Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δραγασάκης: Χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ στις 10/01/2016

Στην “Αυγή της Κυριακής”

Την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2016 προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στο ζήτημα τους χρέους, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση ότι το πρόβλημα του χρέους είναι θέμα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αμοιβαιότητας, διότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα, με διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων και δανεισμού.

Ταυτόχρονα σημειώνει, όμως, πως «αν οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν θέλουν να προχωρήσουμε τώρα σε μια ριζική λύση, αναπόφευκτα θα πάμε σε μία λύση μεταβατική, η οποία θα εξασφαλίσει ότι το χρέος και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του δεν θα αποτελούν, όπως συμβαίνει σήμερα, εμπόδιο στον μακροχρόνιο δανεισμό, τις επενδύσεις και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Αναφερόμενος δε στον ρόλο και τον χαρακτήρα των συμμαχιών που πρέπει να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα προκειμένου να διαμορφωθούν νέοι όροι επιβίωσης και ευημερίας, συμμαχίες με βάση την προοπτική που πρέπει να υπάρξει για την κοινωνία και τη χώρα.

Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την ομαλοποίηση των συνθηκών παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, που αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός. Υπογραμμίζει ακόμη ότι θα τεθούν σε εφαρμογή και εξειδικευμένες δημόσιες πολιτικές. Σε σχέση με τις δημόσιες επενδύσεις έχουν ήδη εξασφαλιστεί 6,5 δισ. ευρώ για το 2016, ποσό που δεν αποτελεί οροφή αλλά βάση και γίνονται προσπάθειες αυτό να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Όπως, εξ άλλου, υπογραμμίζει, σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, εντός του μήνα ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σημαντική ώθηση θα δώσει ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό θεσμό που προωθείται άμεσα, όπως και η ολοκλήρωση της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας. Εντός του έτους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα διαμορφωθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ και άλλων φορέων.

Σε ό,τι αφορά στις ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τη διευκόλυνσή τους, ιδιαίτερα για τις μακροχρόνιες επενδύσεις που συνάδουν με το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την επενδυτική διαδικασία θα βοηθήσει η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου στο οποίο θα ορίζονται με σαφήνεια οι επιλέξιμοι κλάδου οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται στη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Είπε:

«Στόχος πρέπει να είναι η αναδιάταξη και ενίσχυση των κοινωνικών συμμαχιών μας, διότι υπάρχουν κατηγορίες μεσαίων στρωμάτων που διαμορφώθηκαν σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας και δεν μπορούν να διατηρηθούν σήμερα με τους ίδιους όρους. Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα στρώματα αυτά ώστε να διαμορφώσουν τους νέους όρους επιβίωσης και ευημερίας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: