Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θέμα αποζημιώσεων και προσφυγικού, από Κουρουμπλή προς τη γερμανική κυβέρνηση

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 23/01/2018

Μέσω André Kuper

|> Το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού, η Ελληνική Κοινότητα στην τοπική κοινωνία, αλλά και οι γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τέθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, André Kuper.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τον κ. Kuper, να μεταφέρει στην Γερμανική Κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, των κλεμμένων αρχαιοτήτων, αλλά και να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

«Υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία ένα ζήτημα εκκρεμοτήτων που συνδέεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει. Η συμφωνία που είχε γίνει το ’53, όριζε ότι το θέμα των χρεών της χώρας σας θα συζητηθεί, και θα λυθεί όταν θα ενωθούν οι δύο Γερμανίες. Επίσης, υπάρχουν εκκρεμότητες με τις αρχαιότητες που είχαν παρθεί από την Ελλάδα, αλλά και με τις αποζημιώσεις. Είναι μια υπόθεση που πιστεύω κάποια στιγμή οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν, και να βρεθεί μια λύση γιατί θεωρώ ότι είναι δίκαιο ένα τέτοιο ζήτημα να λυθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα το 1953, ήταν από τις χώρες που συμφώνησαν για την ρύθμιση του γερμανικού χρέους. Πιστεύω ότι τώρα, η νέα Γερμανική Κυβέρνηση θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξει ρύθμιση με το ελληνικό χρέος».

Ο κ. Kuper, εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας, σε ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, αλλά και στο πως η Ευρώπη θα μπορούσε να προστατέψει καλύτερα τους Δημοκρατικούς θεσμούς.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Ελληνική Κοινότητα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χιλιάδες είναι οι Έλληνες οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί πλήρως με την τοπική κοινωνία, και δεν παύουμε και εμείς να έχουμε το ενδιαφέρον μας για αυτούς τους ανθρώπους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: