Ανησυχία και ερωτηματικά σε Ευρώπη και Αμερική μετά το νέο τραπεζικό ”σοκ”
Deutsche Bank: Τι συμβαίνει με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας – Πώς εξηγούν το σφυροκόπημα οι αναλυτές
Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες έως και 15%, την ίδια στιγμή που το κόστος ασφάλισης της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας (CDS) έχει εκτοξευθεί ήδη από χθες, έως τις 220 μονάδες.
Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και οι ομολογιακοί τίτλοι της γερμανικής τράπεζας, με τα cocos απόδοσης 7,5% να πέφτουν κατά 1 σεντ, στα 74,716 σεντς στο δολάριο, που υποδηλώνει αύξηση της απόδοσης στο 22,87%.
Και όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω απόδοση στα ομόλογα της Deutsche Bank είναι, πλέον, διπλάσια σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν.
«Η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse»
Για το θέμα της Deutsche Bank μίλησε στο Bloomberg ο Stuart Graham, αναλυτής της Autonomous Research. «Οι επενδυτές έχουν ανησυχίες για την έκθεση της Deutsche Bank στο real estate των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά των παραγώγων», είπε, τονίζοντας όμως ότι «δεν έχουμε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της Deutsche Bank. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η Deutsche δεν είναι η επόμενη Credit Suisse».
Μάλιστα, έφερε σε αντιπαραβολή τα CDS της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, τα οποία ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες βάσης στην κορύφωση της κρίσης.
«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα risk off επεισόδιο στις αγορές», είπε από την πλευρά ο Paul de la Baume, στρατηγικός αναλυτής της FlowBank.
Γιατί όμως πουλάνε οι επενδυτές; Οι ανησυχίες φαίνεται να εστιάζουν στην έκθεσή της στα αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Stuart Graham. Πάντως, όπως αναφέρει ο ίδιος, και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι «απολύτως γνωστοί» και «όχι ιδιαίτερα τρομακτικοί».
Στη δίνη της Deutsche Bank και το Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι ανησυχίες για την Deutsche Bank έφεραν σημαντική πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κάποια στιγμή προσπάθησε να ελέγξει την πτώση του, ωστόσο δεν κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Οι τράπεζες, όπως είναι λογικό, δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει πτώση 6%, συμπαρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη, που αυτή την ώρα (16:45) κινείται στις 1.021,39 μονάδες, με απώλειες 2,95%.
Σολτς: Κανένας λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, διαβεβαίωσε πάντως ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», τόνισε ο Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε, την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.
Λαγκάρντ: Σταθερές οι θέσεις του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης σε κεφάλαιο και ρευστότητα
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.
«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας» δήλωσε η Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Deutsche Bank: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο της αγοράς
Τα τελευταία χρόνια, η Deutsche Bank πέρασε μια σειρά από κρίσεις. Είχε ζητήματα με τις ρυθμιστικές Αρχές της Γερμανίας και αστάθεια στην κερδοφορία της. Συνεπώς, αποτελεί έναν «εύλογο» στόχο όταν οι traders ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο στις συστημικές τράπεζες.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επιχείρησε να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ισολογισμό της ανακοινώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή των tier 2 subordinated ομολόγων της. Όμως, η πορεία της μετοχής της δείχνει ότι οι επενδυτές δεν πήραν το μήνυμα.