Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, που δεν τα μαθαίνουμε…

FLASH στις 25/05/2023

Πόσο αυθεντικά μπορεί να είναι τα νούμερα τηλεθέασης με τα ποσοστά των προγραμμάτων αφού αλλάζουν ανά 15 λεπτά;

Δημ. Κωνσταντάρας |> Μ’ έτρωγαν τα χέρια μου να γράψω για τις εκλογές από την πρώτη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα αλλά αποφάσισα: 1) να μην το κάνω πριν «κατακαθίσει η σκόνη» και 2) γιατί δεν ήθελα να γράψω πάνω-κάτω τα ίδια που θα έγραφαν τόσοι άλλοι καταξιωμένοι συνάδελφοι, πολύ πιο ενεργοί από εμένα τον συνταξιούχο και πιο κοντά στις «πηγές».

Στην απόφασή μου αυτή με οδήγησε βασικά όλο το απίθανο παρασκήνιο για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις –μεγάλη κουβέντα αλλά ακούστηκε κατά κόρον- στις αναλύσεις όταν τα τελικά αποτελέσματα είχαν ξεκαθαρίσει. Αποδείχθηκε ότι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν παρουσίαζαν την πραγματική διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων αλλά την παρουσίαζαν κατά τι μικρότερη.

Είμαι σίγουρος ότι τα ξέρετε, τα ακούσατε, ακούσατε και τις αιτιολογήσεις και δεν θέλω να επανέλθω παρά το ότι είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό όταν εκπρόσωποι εταιρειών παραδέχθηκαν ότι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο μεγάλη που κι αυτοί οι ίδιοι δίσταζαν να το παραδεχτούν.

Πλέον, το γεγονός ότι έδειχναν τη διαφορά μικρότερη για «κάποιους λόγους» δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τα exit polls που παγκοσμίως θεωρούνται αξιόπιστοι παράγοντες στην ανεπίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων, μπορούν να παρουσιάζονται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από τις εταιρείες, για τους όποιους λόγους έχει η κάθε εταιρεία. Και αφού μπορούν –και το παραδέχονται- να αλλοιώνουν τα νούμερα και τα ποσοστά –ίσως όχι σε σημείο αποφασιστικό για την έκβαση των εκλογών- σημαίνει ότι ο θεσμός, η διαδικασία και η αξία των exit polls δεν είναι αξιόπιστα. Και ίσως, θα έπρεπε ή να μπουν σε «καθεστώς επιτήρησης» ή να καταργηθούν.

Σε ένα ανάλογο καθεστώς απαξίωσης έχουν περιπέσει εδώ και πολλά χρόνια τα νούμερα τηλεθέασης καναλιών και προγραμμάτων αφού τα νούμερα παρουσιάζονται όπως «γουστάρουν» οι φορείς εξέτασής τους. Έχουν «χωρίσει» μεταξύ τους τα νούμερα κατά ζώνες , κυρίως σε «Δυναμικό Κοινό» και «Γενικό Σύνολο» αυθαιρέτως χωρίς να μας εξηγήσουν τι θα πει το ένα και τι θα πει το άλλο. Και παρουσιάζουν τα προγράμματα με ποσοστό τηλεθέασης ΑΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ!

Πόσο αυθεντικά μπορεί να είναι τα νούμερα αφού αλλάζουν ανά 15 λεπτά; Πόσο ποσοστό τηλεθέασης παίρνουν προγράμματα που τα κατατάσσουν στο «Γενικό Σύνολο» , κάτι που σημαίνει παίρνουν μικρότερα ποσοστά γιατί δεν είναι δυναμικά ;

Μεγάλη ανάλυση που αποδεικνύει ότι «χειρίζονται» τα προγράμματα και την τηλεθέασή τους ανά 15λεπτο και ανά κατηγορία όπως ακριβώς γουστάρουν. Και τώρα, μάθαμε ότι στις εκλογές, μας παρουσίαζαν για κάποιες ώρες αλλοιωμένα ποσοστά γιατί η διαφορά του ενός κόμματος από το άλλο ήταν πολύ μεγάλη.

Δεν θέλω να επεκταθώ και σε ΑΛΛΕΣ περιπτώσεις. Δεν κατηγορώ κανέναν. Ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει αφού κανείς δεν επιβλέπει, κανείς δεν βάζει κανόνες, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει αυτά που λέει, κανείς δεν καταγγέλλεται, κανείς δεν τιμωρείται.

Εδώ επεμβαίνουν στο ποσοστό των κομμάτων, τη διαφορά μεταξύ της μιάς από την άλλη εκπομπή θα πρόσεχαν;

Κι εμείς μένουμε στο σκοτάδι, εργαλεία στα χέρια των χειριστών οι οποίοι, με κάποιο τρόπο –ερωτηματολόγια, τηλεφωνήματα, sms και ένας Θεός ξέρει με τι άλλο- απαντάμε στα ερωτήματά τους και χρησιμοποιούμαστε ως προστατευτικός θώρακας των διεργασιών τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: