Πάνω από 1.180 διασώστες κινητοποιούνται από την ΕΕ για τους σεισμόπληκτους
Ενεργοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας – Βοήθεια από 19 κράτη-μέλη – Συμμετέχει και η Κύπρος!
|> Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες την Τουρκία και τη Συρία, ενώ πολλοί εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.
Κατόπιν της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία), μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, απέστειλαν ομάδες σε συνεννόηση με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.
Είκοσι πέντε ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται προς τις περιοχές της Τουρκίας που έχουν πληγεί περισσότερο για να βοηθήσουν το προσωπικό πρώτης επέμβασης στο πεδίο. Οι 11 από τις ομάδες αυτές έχουν ήδη φτάσει εκεί.
Επιπλέον, έχουν αποσταλεί 2 ιατρικές ομάδες μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλους αναζήτησης. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συγκρότησε επίσης μια ομάδα πολιτικής προστασίας αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη, οι οποίοι απεστάλησαν αμέσως στην Τουρκία για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Στη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πεδίο και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ παράλληλα παρέχουν στήριξη για την ύδρευση και την αποχέτευση και διανέμουν κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να επέμβουν ανάλογα.
Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας προς στήριξη των πληγέντων πληθυσμών.