Κουρουμπλής: Και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει το νομοσχέδιο του υπ. Ναυτιλίας
Δηλώσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
|> Αναλυτική ενημέρωση για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του ΥΝΑΝΠ, για τους νησιωτικούς και παράκτιους δήμους έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 29 Νοεμβρίου 2017. Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου εντάσσονται στις πρωτοβουλίες, με τις οποίες ενισχύεται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός δήλωσε ότι με ειδική διάταξη τα λιμάνια, για τα οποία δεν υπήρχε αρμόδιος φορέας και τα οποία ήταν πάνω από 170, περνούν στη δικαιοδοσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ένα μεγάλο πρόβλημα που διαιωνιζόταν από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, λύθηκε», δήλωσε ο Υπουργός. Είπε ακόμα ότι με το άρθρο 76, για πρώτη φορά τα μικρά νησιά που είναι κάτω από 5.000 κατοίκους, έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε συμβάσεις δρομολόγησης πλοίων ακτοπλοΐας. Αυτό αποτελεί ένα όπλο στα χέρια τους απέναντι στον εφοπλισμό, για να μπορούν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί και δεν είναι άλλο παρά η σύνδεση με το γειτονικό νησί καθώς και με την ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ακόμα ότι με τη νομιμοποίηση των, μέχρι πρότινος, παράνομων κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων στα λιμάνια, τερματίζονται εκκρεμότητες που δεν επέτρεπαν να γίνει ένα έργο καινούργιο, αλλά ούτε και να ενταχθεί το λιμάνι σε ένα πρόγραμμα. Τόνισε ιδιαίτερα, τη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συντονιστικούς φορείς, που έχουν αναλάβει να συνδέσουν τις αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων, με τις αντίστοιχες των αεροπλάνων στα νησιά. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορούμε, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε, να δίνουμε λύσεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Και η κεντρική εξουσία και η Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επίσης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Εσωτερικών διερωτήθηκε μήπως αξίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδείξει πραγματικά τα ζητήματα, που έχουν σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να αναζητήσει μέσα από την αλλαγή του Καλλικράτη, αυτά που δικαιούται. «Έχετε συμμάχους και δεν είναι μόνο σ’ αυτή την κυβέρνηση. Τέτοιες απόψεις ουσιαστικές, βρίσκουν συμμάχους σε όλα τα κόμματα. Και μπορείτε να βρείτε συμμάχους σε μια σειρά ζητημάτων», είπε χαρακτηριστικά.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια υπήρξαν πολύ σημαντικές παραχωρήσεις και αλλαγές. Να μην αποδυναμώνουμε και απαξιώνουμε την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης. Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η Αυτοδιοίκηση έπαιξε πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο και έχει ακόμα να παίξει, όχι μόνο στον τομέα των κοινωνικών παροχών ή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – που κι εγώ πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να περάσει στην αυτοδιοίκηση- αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως έλεγε ο Γιώργος Γεννηματάς. Πρέπει η Αυτοδιοίκηση να απαλλαγεί από αδυναμίες που τις έχουν χρεώσει, άλλοι καλόπιστα και άλλοι κακόπιστα», δήλωσε ο υπουργός.