‘’SOS’’ από τους ‘’Γιατρούς Χωρίς Σύνορα’’ για το Σουδάν – Δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας
Αναστέλλουν την παροχή ζωτικής φροντίδας από Νοσοκομείο του Χαρτούμ – Χρήστος Χρήστου: Οι επιθέσεις αυτές διαπράττονται με πρόθεση
|> ‘’Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ είχαν καταφέρει να παρέχουν συνεχή άμεση, σωτήρια περίθαλψη στη δομή για σχεδόν 14 μήνες, παρά τα πολλά, συχνά σκόπιμα, εμπόδια από τις εμπόλεμες πλευρές. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων γεγονότων, αυτή η άμεση υποστήριξη δεν είναι πλέον δυνατή.
Μετά από πάνω από έναν χρόνο βίαιων επεισοδίων τόσο εντός όσο και εκτός του υποστηριζόμενου από τους ‘’Γιατρούς Χωρίς Σύνορα’’ Τουρκικού Νοσοκομείου στο Χαρτούμ – συμπεριλαμβανομένων απειλών κατά της ζωής του προσωπικού τους – οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ πήραν την απόφαση να εκκενώσουν την ομάδα τους από το νοσοκομείο. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ είχαν καταφέρει να παρέχουν συνεχή άμεση, σωτήρια περίθαλψη στη δομή για σχεδόν 14 μήνες, παρά τα πολλά, συχνά σκόπιμα, εμπόδια από τις εμπόλεμες πλευρές. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων γεγονότων, αυτή η άμεση υποστήριξη δεν είναι πλέον δυνατή.
«Η κατάσταση στο Τουρκικό Νοσοκομείο, που βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, έχει γίνει αφόρητη. Πολλαπλά βίαια επεισόδια έχουν λάβει χώρα εντός και εκτός των χώρων του νοσοκομείου τους τελευταίους 12 μήνες και οι ζωές του προσωπικού μας έχουν επανειλημμένα απειληθεί», λέει η Claire Nicolet, επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των ‘’Γιατρών Χωρίς Σύνορα’’ στο Σουδάν.
«Πολύ πρόσφατα, τη νύχτα της 17ης και 18ης Ιουνίου, δεκάδες τραυματίες μαχητές μεταφέρθηκαν στο Τουρκικό Νοσοκομείο και ξύπνησαν την ομάδα μας καθώς πυροβολούσαν με Καλάσνικοφ μέσα στα υπνοδωμάτια τους. Αυτού του είδους η βία κατά του προσωπικού μας είναι απαράδεκτη. Τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας θα πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά από τα εμπόλεμα μέρη ως καταφύγια για τους ασθενείς και τους τραυματίες, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να παρέχουν ιατρική φροντίδα με ασφάλεια. Δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους καθώς προσπαθούν να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων».
Τον τελευταίο χρόνο, το προσωπικό των ‘’Γιατρών Χωρίς Σύνορα’’ που εργάζεται στο Τουρκικό Νοσοκομείο έχει συχνά παρενοχληθεί τόσο μέσα στο νοσοκομείο όσο και στη διαδρομή προς και από αυτό. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν απειληθεί με σύλληψη. Πράγματι, στις αρχές Ιουνίου, ένας εργαζόμενος των ‘’Γιατρών Χωρίς Σύνορα’’ συνελήφθη μέσα στο νοσοκομείο από δύο ένοπλους άνδρες, μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία και ξυλοκοπήθηκε άγρια.
«Η ομάδα είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένη. Λόγω του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι αρχές του Σουδάν από τον Σεπτέμβριο – απαγορεύοντας τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών και ανθρωπιστικού προσωπικού στις ελεγχόμενες από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης περιοχές – η ομάδα στο Τουρκικό Νοσοκομείο εργάζεται χωρίς διακοπή τους τελευταίους 10 μήνες», εξηγεί η Nicolet.
«Ο αποκλεισμός σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατόν να φέρουμε νέα ομάδα για να αντικαταστήσει την προηγούμενη και οι άνθρωποι εργάζονται ακούραστα για να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοιχτό υπό έντονη πίεση».
Το Τουρκικό Νοσοκομείο παραμένει ανοιχτό χάρη στου προσωπικό του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα είναι πλέον δυνατές χωρίς την παρουσία του προσωπικού των ‘’Γιατρών Χωρίς Σύνορα’’ που έχει εκκενωθεί και το μέλλον του νοσοκομείου είναι αβέβαιο.
Από την έναρξη του πολέμου το Τουρκικό Νοσοκομείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, εξυπηρετώντας ασθενείς όχι μόνο από το Χαρτούμ, αλλά και από τόσο μακρινές περιοχές όπως το Wad Madani στην πολιτεία Al Jazirah, όπου οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ αναγκάστηκαν επίσης να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους τον Μάϊο του 2024 λόγω επανειλημμένων επεισοδίων ασφαλείας και εμποδίων στη μεταφορά προσωπικού και προμηθειών, παρόμοιων με αυτά που επηρέασαν το Χαρτούμ.
Πριν οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ δημιουργήσουν μία αίθουσα επειγόντων περιστατικών και επεκτείνουν τη δυναμικότητα του χειρουργείου στο Τουρκικό Νοσοκομείο στα μέσα Μαΐου 2023, ήταν ένα εξειδικευμένο γυναικολογικό και παιδιατρικό νοσοκομείο.
Σχεδόν το 80% όλων των χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο κατά το περασμένο έτος ήταν σωτήριες καισαρικές τομές για γυναίκες που αντιμετώπιζαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ως αποτέλεσμα αυτών των επανειλημμένων περιστατικών ασφαλείας, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο έχουν πλέον σταματήσει.
‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ παρείχαν επίσης προγεννητική φροντίδα, μεταγεννητική φροντίδα, οικογενειακό προγραμματισμό, λειτούργησαν τη μονάδα εντατικής θεραπείας για παιδιά, το κέντρο θεραπευτικής σίτισης για παιδιά με σοβαρό οξύ υποσιτισμό και τη μονάδα νεογνών – τη μοναδική μονάδα νεογνών σε ολόκληρο το Χαρτούμ. Η άμεση υποστήριξη των ‘’Γιατρών Χωρίς Σύνορα’’ σε αυτές τις δραστηριότητες έχει επίσης πλέον ανασταλεί.
Το Νοσοκομείο Bashair στο Χαρτούμ, το οποίο επίσης υποστηρίζεται από τους ‘’Γιατρούς Χωρίς Σύνορα’’, αντιμετώπισε επίσης πολλαπλές ένοπλες επιδρομές τους τελευταίους μήνες και το διάστημα Οκτωβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο. Οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτό το νοσοκομείο παρά τα περιστατικά αυτά. Η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί σημαντικά και ιδιαίτερα στο Χαρτούμ.
Οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ προτρέπουν τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων κι άλλων δομών υγείας. Για τις δομές που είναι σε θέση να παραμείνουν λειτουργικές, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν οι απαραίτητες άδειες για ιατρικές προμήθειες και για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε να μπορούν να μετακινούνται στις γραμμές του μετώπου. Λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι αρχές του Σουδάν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλές δομές αγωνίζονται να παραμείνουν ανοικτές και η ζωή και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στο Χαρτούμ και σε άλλα μέρη της χώρας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης MSF στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Εξ άλλου, οι ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ καλούν τον ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να ‘’επιστρέψουν’’ στο εμπόλεμο Σουδάν και να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό, ο οποίος παραμένει αντιμέτωπος με μείζονα ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ‘’Γιατροί Χωρίς Σύνορα’’ (Médecins sans frontières – MSF).
Ο Χρήστος Χρήστου, μεταξύ άλλων είπε:
- Οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν καταφέρνουν να στείλουν βοήθεια παρά μόνο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε τομείς ελεγχόμενους από τις ένοπλες δυνάμεις.
- Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντιμαχόμενους ότι «εμποδίζουν συστηματικά» την πρόσβαση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
- Συνεχίζουμε να υφιστάμεθα λεηλασίες, παρενόχληση του ιατρικού προσωπικού κι έχουμε χάσει κόσμο.
- Παντού στο Σουδάν γιατροί απειλούνται, ασθενείς τουφεκίζονται, νοσοκομεία παίδων βομβαρδίζονται.
- Οι επιθέσεις αυτές διαπράττονται «με πρόθεση».
- «Τα νοσοκομεία είναι ιερά, είναι εγκαταστάσεις όπου ο κόσμος έχει δικαίωμα να πάει να ζητήσει βοήθεια, όπου οι ασθενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται».
- Ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο μοναδικός λόγος που δεν έχει κηρυχθεί επίσημα λιμός στο Σουδάν είναι η έλλειψη δεδομένων. Όμως οι MSF και άλλες οργανώσεις καταγράφουν «αυξανόμενες τάσεις ακραίου οξέος υποσιτισμού» σε όλη τη χώρα.