Πιτέλα: “Δεν μπορεί ο Σόιμπλε να κρατά σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο!”
Φιλελληνική θέση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο η υπόθεση της Ελλάδας, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντάισεμπλουμ στις Βρυξέλλες, τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και την σημερινή επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα.
Εν αναμονή της επιστροφής των θεσμών, η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε χθες την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.
Οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική ύφεση και η ελάφρυνση ή όχι του χρέους της, αποτελούν τα σημεία τριβής, μεταξύ ΔΝΤ και κρατών μελών εν όψει μεταξύ άλλων και του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. ο οποίος έκανε “άγρια” επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την tη στρατηγική που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας.
“Τη στιγμή που οι προσπάθειες του ελληνικού λαού είναι τιτάνιες δεν μπορεί ο Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο“, υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Τζιάνι Πιτέλα. Επίσης, καταδίκασε τη στρατηγική Σόιμπλε και τη συμπεριφορά της συντηρητικής γερμανικής δεξιάς, που θέλουν οπωσδήποτε να κρατήσουν σε ομηρία την Ελλάδα, για εκλογικούς λόγους.
“Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Σόιμπλε την ημέρα που η εκλογική εκστρατεία θα τελειώσει. Για την ώρα δεν έχουν συγκεντρωθεί οι συνθήκες, ώστε να μπορέσει το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου να προχωρήσει στην αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική συναίνεση, αποδεκτή από την κοινή λογική για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης, που είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έκανε ό,τι είχε υποχρέωση να κάνει“, τόνισε και πρόσθεσε ότι “τα νούμερα για το εξαιρετικό πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσίευσε το βράδυ της Δευτέρας η Κομισιόν, επιβεβαιώνουν την τιτάνια προσπάθεια των Ελλήνων για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες“.
Παράλληλα εξέφρασε τον φόβο ότι η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων θα πυροδοτήσει νέα οικονομική κρίση.
Τέλος τόνισε: “Εάν όλα αυτά δεν επαρκούν, είναι ένα είδος πρόκλησης που θα πυροδοτήσουν νέα οικονομική κρίση. Το να ζητείται από την Ελλάδα να επιβάλλει νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να ξεφορτωθεί τις συλλογικές συμβάσεις, δεν έχει τίποτα να κάνει με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της χώρας“.