Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Την Δευτέρα το “ύστατο χαίρε” στην Άννα Συνοδινού – τη μεγάλη Κυρία του Θεάτρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 07/01/2016

Στο Α΄Νεκροταφείο

Έκλεισε τα μάτια της σήμερα το πρωί η Κυρία Άννα Συνοδινού. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός, έζησε 88 χρόνια, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της δίδασκε ήθος και αξιοπρέπεια. Η κηδεία της Άννας Συνοδινού θα γίνει τη Δευτέρα 11/1 από το Α΄Νεκροταφείο.

Η Άννα Συνοδινού, είχε καταγωγή από την Αμοργό και γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού (Εθνικού) Θεάτρου, ενώ οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της ήταν στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αττική κωμωδία «Λυσιστράτη».

Η νεαρή «Αντιγόνη» της Άννας Συνοδινού άφησε εποχή και καθόρισε την μετέπειτα θεατρική της πορεία. Επίσης είχε συμμετάσχει σε πρώτους και δεύτερους ρόλους και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Στην θεατρική και κινηματογραφική της πορεία, η Άννα Συνοδινού μεταμορφώθηκε σε μια από τις πιο επιβλητικές γυναικείες παρουσίες στο θέατρο. Σημαντικά περάσματα της και στον κινηματογράφο με ταινίες όπως αυτή του Ντίνου Δημόπουλου «Ο άνθρωπος του τραίνου».

Στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης η Συνοδινού αποτέλεσε μια από τις κεντρικές φιγούρες της σειράς “Ματωμένα Χώματα” από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου αλλά και αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση έμεινε αξέχαστη ως μητριαρχική φιγούρα στο σήριαλ του Mega «Οι φρουροί της Αχαΐας».

Η Άννα Συνοδινού ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου, ενώ ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού, όπου για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης.  το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Κατά τη σημαντική θεατρική της καριέρα, είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα θεατρικά φεστιβάλ, όπως σε Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ρωσία κ.ά.

Η Άννα Συνοδινού, μετρά την μεταπολίτευση αφιερώθηκε στην πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, του 1977, του 1981, του 1985, του 1989 και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981). Αργότερα το 1989 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Μιλτιάδη Έβερτ.

Αυλαία στην πολιτική έριξε το 1990, όταν παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και μάλιστα κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Άννα Συνοδινού είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο “Κοτοπούλη” καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: