Ευρεία σύσκεψη υπό τον Δρίτσα για την παραμονή μεταναστών στο Σχιστό
Δηλώσεις Μώραλη – Λαγουδάκη
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, σε συνεργασία με τον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, συγκάλεσαν χθες δεύτερη συνεχόμενη ευρεία σύσκεψη με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών, για την οργάνωση της προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε χώρους στο λιμάνι του Πειραιά.
Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός για την οργάνωση της προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε χώρους στο λιμάνι του Πειραιά και συμφωνήθηκε η ενίσχυσή του για όσο διάστημα χρειασθεί. Να σημειωθεί ότι, όλες αυτές τις μέρες, όλα λειτούργησαν ομαλά και όποια προβλήματα προέκυψαν, ρυθμίστηκαν χάρη στη συνεργασία των υπεύθυνων φορέων.
Επίσης, ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι και κυρίως ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι για τη φάση στην οποία βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και για τις προτεραιότητες που η κυβέρνηση έχει ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. Αναγκαίο προαπαιτούμενο, για να διεκδικηθεί η αξιοπιστία, η αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και να ανασχεθεί η εξελισσόμενη ενίσχυση των εθνικών εγωισμών.
Ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της ενημέρωσης και της συνεργασίας και επίσης έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα στα οποία δόθηκαν απαντήσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, α) για την προβλεπόμενη και σχεδιαζόμενη λειτουργία στο προαναχωρησιακό κέντρο στο Σχιστό, β) για τις εναλλακτικές δυνατότητες μεταφοράς με πλοία των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και προς άλλα λιμάνια της χώρας και γ) για τις εναλλακτικές δυνατότητες τις οποίες η κυβέρνηση μελετά και σχεδιάζει στην αρνητική περίπτωση αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων από άλλα κράτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Βίτσας, ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Γιάννης Θεοτοκάς, ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος,ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γεώργιος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο δήμαρχος Περάματος Ιωάννης Λαγουδάκης, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς, η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Εμμανουήλ Γρηγοράκης, η εθνική εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην Ε.Ε. Καλλιόπη Σαΐνη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΛΠ Α.Ε. Ιωάννης Κούβαρης, ο αναπληρωτής δ/ντης συμβούλου ΟΛΠ Α.Ε. Σταύρος Κυραμαργιός, ο διευθυντής Κρουαζιέρας του ΟΛΠ Θεόδωρος Τσίτουρας, καθώς και το μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Φώτης Ανδρεόπουλος.
Δηλώσεις Μώραλη
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αμέσως μετά την παραπάνω ευρεία σύσκεψη για τον σχεδιασμό της διαχείρισης της προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά και τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό, δήλωσε:
“Έγινε έστω και καθυστερημένα ενημέρωση για την περιοχή του Πειραιά, από τους Υπουργούς κ.κ. Δρίτσα και Βίτσα, αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και από διάφορα στελέχη για την κατάσταση που επικρατεί και τους χειρισμούς των επόμενων εβδομάδων, σε σχέση με τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.
Ήταν μια χρήσιμη και απαραίτητη ενημέρωση. Επαναλαμβάνω ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πριν διαβάσουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις για το Σχιστό ή άλλες που αφορούν στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν έχει όμως σημασία, βλέπουμε τη θετική πλευρά. Ξεκινήσαμε μια συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και θα έχουμε πιο σταθερές συναντήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η ανησυχία μας είναι ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε σε βάθος χρόνου και αυτό είναι κατανοητό από την πλευρά των Δημάρχων. Είναι αυτονόητο.
Υπάρχουν πολλές μεταβλητές, πράγματα τα οποία αλλάζουν καθημερινά και δεν μπορείς να έχεις ένα σταθερό, σίγουρο σχεδιασμό. Άρα αυτό που ζητούσαμε εμείς, δηλαδή να έχουμε απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, για να τις μεταφέρουμε στις τοπικές μας κοινωνίες είναι αλήθεια, πως είναι δύσκολο από τους Υπουργούς να το πετύχουν. Και αυτό είναι κατανοητό.
Δεν ζούμε σε μια κανονική περίοδο στη χώρα. Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο, όλοι θα επωμιστούμε και πρέπει να επωμιστούμε ένα κομμάτι της επιβάρυνσης αυτής. Οι πέντε Δήμαρχοι που ήμασταν εδώ έχουμε κοινή αντίληψη για το θέμα. Στη μάχη που υπάρχει και στην Ευρώπη, μεταξύ του φόβου και υπερβολών για την ασφάλεια και της δικαιοσύνης της αλληλεγγύης, είμαστε με τη δεύτερη πλευρά. Δηλαδή ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Από την άλλη, πρέπει να προφυλάξουμε τις πόλεις και τους κατοίκους μας, να περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει έντονος φόβος. Υπάρχει προβληματισμός, δεν ικανοποιηθήκαμε σε όλα τα ζητήματα. Αντιλαμβάνεστε πως όταν δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φτάνουν τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες στον Πειραιά και δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, έχουμε τις ανασφάλειές μας.
Όσον αφορά στη λειτουργία του Σχιστού, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις, αρμόδιοι για να τοποθετηθούν είναι οι Δήμαρχοι όπου το Σχιστό βρίσκεται στα γεωγραφικά τους όρια, δηλαδή του Περάματος και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Λάβαμε τις απαντήσεις, οι οποίες είναι σχετικά ικανοποιητικές. Προσδιορίσαμε δηλαδή πως θα λειτουργεί το Κέντρο Σχιστού.
Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι του Πειραιά, το νέο δεδομένο είναι ότι θα πρέπει να λειτουργεί όταν υπάρχει πρόβλημα, στα Βόρεια σύνορα και δεν μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση. Θα πρέπει στο λιμάνι του Πειραιά, να παραμένει προσωρινά ένας μικρός αριθμός. Έγινε αυτό το περασμένο τριήμερο με επιτυχία. Βεβαίως υπήρχε κακός καιρός, απαγορευτικό και απεργία και δεν είχαμε μεγάλη ροή, θα δούμε τι θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Τα πράγματα είναι δύσκολα, ωστόσο δηλώσαμε παρών για να βοηθήσουμε.
Μια απορία που είχαμε και ένα αίτημα το οποίο θα θέσουμε -και νομίζω είναι εύλογο για κάποιον που δεν ξέρει λεπτομέρειες, αλλά και εγώ που άκουσα τις απαντήσεις δεν πείστηκα- είναι γιατί θα πρέπει το μοναδικό λιμάνι το οποίο υποδέχεται κόσμο να είναι ο Πειραιάς. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να έρχονται στον Πειραιά από τη Λέσβο για να ξανανέβουν Βόρεια με τα λεωφορεία και να φύγουν από τα Βόρεια σύνορα και δεν χρησιμοποιούνται και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισοκατανομή.
Προφανώς δεν θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσουν να έρχονται στον Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι το μεγάλο λιμάνι. Αυτό του δίνει και το κύρος της πόλης και πρέπει να υποδέχεται τους περισσότερους. Άλλα δεν κατανοώ γιατί δεν πρέπει- πέρα από την Καβάλα που δέχεται λίγες γραμμές- να χρησιμοποιούνται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή του Βόλου, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη ισοκατανομή στην υποδοχή. Γιατί όταν έρχονται όλοι στον Πειραιά, πηγαίνουν στις περιοχές της Αττικής.
Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι υπήρχαν ορισμένα προβλήματα. Προσωπικά δεν πείστηκα και μάλιστα ο κ. Υπουργός μου είπε ότι μπορούμε να το επαναφέρουμε και να το δούμε σε δεύτερο χρόνο, να συζητήσουμε και αυτή τη λύση.
Η σύσκεψη διήρκησε 4 ώρες, τέθηκαν πολλά θέματα. Ευχαριστήσαμε τους Υπουργούς γι’ αυτή την πρωτοβουλία -έστω και καθυστερημένα- και εδώ είμαστε να τα λέμε κάθε εβδομάδα”.
Σχετικά με ερώτηση για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα στην Ειδομένη και οι Δήμοι να αναλάβουν μερίδιο της κατανομής των προσφύγων για μονιμότερη παραμονή, ο κ. Μώραλης, τόνισε:
“Δεν κουβεντιάσαμε αυτό το ακραίο σενάριο. Δεν ξέρω πλέον αν είναι τόσο ακραίο ή για να είμαι ειλικρινής, αν είναι μπροστά μας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό, έχει κι άλλη παράμετρο: Θα αυξηθούν οι ροές με κλειστά σύνορα ή με κλειστά σύνορα θα μειωθούν; Είναι αρκετές οι μεταβλητές και εκεί δίνω δίκιο στους Υπουργούς. Δεν μπορούν να έχουν όλες τις απαντήσεις έτοιμες. Δεν είναι εύκολα ζητήματα αυτά. Αν έχουμε το δύσκολο σενάριο, αντιλαμβάνεστε ότι με μια ισοκατανομή όλοι οι Δήμοι και όλη η χώρα θα επιβαρυνθεί. Αλλά θα πρέπει να το κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μας”.
Δήλωση Λαγουδάκη
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, μεταξύ άλλων είπε:
“Είμαι όχι απλώς ικανοποιημένος, αλλά κυρίως υπερήφανος για την ώριμη ανθρώπινη στάση των συλλογικοτήτων του δήμου Περάματος που έχω την τιμή να υπηρετώ ως δήμαρχος. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι οι δημότες μας δεν ξεχνούν ότι η πόλη του Περάματος εκτός από πόλη της Ναυτοσύνης είναι και πόλη της Προσφυγιάς.
Η δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά καθημερινά θα φροντίζουμε για δύο βασικά πράγματα. Την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία του κέντρου, έτσι όπως μας την εγγυήθηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και θα συμβάλλουμε γι αυτό, όσο και για να απομονώσουμε όλους αυτούς που προσπαθούν να διασπείρουν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι στην πλειοψηφία των δημοτών που υιοθετούν κλίμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς”.