Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Αλέκος Λιδωρίκης μιλάει με τον δήμαρχο Σπύρο Μερκούρη – Ήταν στην Αθήνα πριν 83 χρόνια…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 04/03/2017

Απόψε στις 7:30 στο Τρίτο

Σήμερα Σάββατο 4/3 (19:30) στο Τρίτο Πρόγραμμα (90,9 fm) και στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», θα μεταδοθεί η δραματοποιημένη συνέντευξη του αείμνηστου Έλληνα δημοσιογράφου με τον αγωνιστή δήμαρχο της Αθήνας Σπύρο Μερκούρη.

Αθήνα, 1934
«Με δέχθηκε στο σπίτι του της οδού Χαριλάου Τρικούπη και βλέπω να έρχεται προς εμένα ένα πελώριο κυπαρίσσι, ψηλός, γεμάτος, ζωηρός, να ακτινοβολεί η κάτασπρή του φωτεινή μορφή. Ο μπαρμπα-Σπύρος δεν το βάζει κάτω! Το εναντίον… Τόσοι αγώνες, τόση πάλη, τόσων ετών δουλειά δεν τον έχουν τσακίσει. Είναι πλασμένος απ΄τη  στόφα των ανθρώπων που προχωρούν με το σπαθί στο χέρι και ο χρόνος, σαν φοβισμένος, παραμερίζει εμπρός τους. Στη σάλα που καθόμαστε μας «περιτριγυρίζουν» οι πρόγονοί του. Αγωνιστές του ΄21 και παλληκάρια των έπειτα καιρών, Μητσαίοι και Μερκουραίοι. Σε μια γωνιά αστράφτει σ΄ένα  κάντρο η ευγενική ομορφιά μιας Αθηναίας δέσποινας: της Αμαλίας Μερκούρη». Της Μελίνας…

Αυτά γράφει τότε ο Αλέκος Λιδωρίκης όταν συναντάει τον «μπάρμπα –Σπύρο», το 1934, για να του πάρει συνέντευξη. Και ο «Δήμαρχος» που ήταν γιατρός, διηγείται με σπαρταριστό τρόπο τη ζωή του, τους αγώνες του πρώτα σαν διευθυντής του Δημοτικού Νοσοκομείου και μετά σαν δήμαρχος της Αθήνας. Γλυκομίλητος, πανέξυπνος, πολυσύνθετος, γεμάτος ζωντάνια μιλάει στον Αλέκο Λιδωρίκη για τον Τρικούπη, τον Δηλιγιάννη, τον Λάμπρο Καλλιφρονά και τον Δραγούμη, τον Κώστα Αγγελόπουλο, μιλάει για τους Ράλλη, Μαυρομιχάλη και  Θεοτόκη, για τον Γαβριηλίδη και τον Πωπ, για τις «κόντρες» του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και πάνω απ΄όλα για την αγάπη του, την Αθήνα.

Η συνέντευξη, γεμάτη ανέκδοτα της δημαρχιακής ζωής του, δίνει ανάγλυφα αυτόν τον καταπληκτικό και ανεπανάληπτο άνθρωπο…

  • «Ξέρεις τι μούλεγε ο Σταμάτης Μήτσας ο παππούς μου; Ποτέ να μην είσαι δειλός. Και τίποτα να μη φοβάσαι… Πάντα νάχεις απάνω σου ένα κομμάτι σίδερο, αλλά πάντα να ξέρεις πώς να το μεταχειρίζεσαι!
  • Εδημάρχευσα περισσότερο παρανόμως παρά εννόμως. Ήταν η εποχή που για να κάνεις κάτι, για να εργασθείς, έπρεπε να μεταχειρισθείς το νταηλίκι. Έπρεπε να τραβάς μπροστά, να πέφτεις στη φωτιά, πρώτος εσύ, πίσω τα παλληκάρια σου κι έτσι να κατορθώσεις κάτι καλό για τον τόπο.
  • Τι τα θες τι τα γυρεύεις; Όλοι οι δικοί μου που ανακατεύτηκαν με την πολιτική επέθαναν στην ψάθα. Αλλά υπήρχε το μικρόβιο… υπήρχε… Τι να πεις;»

Στον ρόλο του  Σπύρου Μερκούρη, ο Νικήτας Τσακίρογλου και στον ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, ο Χρήστος Πάρλας. Μουσική Επιμέλεια:  Πλάτων Ανδριτσάκης. Ραδιοσκηνοθεσία :  Αλέξης Μίγκας. Παραγωγή:  Δημήτρης Φραγκουδάκης. Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: