Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ερώτηση Δρίτσα στην Βουλή για τα κρούσματα στο “Μεταξά”

ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2021

“Τι πράξατε και τι θα πράξετε, για να υπάρξει η εγγύηση ότι η υγεία και η ζωή των ασθενών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι αποτελεσματική;”

|> Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ερώτηση του Θοδωρή Δρίτσα για τα κρούσματα κορωνοϊού σε προσωπικό και ασθενείς του νοσοκομείου “Μεταξά” και στην ερώτηση του βουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) της Α’ Πειραιά, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στην πρωτολογία του ο Θοδωρής Δρίτσας, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να μην υποβαθμίσει το ζήτημα και τόνισε:

«Το Νοσοκομείο “Μεταξά” του Πειραιά, ένα από τα πιο μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, υγειονομική δομή κρίσιμης  σημασίας για τη νοσηλεία  ασθενών με καρκίνο αλλά και για την πρόληψη και την επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτόν,  βρέθηκε στις 18 Μαρτίου στο επίκεντρο αρνητικής  δημοσιότητας. Δεν σας ερωτώ  σήμερα για το κατά πόσο συνεχίζετε ένα σχέδιο ενίσχυσης και του Νοσοκομείου «Μεταξά» και των ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας, από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που το Υπουργείο Υγείας τότε  σε συνεργασία  με την Περιφέρεια Αττικής, με αλλαγή μάλιστα της νομοθεσίας εφάρμοσαν μια συστηματική διαδικασία από τη μια μεριά ενίσχυσης σε προσωπικό -γιατρούς, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, διοικητικό και άλλο προσωπικό- και από την άλλη συστηματικής ενίσχυσης σε μηχανήματα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα. Απ’ ό,τι γνωρίζω -και το παρακολουθώ και θα επανέλθω σύντομα σε αυτό- δεν έχετε συνεχίσει αυτό το έργο και αυτό το σχέδιο ενίσχυσης των ογκολογικών νοσοκομείων.

 Η ερώτησή μου σήμερα δεν αναφέρεται σε αυτό. Αναφέρεται σε ένα συμβάν, πριν από έντεκα ημέρες, το οποίο είχε πολύ μεγάλη δημοσιότητα και αναφερόταν στις πληροφορίες ότι  «ξέφυγε» ο έλεγχος της διάδοσης του ιού μέσα στο νοσοκομείο σε συγγενείς ασθενών, σε ασθενείς, σε γιατρούς και σε άλλο προσωπικό.

Το υπουργείο δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Άφησε σε άλλους να σταθούν στο ζήτημα. Δεν πιστεύω να θεωρείτε ότι τέτοιου είδους περιστατικά, έστω κι αν διογκώθηκαν από τα κανάλια, είναι συνήθη ή θεωρούνται «εξαιρέσεις» μιας κανονικότητας. Γι’ αυτό και σας ερωτώ, όχι μόνο για να σας ασκήσουμε κριτική και έλεγχο, αλλά για να αποφευχθούν στο μέλλον και στο Νοσοκομείο «Μεταξά» και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας παρόμοια περιστατικά:

  • Υπήρξε πρόβλεψη για αυστηροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα ειδικής στόχευσης σε τόσο ευαίσθητα νοσοκομεία, όπως είναι τα ογκολογικά νοσοκομεία και δη το Νοσοκομείο «Μεταξά», υπήρχε πρόνοια για να μην «ξεφύγει» η κατάσταση τι ενέργειες είχαν γίνει και τι ευθύνη αναλαμβάνετε, όχι αφηρημένη, συγκεκριμένη για το μέλλον;
  • Τι πράξατε και τι θα πράξετε, ώστε να υπάρξει η εγγύηση ότι η υγεία και η ζωή των ασθενών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» -εννοείται και στα άλλα νοσοκομεία- θα είναι αποτελεσματική;

Και στη  δευτερομίλια του ο Θοδωρής  Δρίτσας πρόσθεσε:

«…Κύριε Υπουργέ, επικεντρώσατε όλο το ζήτημα στον εμβολιασμό. Απ’ ό,τι ξέρω -εγώ τουλάχιστον ως Βουλευτής Πειραιά έχω ενημερωθεί και διαψεύστε με- τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγειονομικών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» είναι ίδια με όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.  Είδαμε δημοσιογράφους, είδαμε τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου σε κανάλια, είδαμε τους συνδικαλιστές εργαζομένους να ανακοινώνουν και να δίνουν στοιχεία και πληροφορίες και το Υπουργείο να σιωπά για τα στοιχεία, για τα δεδομένα, για το πόσοι, πώς και γιατί! Την άλλη μέρα ο κ. Κικίλιας, ο Υπουργός, εξέδωσε μια υπουργική απόφαση που καθιστά υποχρεωτικό το τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όσους από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες δεν έχουν εμβολιαστεί. Ευχαριστώ πολύ! Είναι αυτό απόδειξη ότι έχετε υγειονομικά πρωτόκολλα και μάλιστα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο; Μέχρι πρότινος, όταν διαπιστωνόταν ότι υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού σε ασθενείς και  σε εργαζόμενους  έμπαιναν σε καραντίνα. Οι ασθενείς μεταφέρονταν σε άλλο νοσοκομείο covid. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, αλλά αυτήν τη στιγμή, όμως -και ήδη από τις μέρες εκείνες που συνέβησαν τα περιστατικά- ο έκτος όροφος έχει τουλάχιστον δέκα ή και πάνω από δέκα ασθενείς με covid νοσηλευόμενους για τον καρκίνο.

 Εγώ δεν ξέρω και ούτε θα τολμήσω να υπεισέλθω στο ποια είναι η πιο σωστή μέθοδος. Όμως έγινε κάποια σύσκεψη με το υγειονομικό προσωπικό, με τους επιτελικούς, με το Υπουργείο για το ποιο πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα τέτοιο νοσοκομείο; Ξέρουμε καλά αυτήν τη στιγμή -δεν πιστεύω ότι δεν το ξέρετε- ότι η αιματολογική κλινική δυσκολεύεται να λειτουργήσει, όπως και η ενδοκρινολογική. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα.

 Εγώ δεν θέλω να δημιουργήσω φόβους, κινδύνους κ.λπ. Αντίθετα, θέλω να υπάρχουν εγγυήσεις σε κάθε κατεύθυνση. Όμως, δεν υπάρχουν. Πήγε χθες ο κ. Κικίλιας στο «Τζάνειο», στο διπλανό Πειραιώτικο νοσοκομείο σε εφημερία, ήταν τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και δεν είπε τίποτα. Είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν καταργηθεί η παιδιατρική κλινική του «Τζανείου», στο οποίο και θα επανέλθω με ξεχωριστή ερώτηση. Τι είπε ο κ. Κικίλιας; Είπε: «Χαίρομαι γιατί συναντώ καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη φορά που ήρθα». Σας παρακαλώ! Είναι υπεύθυνη στάση Υπουργείου και Κυβέρνησης αυτή ή είναι επικοινωνία για να καθησυχάζουμε τον κόσμο και εν τέλει να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, αλλά να τις αποδίδουμε στους ιδιώτες, στους πολίτες, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στον έναν, στον άλλον εκτός από εμάς;

Σας καλώ και επί του προκειμένου και για το Νοσοκομείο «Μεταξά» και τα ογκολογικά νοσοκομεία να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν σας καλώ να παραιτηθείτε, σας καλώ να κάνετε αυτό που πρέπει και να βάλετε επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε πρώτη προτεραιότητα και όχι σε αναστολή μέχρις ότου περάσει πανδημία για να επιστρέψουμε στον ιδιωτικό τομέα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: