Ελληνίδα ερευνήτρια στη NASA: Η Ελλάδα χρειάζεται Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας
Αναστασία Ρωμανού
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας, που θα στηρίζει την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, ενώ θα δημιουργεί διεθνώς πρωταγωνιστικές ερευνητικές ομάδες, μέσα από τη στενή συνεργασία των εγχώριων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε τομείς αιχμής.
Αυτό ανέφερε η Αναστασία (Νατάσα) Ρωμανού, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (Goddard Institute of Space Studies-GISS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Είναι ένα από τα μέλη της εκπαιδευτικής και επιστημονικής-ερευνητικής κοινότητας της Ελλάδας και της Διασποράς, που το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα επιστήμων θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών και διαχειριστικών υπηρεσιών των ελληνικών ΑΕΙ, ενώ προτείνει να συμμετέχουν χορηγοί, υπό δημόσιο έλεγχο και πλήρη διαφάνεια, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική πρόσβαση και αξιοποίηση της έρευνας.
Εισηγείται την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση της εμπειρίας των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους, την προσέλκυση καθηγητών και φοιτητών από άλλες χώρες και την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε να γυρίσουν στην Ελλάδα πολλοί από τους επιστήμονες που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό.
Η Νατάσα Ρωμανού αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1989 και πήρε το διδακτορικό της στη Φυσική Ωκεανογραφία και Γεωφυσική από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 1999. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στο Εθνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος-Ν. Μεξικό και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Courant-Κέντρο Επιστήμης της Ατμόσφαιρας και του Ωκεανού).
Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών του Κολούμπια, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Goddard της NASA, μέλος της ομάδας Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και συνδιευθύντρια του Τμήματος CU@GISS (Κολoύμπια/Goddard).
Έχει επίσης διατελέσει ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της εστιάζονται στην αλληλεπίδραση ωκεανών, ατμόσφαιρας και κλιματικής αλλαγής.