Καρβούνης: Εάν αρχίσουμε να “ξηλώνουμε” το Σένγκεν, “ξηλώνουμε” την ίδια την ΕΕ
Συνέντευξη στην ΕΤ1
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στην εκπομπή “Europe” με την Εύα Μπούρα στην ΕΡΤ1, σχολίασε τα μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2015 και τις προοπτικές για το 2016.
Κληθείς να προβεί σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Καρβούνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως για το 2015 –με έμφαση το πρώτο εξάμηνο-, το μεγάλο θέμα ήταν, αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα, το οποίο «αναδείχθηκε όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο». Κι αφού η χώρα «κάνοντας τη σωστή επιλογή», όπως δήλωσε, κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο ίδιος ευελπιστεί για το 2016 στην «πολυπόθητη ανάπτυξη». Συγκεκριμένα, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε ότι ευελπιστεί ότι: «Το 2016 μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα, κάτι το οποίο επιθυμούν όλες οι πλευρές, κι εμείς, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή».
Συνεχίζοντας, ο Πάνος Καρβούνης δήλωσε πως ένα ακόμη θέμα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους, ήταν το προσφυγικό, το οποίου η αντιμετώπιση ναι μεν έχει εκκινήσει, αλλά -προς το παρόν- «τα πράγματα δεν βρίσκονται υπό έλεγχο», παραδέχτηκε. Τούτο, κατά τα λεγόμενά του, οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα«πολυσύνθετο πρόβλημα», το οποίο, όπως εκτιμά, «θα εξακολουθεί να απασχολεί και τη νέα χρονιά».
Συναφώς, πέραν της διαχείρισης των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη ληφθεί, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να σχεδιαστούν και νέες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρβούνης θεωρεί πολύ σημαντικό τον ρόλο της Τουρκίας: «Χωρίς την Τουρκία το θέμα του προσφυγικού δεν λύνεται», τόνισε. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι τόσο το ζήτημα της Τουρκίας όσο και αυτό της μεταγκατάστασης των προσφύγων, αποτελούν θέματα που χρήζουν πολύπλευρης διαχείρισης. Ωστόσο, ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά εναπόκειται η ευθύνη υποδοχής και καταγραφής όλων εκείνων που εισέρχονται στο έδαφος της χώρας, ενώ στην περίπτωση όπου η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως πχ με τη δημιουργία λειτουργικών hotspots, ενδέχεται «οι εταίροι μας να φοβηθούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ανεξέλεγκτη, εντός της οποίας μπαίνουν άνθρωποι οι οποίοι ενδέχεται να είναι και τρομοκράτες∙ κάτι που είναι πιθανό να τους ωθήσει σε περαιτέρω περιστασιακό κλείσιμο των συνόρων τους».
Ερωτηθείς σχετικά με την σπουδαιότητα του χώρου Σένγκεν, ο Επικεφαλής επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για τη διατήρησή του. «Εάν αρχίσουμε να “ξηλώνουμε” το Σένγκεν, “ξηλώνουμε” την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Καρβούνης κάλεσε να αναλογιστούμε ότι «τα ελληνικά τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά˙συνεπώς, υπάρχει και ευρωπαϊκή ευθύνη για να φυλάσσονται καλά και να ελέγχονται, δίχως βέβαια αυτό να αντίκειται στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».