Τα “γιατί” για την πάμπλουτη χώρα των φτωχών…
Αχαλίνωτη διαφθορά, με λαϊκισμό, δημαγωγία και αυταρχισμό
Ειδικός Συνεργάτης |> Πολλοί έχουν αναρωτηθεί και άλλοι αναρωτιούνται: πώς είναι δυνατόν μια χώρα τόσο πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπως είναι η Βενεζουέλα, να έχει περιέλθει σε μια άνευ προηγουμένου δυσάρεστη κατάσταση;
Η οικονομία της Βενεζουέλας, εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο και από το 2010 είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου στον Πλανήτη, πάνω και από τη Σαουδική Αραβία, με 299 δισ. βαρέλια επιβεβαιωμένα αποθέματα.
Η οικονομική ευρωστία της χώρας, όταν η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα $ 100, μεταξύ του 2013 και 2014, ήταν σε άριστη κατάσταση. Στο διάστημα αυτό, εισέπραξε από τις πωλήσεις του περίπου 750 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Από αυτά τα 460 δισ. εκατομμύρια αναζητούνται… και βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των όσων έχουν εμπλακεί στο «Σύστημα».
Παράδειγμα: η κόρη του Τσάβεζ θεωρείται από τις πλουσιότερες της Λατινικής Αμερικής. Διαθέτει μια τεράστια περιουσία που φτάνει, όπως λένε, τα 4,2 δισ. δολάρια!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η περίπλοκη πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητή. Τι συνέβη μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες; Ό,τι συμβαίνει σε όλα τα λατινοαμερικάνικα συστήματα που βασίζονται, ως επί το πλείστον, στον ηγέτη τους.
Η Βενεζουέλα σαφώς δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση και ήδη αποτελεί το παράδειγμα αυτού ακριβώς του πολιτικού μοντέλου που συνδυάζει το λαϊκισμό, την δημαγωγία, τον αυταρχισμό. Και ο Νικολάς Μαδούρο, δεν διαθέτει, ούτε κατά προσέγγιση, το ηγετικό χάρισμα του Ούγκο Τσάβες.
Κύρια αιτία, λοιπόν, είναι η αχαλίνωτη διαφθορά η οποία άρχισε από τότε και πήρε διαστάσεις με τη αποτυχημένη διαχείριση Μαδούρο. Διαφθορά, λοιπόν και υψηλός πληθωρισμός είναι τα κύρια αίτια της χαώδους κατάστασης. Από την άλλη έθεσαν υπό αυστηρό έλεγχο τιμές και συναλλαγές, επιβάλλοντας διατίμηση και μονοπώλιο.
Κρατικοποίησαν ό,τι ανθηρό υπήρχε σε επιχειρήσεις που πέρασαν σε κρατικά χέρια δίχως ιδέα διαχείρισης και σε συνδυασμό με ένα σωρό άλλες άστοχες κινήσεις έφθασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Έτσι λοιπόν η χώρα που βρίσκεται πάνω από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου του κόσμου, δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους κατοίκους της στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης. Και οι κάτοικοί της πρέπει να μπουν στην ουρά για να αγοράσουν τα καθημερινά που έχουν ανάγκη…