Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Piraeus Makerspace” για τον κυκλικό μετασχηματισμό της οικονομίας του Πειραιά

Εγκαινιάστηκε το εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και μικροπαραγωγής με σύγχρονο εξοπλισμό στο κτήριο της πρώην ΣΚΥΠ

|> Το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά εγκαινιάστηκε, παρουσία της δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της Πολιτείας, των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης και της σχολικής κοινότητας, στην εναρκτήρια εκδήλωση παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2023», έλαβε χώρα στον σύγχρονο, ανακαινισμένο χώρο, που πλέον στεγάζεται το εργαστήριο Piraeus Makerspace, εντός του ιστορικού κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ στην περιοχή των Καμινίων.

Τη σημαντική πρώτη ημέρα έναρξης του εργαστηρίου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, ο βουλευτής και τέως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΠαΠει Στυλιανή Σοφιανοπούλου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτρης Δελλαπόρτας και ο διευθυντής ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εγκαινίων εκπρόσωποι της Πολιτείας, των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των διευθύνσεων Εκπαίδευσης και σχολείων του Πειραιά, επιχειρήσεων, θεσμικών και κοινωφελών φορέων καθώς και πολίτες του Δήμου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης είπε: «Ο Δήμος Πειραιά παρουσιάζει σήμερα ένα παράθυρο στο μέλλον! Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας ή αλλιώς Piraeus Makerspace ανοίγει τις πύλες του και μας καλεί να το αγκαλιάσουμε. Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά, γιατί παραδίδουμε μια δομή που αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο εκπαίδευσης, δημιουργίας, σχεδιασμού και κοινωνικής συνοχής, καθώς καθεμιά και καθένας μπορεί να συμμετέχει με μηδενικό κόστος χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Η πρώην ΣΚΥΠ είναι ένα ιστορικό σχολικό συγκρότημα, με έναν πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Έχουμε υποβάλει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ολική αναδιαμόρφωση του χώρου, αλλά και της γειτονιάς».

Ο Κώστας Κατσαφάδος συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά γι’ αυτή την πρωτοβουλία επισημαίνοντας: «Ελπίζω το παράδειγμα του Δήμου, να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης αλλά και της εξοικονόμησης πόρων».

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου συνεχάρη τον Δήμο Πειραιάπου εξασφαλίζει ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους για να υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις στον Πειραιά, υπενθυμίζοντας τη λειτουργία του Blue Lab. Είπε: «Βλέπουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα και πάνω απ’ όλα ότι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον, κάτι για το οποίο η τεχνολογία μας βοηθάει πάρα πολύ».

Ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπουμε τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες για ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και μετουσίωσή της σε επιχειρηματικά βιώσιμες δραστηριότητες. Ως Υπουργείο και ως Πολιτεία γενικότερα, θα είμαστε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, τις οποίες και θα στηρίξουμε για όσο καιρό χρειαστεί, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους στη συνέχεια όπως ωριμάζουν από μόνες τους».

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, είπε: «Το Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας (Piraeus Makerspace) στο σχολικό συγκρότημα της πρώην ΣΚΥΠ, όπου σήμερα στεγάζονται δυο ΕΠΑΛ, ένα ΔΙΕΚ και ένα εργαστηριακό κέντρο, είναι πλέον γεγονός. Όλοι μας στον Δήμο Πειραιά με πρώτο τον Δήμαρχο μας Γιάννη Μώραλη είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και περήφανοι που το καταφέραμε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στον Δήμο και τους εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος. Η εφαρμογή στο Piraeus Makerspace, των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας με την επαναχρησιμοποίηση και την επέκταση του χρόνου ζωής υλικών, ( ύφασμα, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό κ.α) αποτελεί ένα μεγάλο όραμα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο στοίχημα, για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία.

Στον Πειραιά αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να προωθήσουμε την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις υπηρεσίες ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους με σεβασμό στο περιβάλλον και νέες τοπικές θέσεις εργασίας».

Για το Piraeus Makerspace…

Το Piraeus Makerspace αποτελεί ένα νέο εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και μικροπαραγωγής με σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής. Διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και ταυτόχρονα περιέχει μια σειρά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ψηφιακό κοπτικό laser και CNC router, 3D εκτυπωτές, ψηφιακές ραπτομηχανές και Arduino μικροεπεξεργαστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειμένων.

Σκοπός του Piraeus Makerspace είναι να αποτελέσει έναν κομβικό χώρο εκπαίδευσης και πληροφόρησης στην πόλη, που θα εστιάζει συνεχώς στην προσπάθεια εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στον Δήμο Πειραιά και στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου, όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τεχνίτες, διάφορες επαγγελματικές ομάδες κ.ά.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Piraeus Makerspace πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, τεχνολογική επιμόρφωση, ημέρες κοινού, δράσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα καθώς και Hackathon για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών. Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας απευθύνεται στην κοινότητα των δημιουργών (makers) που επιθυμούν να δημιουργήσουν και να ανασχεδιάσουν προϊόντα με έναν βιώσιμο τρόπο που αποσκοπεί κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση υλικών. Η εκ των προτέρων γνώση χρήσης του εξοπλισμού του εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται να διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια εκπαίδευσης που θα απευθύνονται σε όλες και όλους.

Το Piraeus Makerspace δημιουργήθηκε αξιοποιώντας πόρους του ευρωπαϊκού έργου POP-MACHINA (HORIZON 2020) στον άξονα «Αστική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση με μοχλό την Κυκλική Οικονομία», ενώ παράλληλα έλαβε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και την πρόσκληση ΕΛΛΑΔΑ 1821-ΕΛΛΑΔΑ 2021. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POP-MACHINA παρόμοια εργαστήρια (Makerspaces) υλοποιούνται, ως ανοιχτοί χώροι εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να χρησιμοποιούνται από τις ομάδες-στόχο που δύναται να είναι επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ειδικές ομάδες πληθυσμού, σχολές, εργαστήρια, το γενικό κοινό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: