Jianzhong Lu.

Παράλληλα, εξήρε τις τεράστιες προοπτικές που διαγράφονται για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος», ενώ έθεσε την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά το διεθνές εμπόριο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική της Κίνας για την προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε όλα τα επίπεδα, (γη, θάλασσα, αέρα και κυβερνοδιάστημα) και εξέφρασε τεράστια εμπιστοσύνη στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

VLADIMIR CHIZHOV

Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται η επόμενη, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Vladimir Chizhov. Μίλησε για μία νέα τεχνολογική τάξη που οδηγεί σε έναν μη ανατρέψιμο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο την αύξηση του γενικού επιπέδου ευημερίας αλλά και την επιδείνωση των αντιφάσεων. Ο κ. Chizhov μίλησε για λανθασμένη λογική στις προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις σχέσεις της με τη χώρα του, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς προσπάθειες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία και βεβαίως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τμήματος της παγκόσμιας πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιδείξει στρατηγική υπομονή και να περιμένει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλάβει ότι για λόγους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς, η Ρωσία και η Ευρώπη, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον.

JEMAL INAISHVILI

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό εταίρο, διαμήνυσε από το βήμα του Economist o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας Ασίας-Ειρηνικού και επίτιμος πρόεδρος του Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC) Jemal Inaishvili.

Ο κ. Inaishvili αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών λόγω της διεύρυνσης της μεσαίας τάξης στην Κίνα, ενώ χαρακτήρισε τον λιμένα του Πειραιά ως κόμβο των μεταφορών προς την Ευρώπη και την Ασία.

Παράλληλα, υπογραμμίσε πως με την παρουσία της Cosco και των Κινέζων, ο Πειραιάς και η Ελλάδα συνολικά έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό κόμβο για την Ευρώπη και να διαδραματίσει συστηματικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

LAZA KEKIC

Για καλή διεθνή οικονομική συγκυρία αλλά και για αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων μίλησε ο Laza Kekic, ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην διευθυντής προβλέψεων του Economist Intelligence Unit.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kekic αναφέρθηκε σε κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit και σε 4 κύριους γεωπολιτικούς κινδύνους: α) Τις απειλές πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, β) την ήττα του ISIS που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, γ) την αυξανόμενη αναταραχή στα Βαλκάνια και δ) τον φόβο για ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ

Μία ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες για δημιουργία ευρύτερων οικονομικών ολοκληρώσεων έκανε από το βήμα του Economist ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος εκτίμησε ότι μόνο αν Ευρασία, Ε.Ε. και Κίνα συνεργαστούν μπορούν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι του παρελθόντος και να προωθηθούν η ειρήνη και η ευημερία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι παγκοσμίου επιπέδου, διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, μία κρίση αρχών και αξιών, την οποία χαρακήρισε ως μία κρίση αλληλεγγύης, μια υπαρξιακή κρίση που άγγιξε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ένωσής μας, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Για μείωση των παράτυπων αφίξεων κατά 95% χάρις την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας για μία Ευρώπη που «είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης»,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την ανάκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας ισχυρής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ

Δεδομένου ότι σταδιακά μεταφέρεται προς την Ευρασία το κέντρων των παγκοσμίων οικονομικών εξελίξεων, η γεωγραφική θέση της χώρας μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας Στέργιο Πιτσιόρλα.

Θεωρώντας ότι η στρατηγική του One Belt One Road μπορεί να συνδυαστεί με τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας μας, ο κ. Πιτσιόρλας θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία ως την απάντηση της Κίνας στις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Κάνοντας λόγο για τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε πως επιθυμία μας είναι η ευρωπαϊκή πολιτική να βρει τον τρόπο να συνδιαλλαγεί θετικά με την κινεζική στρατηγική και να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας.

JUERG STEFFEN

Για μία νέα τάξη παγκοσμίων πολιτών που αναδύεται έκανε λόγο ο chief operating officer της Henley & Partners Juerg Steffen.

Αυτοί οι πολίτες έχουν κάμποσα σπίτια, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και επενδύουν διεθνώς και για αυτούς η πολλαπλή ιθαγένεια αποτελεί τον κανόνα, την ίδια ώρα που η πολιτική στάση απέναντι στην πολλαπλή ιθαγένεια έχει αλλάξει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Henley & Partners. Και ο λόγος που επιθυμούν την επιπρόσθετη ιθαγένεια είναι η δυνατότητα που τους παρέχεται να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε διάφορες χώρες. Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, καθώς με γερμανικό διαβατήριο μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε 176 χώρες χωρίς βίζα, ενώ το Αφγανιστάν είναι τελευταίο, δίνοντας την αντίστοιχη δυνατότητα μόνο για 24 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Steffen.

ΗΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Για τα projects που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του φορέα, τα οποία αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Ηλίας Αθανασίου.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης, και παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση, μεταξύ άλλων, της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ίδιος ανέφερε ως τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις τον τουρισμό, τα τρόφιμα και ποτά, το logistics, την ενέργεια και τον τομέα του ICT.

KADYR BAIKENOV

Το Καζακστάν συμμετέχει στην ανάπτυξη του Δρόμου του Μεταξιού, διαμήνυσε από το βήμα του Economist o πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών του Καζακστάν και πρώην υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Kadyr Baikenov.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε 51 projects που έχει υπογράψει το Καζακστάν με την Κίνα αναγνωρίζοντας τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της τελευταίας. Παράλληλα, επεσήμανε την προσήλωση της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδυτών κάνοντας λόγο για μία νέα υπηρεσία, το Kazakh Invest, το οποίο θα τους  προσφέρει πολλές διευκολύνσεις.
ARTUR GHAZARYAN

Η Αρμενία μπορεί να είναι σημείο επαφής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ διαθέτει και υψηλούς δείκτες στην ευκολία να κάνει κάποιος business εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Αρμενίας Artur Ghazaryan.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις πρέπει να λύνονται με εμπιστοσύνη και συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι μέσω της οικονομίας μπορούν να λυθούν πολιτικά προβλήματα.  Ο κ. Ghazaryan, τέλος, έκανε αναφορά στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ τον προσεχή Νοέμβριο.

NONNA KAGRAMANYAN

Έχει ενισχυθεί η εσωτερική οικονομία της Ρωσίας σύμφωνα με την αντιπρόεδρο διεθνών σχέσεων του All Russia Public Organization “Business Russia” Nonna Kagramanyan. Η ίδια τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμελητήρια στην προσπέλαση των δυσκολιών, αναφερόμενη ωστόσο και στη στήριξη που μπορεί να προσφέρει το κράτος στην επίλυση των προβλημάτων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην επισήμανση ότι για την Ελλάδα έχει ανοίξει ένα παράθυρο σταθεροποίησης και ανάπτυξης, καθώς επίσης και ότι προέχει η γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης προέβη ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ και διευθύνων σύμβουλος του Athens Medical Group Βασίλης Αποστολόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν 4-5 μεγάλα projects που θα εκπέμψουν διεθνώς το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Ο κ. Αποστολόπουλος παρατήρησε ότι η ανάπτυξη που καταγράφει αυτήν τη στιγμή η ΕΕ είναι ανάπτυξη συντήρησης δυνάμεων και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ηγέτης σε μια σειρά τομέων όσον αφορά τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Για σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, την Ευρασία και την Κίνα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» και στον σημαντικό βαθμό που επηρεάζει την Ελλάδα. Ακόμα, λόγο έκανε για το εγχείρημα της Ευρασιατικής Ένωσης, τα μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη, για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου έκανε λόγο για έναν πολυπολικό κόσμο, πιο σύνθετο απο ποτέ, για τον οποίο πρέπει να έχει κανείς μια ευρύτερη εικόνα για ορθότερες αποφάσεις. Οι συμφωνίες για την αειφορία που έχουν υπογράψει οι Ευρασιατικές χώρες και η Κίνα συνεπάγονται επενδύσεις που υπολογίζονται σε τρις στην ενέργεια, είπε ο κ. Κουβέλης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα μέσω της οποίας θα περάσει η αντίστοιχη τεχνολογία στην Ευρασία.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

Η Ελλάδα πολύ πριν το 2030 θα έχει πιάσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει θέσει η ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Οι συναλλαγές με την Κίνα και άλλες χώρες είναι προς όφελος της Ευρώπης, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα θιγούν για λίγο κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ,αναφέροντας πως παρά τα προβλήματα, οι χώρες της περιοχής μας είναι φιλικές.

SHIRONG LYU

Για τις επενδύσεις της δημόσιας επιχείρησης δικτύου της Κίνας σε βασικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε 7 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας, μίλησε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του State Grid Corporation of China Shirong Lyu.

Το 2010 η δημόσια επιχείρηση δικτύου της Κίνας κατετάγη μεταξύ των 500 μεγαλυτέρων εταιρειών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κ. Lyu, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών τους και στα οράματα για ηλεκτρικά δίκτυα. Καθώς τα συμβατικά καύσιμα αντικαθίστανται, η ενέργεια γίνεται πιο καθαρή, είπε ο εκπρόσωπος της δημόσιας επιχείρησης δικτύου της Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή μορφής του ηλεκτρισμού.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Οι διεθνείς και εθνικοί μηχανισμοί παροχής εννόμου προστασίας σε διασυνοριακές επενδύσεις στην ενέργεια και στις υποδομές συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια προληπτικής επενδυτικής ασφάλειας σε αυτές τις όλως ευαίσθητες επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον Αντώνη Μεταξά, διαχειριστή εταίρο της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς & Συνεργάτες.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μεταξάς υπογράμμισε πως σε σχέση με σχετική αναφορά που έγινε, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προστατευτισμού ενάντια σε επενδυτικές κινήσεις από τρίτες χώρες (Κίνα, Ρωσία κλπ.).

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Η διασυνδεσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο στον Δρόμο του Μεταξιού, υπογράμμισε από το βήμα του Economist η πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Αναφορικά με  τις υπάρχουσες προκλήσεις, η πρώτη είναι η έλλειψη υποδομών, επεσήμανε η κυρία Κατσέλη, ενώ τόνισε την ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης πολλών από τα projects. Επίσης, μίλησε για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες γραμμές των ΣΔΙ, 3η κατά σειρά ευρωπαϊκή, με έργα αξίας 465 εκατ. ευρώ.

DAVID KIANG

Eίναι λογικό να δημιουργηθεί ένας 3ος παγκόσμιος οικονομικός πόλος (μετά τη dυτική Ευρώπη και την Αμερική) με βάση την περιοχή στην οποία εδράζεται η πρωτοβουλία One Belt One Road, δήλωσε ο David Kiang, διευθύνων σύμβουλος του Tang Xi Shi International Group και πρόεδρος του Adamas Asset Management.

Για κάτι τέτοιο χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές, «σκληρές» και «ήπιες», όπως ανέφερε, ενώ ο ίδιος είπε ότι η Κίνα έχει δώσει περίπου 20 τρις δολάρια σε δάνεια – οι εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν τις μισές από αυτές τις δυνατότητες.

Λόγω και του πολύ χαμηλού επιτοκίου στην Κίνα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν επενδυτικά projects εκτός της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Kiang, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που έχουν οι επενδύσεις στην υποδομή.

BOJAN MARKOVIC

Στην Κίνα ως νέο μέτοχο της EBRD αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών, πολιτικής και διακυβέρνησης Bojan Markovic και επεσήμανε ότι η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η τράπεζα επικαλύπτεται κατά 60% με την περιοχή της πρωτοβουλίας One Belt One Road.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επένδυσης σε υποδομή, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για να γίνουν οι αντίστοιχοι οικονομικοί τομείς πιο ανταγωνιστικοί, πιο «πράσινοι» και πιο συμμετοχικοί. Τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό επενδύσεων σε υποδομή 75 δις ετησίως και εξήρε τη σημασία των συμπράξεων συγχρηματοδότησης. Τέλος, έφερε ως παράδειγμα τον Πειραιά, όπου μαζί με τις εμπορευματικές μεταφορές αναπτύσσεται και ο τομέας της κρουαζιέρας, για το πώς επενδύσεις στην υποδομή μπορούν να φέρνουν και άλλες επενδύσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Πολλές φορές οι δωρητές κάνουν κακό στη χώρα και πολλές φορές οι χώρες ζουν με τα χρήματα αυτά και δεν προχωράνε μπροστά, είπε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακόλας.

Σε παρέμβασή του στο συνέδριο, ο κ. Μπακόλας έφερε παραδείγματα αποτυχημένων επενδυτικών projects, που βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν ελάμβαναν υπ’ όψιν τις προτεραιότητες των τοπικών κυβερνήσεων. Μόνο όταν υπάρχει και τοπική συμμετοχή-εμπλοκή μπορεί ένα προτζεκτ να είναι επιτυχημένο, υπογράμμισε ο κ. Μπακόλας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Δεν χτίζουμε γέφυρες, αλλά εμείς είμαστε οι γέφυρες, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο γενικός γραμματέας της μόνιμης διεθνούς γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC) Μιχαήλ Χρηστίδης.

O κ. Χρηστίδης τόνισε ότι ο εν λόγω οργανισμός βρίσκεται πλέον σε μια φάση ωριμότητας μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, και ότι για τον οργανισμό η σημασία του One Belt One Road είναι αυξημένη. Ο BSEC έχει ως βασικά projects τους λεγόμενους «διαδρόμους της θάλασσας», που αφορούν τη διασύνδεση 42 λιμανιών, και τον «θαλάσσιο δακτύλιο του Εύξεινου Πόντου». Όσον αφορά ανησυχίες που εκφράζονται, τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα σημείο τριβής στο πλαίσιο της Ε.Ε. και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να υπάρξουν παγκόσμιοι ηγέτες με ευρύτερους ορίζοντες.

HA GUOQI

Στο China-Euro Block Train και στους νέους σιδηροδρομικούς άξονες για τη μεταφορά φορτίων προς την Ευρώπη που αναπτύσσει η Κίνα, καθώς και στα οφέλη και τις προκλήσεις από την ανάπτυξη αυτών των διαδρόμων αναφέρθηκε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του China International Freight Forwarder Association (CIFA) Hao Guoqi.

Χρειάστηκε συνεργασία με 7 χώρες για την υπογραφή συμφωνιών ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι που διαρκεί 18 ημέρες, μέχρι τη Γερμανία, επεσήμανε ο κ. Guoqi, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για την ανάγκη σχεδιασμού και νέων αξόνων, π.χ., μέσω Βαλτικών Χωρών ή χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο λιμένας του Πειραιά συνδέει τις θαλάσσιες μεταφορές από την Κίνα με τις χερσαίες μεταφορές προς την Ευρώπη, και ότι αυτό είναι μια απάντηση στο κόστος των χερσαίων μεταφορών, που είναι υψηλότερο από εκείνο των θαλάσσιων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: