Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα δάκρυά μου είναι καυτά… για τον Βαγγέλη Γκούφα που έφυγε πλήρης ημερών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/11/2016

Ήταν 91 ετών…

Σε ηλικία 91 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Βαγγέλης Γκούφας. Ποιος δεν ξέρει και δεν έχει σιγοψιθυρίσει το «Όνειρο δεμένο», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Σύννεφο έφερε βροχή» και τόσα άλλα τραγούδια-σταθμούς…

Γεννημένος στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1925 σπούδασε νομικά και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση καθώς και με τη διαφήμιση, δημιουργώντας την εταιρία «Γνώμη».

Ο Βαγγέλης Γκούφας έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, πρωτότυπα ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, πολλές διασκευές για τη τηλεόραση και στίχους πολλών τραγουδιών, που μελοποίησαν συνθέτες σαν τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Κουνάδη, τον Πλέσσα κ.ά. Τραγούδια-επιτυχίες από τα οποία ξεχώρισαν το «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή» κ.ά.

Μία από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του Βαγγέλη Γκούμα για το ραδιόφωνο, ήταν η μακρόχρονη σειρά «Μικρή πικρή μου αγάπη».

Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα: «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και τα «Μια πόρτα δραχμές 500», «Το έμπα και έβγα του κόσμου», «Μην πατάτε τη χλόη» που συνέγραψε με τον Βασίλη Ανδρεόπουλο. Παράλληλα έγραψε και πολλές ποιητικές συλλογές.

Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν ο ιδρυτής του θεατρικού σχήματος «Δωδεκάτη Αυλαία» και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Επίσης υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε για τη συνολική πλούσια καλλιτεχνική του προσφορά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: